2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trianon-film – hogyan látják a románok a magyarokat?

összeállította: Sipos Zoltán 2005. február 11. 18:35, utolsó frissítés: 18:21

Leginkább a nyelvtudás hiánya és #b#a felsőbbrendűség#/b# fáj a Marius Tuca Show fórumozóinak. Kiborul a bili, ha autonómiáról hallanak – szerintük elég joguk van már a magyaroknak, legalábbis az 1918 előtt elnyomott románokhoz képest. Szemelgettünk:And_rvl, 11.02.2005, 11:01

Romániában sok mindent kellene megváltoztatni az emberek mentalitásában, legyenek ők románok vagy magyarok. (...) Ami volt elmúlt, a történelmet mindkét félnek fel kell vállalnia mert csak így fejlődhetünk. Minden más csak indulatból hangozhat el.

Senki nem kéri a magyaroktól, hogy ászok legyenek román nyelvből. Persze ezt senki nem akadályozza meg... De legalább egy beszélgetést le kell tudjanak folytatni, és boldogulniuk kell egy központi intézményben. Valamikor láttam olyan magyar fiatalokat, akiknek sorozáskor fordítóra volt szükségük. Ne haragudjatok, de ez már sok...


tgal, 10.02.2005, 18:24

Akárhogy is állunk a nacionalizmussal, láthatjuk, hogy egymás nélkül nem tudunk élni. (...) Most már nem mondhatjuk, hogy egy új országot szeretnénk. (...)

Ami a filmet illeti, arról csak annyit, hogy nem egy dokumentumfilm és nem is lesz az, míg nem szólaltat meg minden érintett nemzetet. (...) Nagyon szeretnék már látni egy jól dokumentált filmet erről, amely a probléma minden oldalát megvizsgálja. A rendezőnek nem volt igaza, amikor azt mondta: a románok is csinálják meg a maguk filmjét. Nem a románok kell filmet készítsenek erről, hanem a BBC vagy a Discovery.

(...) igen, egy bizonyos autonómiát szeretnénk. Ez az álmunk vagy teljesül, vagy nem. De még mindig nem érted, hogy miféle autonómiáról van szó. És nem is akarod, mert ahogy meghallod az autonómia szót, felugrasz. Azt hiszem, minden román így van ezzel. (...)

Nem hiszem, hogy ismeritek az összes történelmi részletet, és azt sem hiszem, hogy én mindent tudnék. Én sem értem, hogy miért akarja a román állam elűzni a magyarokat innen, és ti sem értitek, hogy miért akarunk mi itt maradni. De ha már itt vagyunk, legalább éljünk jól.Luka 10.02.2005, 17:35

1000 év leigázás mély és nehezen gyógyuló sebeket okoz... Ha úgy gondolod, hogy a románok, szerbek, horvátok, szlovákok, csehek valami mosdatlan cigányok, akik nem tudják saját magukat kormányozni akkor csodálkozol, hogy senki nem szeret?

Egy filmbeli úriember azt mondta, hogy a magyarokat másságuk miatt diszkriminálják. Ha amiatt, hogy más vagy, felsőbbrendűnek tartod magad és lenézed a szomszédodat akkor megérdemled, hogy a többiek elszigeteljenek.

Számomra nehéz felfogni, hogyan viselkednek egyes magyarok a románokkal Kovászna és Hargita megyékben. Ha nem vesznek számba, nem felelnek üzletekben csak azért, mert román vagy és románul beszélsz azt bizonyítja, hogy még mindig úgy viselkedsz, mint egy gróf, aki azt hiszi, hogy neki mindent szabad...


And_rvl 10.02.2005, 15:39

Felelőtlenség volt, hogy a rendező egy olyan filmet készített, amely kizárólag a magyar álláspontot mutatja be. A románoknak, szlovákoknak, szerbeknek nincsen joguk elmondani a történtekkel kapcsolatos véleményüket? Amennyire én láttam, a rendező nem törődött azzal, hogy mit mondanak a román meghívottak, még csak rájuk sem nézett. Valószínűleg hidegen hagyjuk mi is.


And_rvl 10.02.2005, 15:05

A dokfilm felelőtlen, mert nincsen semmi értelme... legalábbis nem abban a formában, ahogy bemutatták. Az első óra érdekes volt, mert sok mindent lehetett tanulni Nagy/kis Magyarországról. Az igaz, hogy sokk volt a magyarok számára egy terület elvesztése, de ha ezt az ezer éve Erdélyben élő románok szenvedéseihez hasonlítjuk, akkor nem értem, mi ez a támadó hangnem. (...)

A magyarok (vagy egy részük) azt állítja, hogy Romániában népirtás folyik. Már megbocsássanak, de én nem látok itt semmilyen népirtást. A romániai magyaroknak több joguk van, mint a románoknak összesen 1000 év alatt, és akkor hogy lehet szó népirtásról? Talán túl sok joguk van, az bántja őket.

Befejezésképp én nem hiszem, hogy a magyarok Nagy-Magyarország visszaállítását akarják, mert ez már nem lehetséges. A magyarok, azt hiszem, egy jobb életet akarnak hazájukban, legyen az Szerbia, Románia vagy Szlovákia. Nem hinném, hogy bárki is kivándorolna az országból, amelyben született csak azért, mert azt akarják egyes személyek, akik még mindig a múltban élnek...


unhuman 10.02.2005, 14:59

(...) A zsidók sok ideig „hazátlan nép” voltak. Csakhogy ők rugalmasak, így kiválóan boldogultak bárhova is tévedtek. Mindenhol együtt éltek a többséggel, és a pénznek nem volt színe vagy nemzeti szaga. És nem azért jutottak be a felső tízezerbe, mert nem tanulták meg az ország nyelvét, ahol éltek és autonómiáért harcoltak.


unhuman 10.02.2005, 14:16

(...) Nem tudnak románul, ha kenyeret kell eladniuk nekünk, de ha román orvoshoz mennek, akkor el tudják mondani, hogy mi fáj. A ti dolgotok, ha nem akartok boldogulni. De patetikusak kezdtek lenni (...) Ha ti sem vagytok támogatva akkor ki? Az RMDSZ évek hosszú során át kormánykoalícióban volt. Most egy RMDSZ-es miniszterelnök-helyettes is van.

Nem értem, mit akartok. Azt, hogy a magyar nyelv is hivatalos nyelv legyen? Ismerek olyan magyarokat, akik egy szót sem tudnak magyarul és nem is akarnak megtanulni mert generációk óta Romániában élnek. Ugyanígy én sem akarok megtanulni dákul. Őket csak az érdekli, hogy minél jobban éljenek abban az országban, melynek állampolgárai. Romániában a magyarság jóval több előnyben részesül, mint bármely más kisebbség. Nem értem, mit akartok többet – ennél több már csak egy újabb államot jelent az államban.ax 10.02.2005, 10:21

Nagyon tetszett a tegnapi műsor, bár nagyon keserű lett a szám íze az idegen nyelvű meghívottaktól. Az érvek, a logikus gondolkodásra való felhívás ellenére csak mondták, mondták azt, ami a filmben is elhangzott. (...)

A magyarok vagy bozgorok által nyújtott teljesítmény (nem vagyok nacionalista, de egy ilyen megnyilvánulás elgondolkodtató) lehangoló és ellentmondásos volt már az első kijelentésüktől kezdve. Nem kell különösebb szakértőnek lenni ahhoz, hogy megértsd a film célját.


Luka 10.02.2005, 02:49

Ugyanúgy, ahogy a magyaroknak is megvannak a maguk erényei és hibái, nekünk is vannak. Ez nem akadályoz meg abban, hogy továbbra is román akarjak lenni, hogy utazhassak az országban, hogy elmehessek Hargita vagy Kovászna megyékbe és a hivatalos nyelven kérhessek egy kenyeret, vagy hogy ellátogassak Budapestre és úgy bánjanak velem, mint bárki mással.

Ugyanilyen normálisnak tűnik nekem az, hogy a magyaroknak joguk legyen anyanyelvükön beszélni és magyarul tanulni, míg tiszteletben tartják a törvényeket, az embereket és az ország történelmét, amelyben élnek.


Mihail Tatu 10.02.2005, 01:02

Tiszta propaganda... kár, hogy már nem működik a cenzúra... (...) Mit keres ott Tőkés László? Mióta autoritás ő a magyarok jelenkori történelmében? Büntető eljárás kellene induljon ellene azért, amit ott mondott.


Voxsa, 10.02.2005, 00:13

Ez a film támadás minden olyan román ellen, aki Erdélyben halt meg a magyar elnyomás alatt. Utálom az olyan embereket, akik hülyének tettetik magukat, de ritka gonoszságról tesznek tanúbizonyságot. Aki nem hisz nekem, menjen el Magyarországra, és nézze meg, hogy úgy bánnak a románokkal, mintha leprások lennének. (...)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS