2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

László Attila: Simion mellettem dicsekedett a repülőn a tettével, de nem rakta össze, hogy engem keresett a Paprikánál

Babos Krisztina Babos Krisztina 2022. január 20. 18:26, utolsó frissítés: 2022. január 21. 14:11

A szenátort azzal kapcsolatosan kérdeztük, hogy a szélsőjobb alakulat elnöke, George Simion a Paprika Rádió kolozsvári szerkesztőségében keltette a hangulatot, „az RMDSZ-es maffiát” keresve.


„Nem szívesen nyilatkozom erről, a hülyeségeket ignorálni szoktam. Nem akarok reklámot csinálni valamelyik parlamenti képviselő bandita hozzáállásához. A rendőrség majd megteszi a szükséges lépéseket ezzel kapcsolatosan” – mondta a Transindex érdeklődésére László Attila.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a szélsőjobboldali AUR társelnöke, George Simion tett közzé a közösségi oldalán egy videót, melyen az látható, hogy felkeresi a Paprika Rádió kolozsvári szerkesztőségét. Itt a rádió anyagi hátterét is biztosító Eureka Egyesület tagjairól érdeklődött, felolvasva egy listát a folyosón a rádiót működtető cég igazgatójának. Távozóban pedig elmondta: „az RMDSZ szívében” járt, és harcol az „RMDSZ-es maffia ellen”.

A látogatás okai között szerepelhet az a konfliktus is, mely George Simion és Rareș Bogdan EP-képviselő, a PNL alelnöke között alakult ki. Az AUR társelnöke láthatólag azt is demonstrálni kívánta, hogy Bogdan "apósa egy kémkedésért elítélt személlyel társult", a szóban forgó Vasile Vita (Vita László András, a Vitacom tulajdonosa, valamikor a leggazdagabb kolozsvári magyar - szerk. megj.) egyesületi tagságára is rákérdezve. Amint Simion állította, Vita "kapcsolatban áll Kerekes Gáborral, az RMDSZ volt alelnökével, a távközlési minisztérium volt államtitkárával".

Simion videóját egyébként csütörtök délutánig, azaz a publikálásától számított 20 óra leforgása alatt 22 ezren lájkolták és 6,8 ezren osztották meg.
László Attila érdeklődésünkre kifejtette: Simion vélhetőleg a Hivatalos Közlönynek egy nagyon régi számát nézte, ennek alapján tartotta a névsorolvasást. Hozzátette: lista nagyon régi, olyan is szerepel rajta, aki már elhalálozott. Elmondta: ő maga az Eureka Egyesület tagja, ugyanakkor a rádió mögött álló kft. társtulajdonosa is. Az incidensről pedig beszámoltak neki.

Érdeklődésünkre, hogy indít-e valamiféle eljárást a rádió, tesznek-e panaszt, kifejtette: nem tudja, ezért van az igazgató és az adminisztrátor, hogy az ilyen kérdéseket megoldja. Ő csak a januári éves közgyűléseken vesz részt, ahol meghallgatja a beszámolókat, egyébként pedig időnként meghívott vendégként szerepel a műsorokban.

„Ezek az emberek ebből próbálnak meg politikai tőkét kovácsolni. Meg kell tenni a jogi lépéseket, és nem kell reklámozni a hülyeségüket, mert erre játszanak, hogy reagáljanak, válaszoljanak nekik, amire ők ismét válaszolhatnak. Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy rájuk figyeljenek. Egyesek lehet, hogy verik a fejüket a falba, mások pedig berontanak egy rádióhoz.

A baj az, hogy felelősségre vonás szempontjából lenne mit javítani.” – magyarázta László Attila.

Aki kérdésünkre, hogy milyen most a hangulat a rádiónál, elmondta: biztosan ijesztő lehetett Simion fellépése, mert ő „egy rendkívül agresszív személy”, akire nem voltak felkészülve a rádió munkatársai.

László szerint nem ismerték fel Simiont már az első pillanatban, nem ugrott be a rádió munkatársainak, hogy kivel van dolguk. A szenátor úgy vélekedett, tapasztalat kérdése, hogy valaki az ilyen helyzeteket miként kezeli. Kifejtette: ha kicsit rutinosabbak lettek volna, behívhatták volna, hogy kikérdezzék, pontosan miért is jött, leültették volna, hogy elbeszélgessenek.

„Ma Simion mellettem ült a repülőn. Mosolygott, és Antal Lócinak (Antal Lóránt szenátor – a szerk. megj.) mesélte, hogy mit csinált. Ő nagyon joviális a többi kollégámmal, és virtusként adta elő, amit csinált. Antal többször rám nézett, mert ő tudja, hogy társtulajdonos vagyok a rádiónál, és ott vagyok másfél méterre tőlük, Simion meg nagy pofával mesélte, mi történt. Valószínűleg nem társította, hogy aki mellette ül, ugyanaz, mint akit a Paprika Rádiónál keresett. Pedig voltunk már többször együtt különféle műsorokban, de ezek szerint nem rakta össze a dolgot. Besztercére mentek egyébként, gondolom, ugyanilyen hepajt rendezni” – mesélte László Attila.

Mint arról részletesen beszámoltunk, néhány hete az AUR felhívására a tüntetők egy csoportja a parlament udvarára nyomult be, ahol megrongálták pl. Japán romániai nagykövetének a kocsiját, aki jó időre benn is rekedt az épületben. A rendfenntartók viszont nem léptek fel határozottan, holott a parlament udvarára tilos a belépés. Majd néhány napja Simion és követői a temesvári városházára nyomultak be, keresve Dominic Fritz polgármestert. „Gyere ki, te nyomorult”, kiabálták fenyegetőn, de a hatósági fellépés ez esetben is elmaradt. Kolozsváron, mielőtt a Paprika Rádiónál feltűntek volna, szintén ellátogattak a polgármesteri hivatalba, ahol viszont Emil Bockal nemhogy nem akadtak össze, de látszólag szívélyesen elbeszélgettek. Simion többször is elismételte, hogy Boc a tettek embere, akivel jó viszonyt ápol annak ellenére, hogy más-más pártban politizálnak.

Megkérdeztük László Attilától, hogy egyetért-e azzal, hogy túl megengedők az állami rendfenntartó szervek az AUR által vezényelt akciók időnként fenyegetően fellépő résztvevőivel szemben.

„A parlamentnél ott voltam, az irodám ablaka alatt történtek a dolgok. Az volt ez érzésem, mintha barátként üdvözölték volna egymást az őrjöngők meg a csendőrök. A csendőrök szinte behívták őket a szenátus udvarára, az volt a személyes érzésem” – idézte fel László. Hozzátéve: „ez az eredménye annak, amikor egy országban a különböző intézménynek nem végzik a dolgukat”.

„Ugyanakkor azt is látom, hogy jogi szempontból valaki nagyon ügyesen igazgatja a cselekvéseiket. Segít abban nekik, hogy miként kell úgy csinálni az akcióikat, hogy nehezen legyenek felelősségre vonhatók. Eléggé agyafúrtak” – fejtegette a szenátor, aki ugyanakkor azt is leszögezte: ha látványos hatósági fellépés nem is volt, a csendőrség szabott ki bírságokat a parlamentél, és büntetőeljárások is indultak.

Felvetettük azt is, hogy az RMDSZ, kormányon lévén, nem tudna-e közbenjárni abban, hogy a belügyi szervek korlátozzák a jobboldali szélsőségesek – amint magukról állítják – „igazságtevő” akcióit. „Nem tudok erről most nyilatkozni. Talán majd a jövő heti közös frakcióülés után. Nem kívánom ebben a pillanatban kommentálni ezt a kérdést. Minden intézmény végezze a munkáját” – reagált László.

Bizonyos spekulációk szerint Simion azért viselkedett ennyire "barátságosan" Bockal, mert Boctól akár egyfajta "magyarellenes" attitűdöt is remél, és ezt ismerhette el az AUR elnöke a dicséreteivel. „Nem, nem, nem!!! – jelentette ki nagyon határozottan felvetésünkre László Attila. – Bocnak akár a politikai tapasztalata, akár az emberismerete van olyan mértékű, hogy tudta kezelni ezt a helyzetet. Nagyon ügyesen csinálta, neki megvolt a kellő tapasztalata ehhez, ami a rádiónál viszont nem volt meg.”

„Az eddigi tapasztalataim szerint az ilyen eseteket ignorálni kell, de ugyanakkor meg kell tenni a szükséges lépéseket is” – összegzett László. Aki annyit még elárult az események politikai hátterével kapcsolatban, hogy nem tartja kizártnak azt, hogy „ez egyeseknek megfelel”.

A stiripesurse.ro megírta, miről tárgyalt Boc és Simion Kolozsváron, jobban mondva, hogy mit nyilatkozott erről a kolozsvári polgármester. Az elöljáró szerint bár vannak olyan kérdések, melyben eltér az álláspontjuk, pl. az oltások kapcsán, vannak olyan dolgok, melyekben egyetértenek. "De sok közös dolog is van bennünk: többek között a nemzeti értékek és a nemzeti érdekek támogatása, és mindaz, ami nemzeti perspektívát jelent egy olyan Európában, amelyet a nemzetek koncertje alkot, ami nem jelenti a nemzeti értékek eltűnését és a nemzeti identitások felolvadását. Teljesen egyetértek, mindig is támogattam és támogatni fogom."

Fotó: képernyőmentés Simion viedójából

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS