2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem etnikai diszkrimináció történt, de indokolatlanul kérte egy másik nyelv ismeretét Antal Árpád

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. december 28. 16:07, utolsó frissítés: 18:49

Határozottan elutasítja Dan Tanasă etnikai diszkriminációval kapcsolatos vádját Antal Árpád polgármester. A diszkriminációellenes tanács azonban nem is emiatt bírságolt.


Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere a Transindex megkeresésére elismerte, hogy Dan Tanasă állításának a fele igaz, csak épp nem az a fele, amellyel a nacionalista hőbörgéseiről ismert blogger a sajtóban megvádolta.

A polgármester elmondása szerint ugyanis valóban 2000 lejre büntette meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), az viszont nem igaz, hogy a magyar nyelv ismeretéhez kötötték volna az alkalmazásokat, mint azt a Románok Egyesüléséért Szövetségének (AUR) képviselője állította.

A polgármesteri hivatal álláshirdetésben feltételként a román nyelven kívül egy másik, az Európai Unió által hivatalosan elismert nyelv alapszintű ismeretét kérte a versenyvizsgán – ezért Antal Árpád furcsállja, hogy egy közhivatalnok esetében ne lehessen azt kérni, hogy a románon kívül még valamilyen nyelven, a spanyoltól az angolig és a némettől a franciáig bármilyen nyelven alapszinten beszéljen.

Antal Árpádot ezért meglepte, hogy a képviselő panaszának a diszkriminációellenes tanács is helyt adott, de a határozatot megtámadták a bíróságon és az majd eldönti – a romániai törvénykezés alapján –, hogy mi az igazság. „Ezt ők úgy értelmezték, hogy ezzel tulajdonképp Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala burkoltan a magyar nemzetiségű jelentkezőket szerette volna előnyben részesíteni” – mondta a 2000 lejes pénzbírsággal sújtott polgármester.


Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökét, Asztalos Csabát is megkerestük bírság ügyében, aki szerint ebben a kérdésben bizonyos szempontból Dan Tanasă és Antal Árpád is téved, illetve kicsit mindkettejüknek igaza van.

Adott esetben ugyanis el lehet várni egy köztisztviselő versenyvizsgája esetében, hogy beszéljen az EU hivatalos nyelvei közül – a románon kívül – még legalább egyen. A kisebbségek anyanyelvhasználatát elősegítő törvény pedig kimondja, hogy a magyar nyelv ismerete is indokolt bármilyen olyan köztisztségviselő esetében, ahol a személy az ügyfélszolgálati tevékenység tágabb értelmezését kell elvégezze, amibe a terepmunka vagy a levelek elolvasása is beletartozik.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala pedig, amikor köztisztviselői állást hirdetett, ehhez pedig a versenyvizsgán az Európai Unió 24 nyelvéből 23-ból még egyet feltételként megszabott a munkaköri leírás elvégzéséhez, akár helyesen is tette volna, amennyiben a munkaköri leírás ezt indokolná.

„Azonban nem lehet olyan feltételt szabni, ami nem szükséges az állás betöltéséhez. Ha esztergályost veszek fel, akkor nem kérhetem, hogy az illető jogi diplomával rendelkezzék” – érzékeltette egy példával a diszkriminációellenes tanács elnöke.

A CNCD elnöke azt mondja, érti a székely furfangot, miszerint az önkormányzatnak jogilag nehéz lenne megindokolnia, hogy ebben az esetben miért köti az állás betöltését a magyar nyelv ismeretéhez, ezért tágabb értelemben fogalmazott.

Az állásra jelentkezők esetében viszont, mivel itt nem indokolt, hogy a román nyelv mellett az EU másik 23 nyelvéből egyet még ismerjenek, fennáll a hátrányos nyelvi megkülönböztetés lehetősége a versenyvizsga alkalmával. Amíg ugyanis a románoknak egy idegen nyelvet kell választaniuk, addig a 2021-ben meghirdetett tanácsos és asszisztensi állások esetében a romániai magyarok direkt módon előnyben részesültek azáltal, hogy anyanyelvi szinten beszélik a magyart.

A CNCD román nyelvű határozata itt olvasható el.

Asztalos Csaba érdeklődésünkre tehát cáfolta, hogy etnikai diszkrimináció miatt bírságolták volna meg Antal Árpádot, mint azt a román hírügynökségnek Dan Tanasă nyilatkozta.

Hozzátette, a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal nem első alkalommal tett ilyet, így, ahogyan a románok által elkövetett nyelvi alapú diszkriminációnál, úgy a diszkriminációellenes tanács a románokat ért hátrányos megkülönböztetések esetében is vizsgálatot indított. Először figyelmeztették az önkormányzatot, majd büntetést szabtak ki. A sepsiszentgyörgyi városháza például a sofőrök esetében is elvárta volna a román nyelv mellett egy másik ismeretét is munkaköri leírásként.

Dan Tanasă, az AUR képviselője korábban azt állította a CNCD a Méltóságért Európában Polgári Szervezet (ADEC) panasza nyomán azért indított vizsgálatot a székelyföldi elöljáró ellen, mert a magyar nyelv ismeretéhez kötött több, a polgármesteri hivatal által meghirdetett állást. Emlékeztetett arra, hogy Sepsiszentgyörgy lakosságának 21 százaléka nem magyar nemzetiségű. A képviselő beszámolója szerint a CNCD megállapította, hogy "etnikai diszkrimináció" történt, és a 2000 lejes bírság kiszabása mellett arra kötelezte a polgármestert, hogy tegye közzé az intést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS