2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antiszemita szöveg miatt indulhat eljárás egy SZNT-küldött ellen

S. G. 2005. február 16. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

"#b#Nincs kiút#/b#, Magyarország második Izraellé válik" – így kesergett az egyik felszólaló az SZNT hétvégi ülésén az eredménytelen népszavazás miatt. Az eset rávilágít a gyűlöletbeszéd hazai kezelésének visszásságaira is.


"Magyarország második Izraellé válik" – fejtegette a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hétvégi gyergyói ülésén elhangzott felszólalásában Molnár József középső-kisküküllői küldött – tudósít szerdai számában a Krónika napilap. Az egyik helyi tévétársaság felvételt készített a beszédről: eszerint a résztvevők időnként tapssal szakították félbe Molnár beszédét."Magyarországon tízmillió magyar lakik, de a számok nem ezt igazolják. Azt kell mondanom – remélem senki nem veszi sértésnek – Magyarország az egyetlen ország, ahol... tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok; Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, s nincs kiút!..." – jelentette ki Molnár.


Import-ideológia

Az incidens azért érintheti kellemetlenül az SZNT-t, mert a testület pontosan a nemzeti egyenlőség elvére apellálva, illetve a román állam elnyomó jellegű, nemzetiségellenes és magyarellenes megkülönböztetésen alapuló politikájára hivatkozva követeli a Székelyföld területi autonómiáját.

Molnár okfejtése nem eredeti szöveg: hasonló kijelentéseket egyes magyarországi jobboldali újságokban, netes fórumokon lehet olvasni.

A jegyzőkönyvvezető Farkas Csaba a napilap kérdésére azt válaszolta, a testület állandó bizottsága (ÁB) szóban egyetértett abban, hogy Molnár "bődületes dolgokat" mondott, s a következő ülésen meg is tárgyalják az esetet.


Az ülésvezetők nem tették pontra

Az ülésen résztvevő tudósítók szerint a többi résztvevő előtt az ÁB nem tette szóvá politikustársuk kijelentéseit. Jegyzőkönyvbe annyi került, hogy Molnár zsidóellenes kijelentést hangoztatott. A jegyzőkönyvvezető úgy tudja, az alapszabálya szerint az SZNT ÁB nem büntetheti Molnárt, de közölte, az ülésen ő maga fogja kérni a felszólaló szankcionálását.


A hivatalos út

Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke lapunk kérésére annyit leszögezett, hogy az ügy a hatáskörükbe tartozik, de a testület tagjaként nem akarta előzetesen véleményezni a történteket. Amint a testület hasonló esetről értesül, hivatalból köteles eljárást indítani.

Eszerint a kivizsgálást egy kollégiumi tag javaslatára két-három személy fogja elvégezni. Kikérdezik egyrészt Molnárt, másrészt az ülésen résztvevő tudósítókat. A jelentés alapján a hét fős testület négy fős többsége dönt arról, hogy történt-e diszkrimináció vagy sem. A testület a kormány 137/2000-es rendeletének 19. cikkelye alapján dönt arról, mi minősül gyűlöletbeszédnek.

A CNCD jelentéseiből viszont az a következtetés vonható le – lásd lapunk korábbi beszámolóját –, hogy a testület nagyon profi a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, de amatőr az itthoni ügyekben; és eredményei alapján úgy tűnik, csak "angolos diszkrécióval és indiai nyugalommal hajlandó közbeavatkozni".


Több törvény tiltja szinte ugyanazt

A gyűlöletbeszéd-ügyek korrekt kezelésének másik akadálya, hogy Románia csak külső (az EU és az Egyesült Államok diplomáciája) nyomásra hozott diszkrimináció-ellenes, az önkényuralmi jelképeket és a fasisztoid ideológia terjesztését tiltó intézkedéseket.

A kérdéssel két külön kormányrendelet foglalkozik: az Asztalos által hivatkozott rendelet kihágásnak minősíti a gyűlöletbeszédet, amelyért 500 ezertől 20 millió lejig terjedő büntetést lehet kiszabni. A fasiszta jellegű szövegek betiltásával egy két évvel későbbi rendelet foglalkozik – eszerint ilyen nézetek hangoztatásáért magánszemélyt fél évtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani.

Ugyanez a rendelet szankcionálja a háborús bűnösök kultuszát: itt egyértelműen a külföld szemében egyre kényelmetlenebb Antonescu-kultusz visszaszorítása volt a cél. Ennek ellenére még mindig léteznek a marsallról elnevezett utcák az országban, és nincs tudomásunk arról, hogy az átkeresztelést elmulasztó polgármestereket, helyi tanácsokat bárki megbüntette volna. Ilyen alapon tiltják a Wass Albert-kultuszt is a hatóságok.


Vadim mindig megúszta

A "gyűlöletbeszélő" hazai archetípusa Corneliu Vadim Tudor, aki taktikai okokból a tavalyi választási kampányban látványosan felhagyott a zsidózással, sőt izraeli kampányfőnököt fogadott fel, majd a család tiltakozása ellenére szobrot állíttatott Jichák Rabin meggyilkolt izraeli miniszterelnöknek.

Az érvényben levő törvények ellenére évtizedes tevékenykedését Vadim Tudor néhány pénzbüntetés kifizetése árán megúszta.


Egészséges önmérséklet

Ha fellapozzuk a hazai újságokat, az álláshirdetésektől a vezércikkekig naponta több száz diszkriminációs esetet lehet bizonyíthatóan dokumentálni. Mivel gyakorlatilag a véletlenen múlik, hogy melyik eset kerül a CNCD vagy a bíróságok elé, valószínűleg igazságosabb volna kulturális eszközökkel azt elérni, hogy a nyilvános gyűlölködés tilalma szinte áthághatatlan illemszabályként működjön, valahogy úgy, mint a német közéletben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS