2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feketelistázta az AUR a „mérgező sajtót”, a G4media.ro-val kezdte

összefoglaló 2022. január 26. 20:15, utolsó frissítés: 20:15

A portál szerint ez reakció arra, amiért szélsőségesnek nevezték a pártot. Megismétlik érveiket, hogy miért az.


Az AUR szerdán direkt támadást indított a "legmérgezőbb és leghamisabb médiák" ellen. A szélsőséges párt posztjában a feketelista élére a G4media.ro portált teszi, és arra kéri követőit, egészítsék ki a listát.A G4media.ro szerint a közelmúltban példátlan volt mindeddig, hogy egy politikai párt ilyen jellegű direkt támadást indítson a média és egy szerkesztőség ellen. Az AUR-poszt reakció arra, hogy egyik cikkükben "szélsőséges pártnak" minősítik az AUR-t - írják.

"Íme, miért állítjuk, hogy az AUR szélsőjobboldali párt", írja a portál, és felsorolja az érveket:


- A parlament székháza elleni támadás 2021. december 21-én, amelyet George Simion vezetett; a tömeg bejutott a Parlament udvarára, megpróbált bejutni a parlament épületébe, tönkretéve az Egyesült Államok nagykövetségének és a japán nagykövetségnek az autóit;

- Călin Georgescu tiszteletbeli elnökké való kinevezése - Georgescu a politikai merényleteket elkövető légiósvezér, Corneliu Zelea Codreanu, valamint a 280-380 ezer zsidónak és 11 ezer romának a romániai holokausztban bekövetkezett haláláért felelős Ion Antonescu tisztelője;

- A holokauszt minimalizálása. Az AUR egy január 3-i sajtóközleményben kijelentette, hogy a holokauszt története és a szexuális felvilágosítás olyan "kisebb kérdések", amelyeket "az oktatás minőségének aláásására irányuló szisztematikus intézkedésként" vezetnek be a tananyagba;

- A legionáriusokhoz hasonlóan az AUR is szervezett "látogatásokat" különböző politikusok - többek között Klaus Johannis államelnök - otthonához, megfélemlítő jelleggel;

- Fizikai és verbális erőszak a román parlamentben. George Simion és párttársai lökdösték a parlamentben Daniel Fenechiu liberális képviselőt;

- Claudiu Târziu megfenyegette Alexandru Murarut, a miniszterelnök antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemmel foglalkozó tanácsadóját, hogy felelősségre vonják, és a bizalmatlansági indítványról szóló beszédében utalt arra, hogy "ha legionáriusok lennének", hogyan járnának el;

- Antonio Andrușceac és Titi Stoica erőszakkal elvették a mikrofont Florin Roman liberális képviselőtől, aki Anca Dragu helyett a parlament ülését próbálta vezetni;

- Háborús bűnösök mentegetése, heroizálása. 2021. február 26-án Sorin Lavric, az AUR szenátora, a párt ideológusa a Szenátus plenáris ülésén tisztelgett Mircea Vulcănescu és Radu Gyr elítélt háborús bűnösök, valamint Valeriu Gafencu légiós előtt. A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége (FCER) képviselője, Silviu Vexler volt az egyetlen parlamenti képviselő, aki emiatt tiltakozott, Sorin Lavric pedig erre azt válaszolta: „Ez nem Palesztina”;

- Dan Tănasă sértegette a Parlamentben Silviu Dehelean USR-s parlamenti képviselőt;

- A zsidó közösség és az "Elie Wiesel" Romániai Holokausztkutató Nemzeti Intézet nyilatkozataiban többször elítélte "az AUR szélsőséges párt tagadó megnyilvánulásait";

- A nyugati sajtó és a nemzetközi hírügynökségek jelentései az AUR-t egybehangzóan "szélsőjobboldali pártnak" minősítik, különösen a Parlament elleni támadást követően.

Az AUR erre reagálva azt írta, "A G4 álmédia áldozatként mutatja be magát, sírdogál és szélsőségességet vizionál minden utcasarkon".ActiveWatch: veszélyes populista támadás a sajtó ellen

Szolidaritást vállal az AUR által megtámadott sajtóorgánumokkal az ActiveWatch. A szélsőjobboldali parlamenti párt a szervezet álláspontja szerint "nyilvánvalóan megsérti a demokratikus élet alapelveit, amikor arra kéri a polgárokat, hogy segítsenek létrehozni egy feketelistát az általa 'mérgezőnek' minősített médiaorgánumokról".

Meggyőződésük, hogy az ilyen jellegű kommunikációs és megosztó jellegű stratégiáknak nincs helyük, ezért felszólítják az AUR-t, hogy vonja vissza a feketelista bővítésére vonatkozó, a Facebookon közzétett felhívását."Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta kommunikáció túllépi a parlamentarizmus és a véleménynyilvánítás szabadságának határait, negatív hatással van a nagyközönségre, de a kampány által megcélzott médiaintézményekre is" - szögezik le. Ezek a médiaorgánumok a rendszerszintű működési zavarokat vizsgálják a román államban, és nélkülük a polgári és demokratikus tér sokkal szűkebb lenne - mutatnak rá.

"A legtöbb állampolgártól eltérően a politikusok és a politikai pártok kötelesek nyilvános beszédüket és gesztusaikat cenzúrázni, ha azok ellenőrizhetetlen vagy nem vállalható következményekkel járhatnak" - emlékeztet az ActiveWatch.

A feketelistára javasolt sajtóorgánumok "veszélyes populista támadás célpontjai", a szervezet ezért felszólítja azokat a romániai pártokat, szervezeteket és polgárokat, "akik még mindig hisznek a lelkiismereti szabadságban, a véleménynyilvánítás szabadságában és az információhoz való jogban, hogy határozottan utasítsák el a feketelistákat és a demokrácia elleni támadásokat".

Az uszítástól a fizikai agresszióig nagyon kicsi a távolság - mutatnak rá elemzők az eset kapcsán.

A PressHub szerkesztősége szintén kiáll a G4media és más megtámadott sajtóorgánumok mellett, és rámutatnak: a poszt kommentlavinát indított el, több mint ezren írtak hozzá a feketelistához, amelyre gyakorlatilag így felkerült a teljes központi romániai sajtó a Digi24-től a Newsweek România-ig vagy a Hotnewstól a B1TV-ig és Pro TV-ig. Paradox módon ugyanakkor azok a hírcsatornák sem menekültek a listázástól, amelyek korábban több alkalommal népszerűsítették és bátorították az AUR-t, mint amilyen az Antena 3, a România TV vagy a DC News - írja Răzvan Chiruță.

"Az AUR által hivatalosan bátorított "feketelisták" valós veszélyt jelentenek. Már nem feltételezésről, spekulációról, túlzásról van szó", a figyeleméhes George Simion és társai nyíltan erőszakra buzdítanak - hívja fel a figyelmet. "És a Facebook-erőszaktól az utcai erőszakig egyre kisebb és kisebb a távolság. Amikor az ilyen politikusok mindenhová ellenséget képzelnek, elég egyetlen mentálisan zavart egyén is a szimpatizánsaik seregében, aki úgy dönt, hogy egyedül oldja meg a dolgokat. És hogy bűncselekményt követ el. Egy olyan bűncselekmény, amelynek egy vagy több ártatlan ember lesz az áldozata, akik rosszkor vannak rossz helyen, ezekben az egyre viharosabb időkben. A történelem tele van olyan gyilkosokkal, akik a körülöttünk lévők iránti gyűlöletet tápláló közszereplők uszítására cselekedtek" - írja.

A PressHUB elítéli az AUR akcióját, és szolidaritását fejezi ki a G4Media és a párt által kezdeményezett „feketelistán” szereplő összes többi kiadvány munkatársaival. "Arra szólítunk föl benneteket is, hogy reagáljatok" - írja a PressHub munkatársa az olvasóknak. "Ma az újságírók a célpontok, de holnap te is az lehetsz", zárja felhívását az újságíró.

Fasiszta, szélsőséges, nyilvános lincselésre szólít fel, mi az?

A G4media a parlament elleni ostrom után döntötte el, hogy tényszerűen szélsőséges pártnak fogja nevezni az AUR-t, mint ahogyan a teljes nemzetközi sajtó is teszi - idézte fel a G4media.ro-n Dan Tăpălagă. Nevezzük nevén a dolgokat, és figyelmeztessük állandóan az olvasókat arra, hogy egy antidemokratikus párttal van dolgunk, függetlenül attól, hogy minek akarja magát mutatni.

Az AUR erre válaszul vérbeli gyűlöletkeltéssel válaszol, érvek nélkül, és nyilvános lincselésre buzdít, kihasználva, hogy a sajtó iránti bizalom amúgyis általánosan csökkenőben, mivel a médiaorgánumok többsége pénzt kap a kormánytól vagy valamelyik párttól - írja Tăpălagă.

Most a parlament után a demokráciák másik kulcsfontosságú intézményét, a sajtót támadja az AUR - "mint minden fasiszta pártnak, amely a gyűlölet és a bizalmatlanság terjedéséből táplálkozik", az AUR-nak is "szüksége van valódi vagy képzelt ellenségekre, akikkel állandóan harcolhat".

A parlament, a sajtó, az igazságszolgáltatás a demokrácia alappillérei, a maguk tökéletlenségeivel együtt, ezek nélkül nem tudunk működni: kritizálni lehet a működésüket, de az egészen más, mint programszerűen gyűlöletet szítani ellenük. Márpedig a közvélemény uszítása egy 20 százalékos népszerűségű parlamenti párt pozíciójából mélyen antidemokratikus akció, az alapvető szabadságjogok elleni támadás - szögezi le az elemző.

Ugyanakkor arra is rámutat: az AUR-vezetőkben annyi bátorság sincs, hogy felvállalják fasiszta identitásukat; erre jó példa, hogy a párt hivatalos közleményben minimalizálja a holokausztot, vagy legionárius-imádót nevez ki tiszteletbeli elnökké, közben Simion meg azzal pózol, hogy meglátogatta a holokausztmúzeumot. Ez felháborító, vérlázító, ráadásul mindez a holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítve történik - emeli ki.

"Simion úr és Târziu úr tehát jól tudja, hogy politikai szörnyeteget, egy horrorpártot szültek, de ők, a szülei, tiszteletre méltóak akarnak lenni." De ezt a tiszteletet nem kaphatják meg, amíg a politikában "tiltott fegyvereket" használnak.

"Az AUR ma nagy sebezhetőséget jelent a román állam és a demokrácia számára, ilyen kényes külpolitikai kontextusban, az ukrajnai háború előtt. Bonyolódik a dolog, ha hozzátesszük, hogy az egész AUR-narratíva a demokratikus értékek ellen az orosz propagandát szolgálja, akár tudatosan, akár a hasznos idióta pozíciójából. Ezt az elszigetelődött pártot mindig marginalizálni kell, és szélsőségesnek kell minősíteni" - szögezi le az elemző, rámutatva: csak idő kérdése, hogy az AUR által a román társadalomban hirdetett gyűlölet és erőszak mikor fordul fizikailag is az újságírók ellen.

Kiemelt kép: prettysleepy1 képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS