2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vadimot a szexbotrányban Securitate-tisztek védik

Z. B. 2005. február 18. 14:49, utolsó frissítés: 14:34

Vadim szekustiszteket idéz be botránya kapcsán indított perre. Egyikük Aron Bordea extábornok, aki már a ’80-as években is falazott a most #b#pedofíliával#/b# vádolt, akkor antiszemita cikkeket író néptribunnak.


A Barton-dosszié

Az Anita Barton ügyet az Academia Catavencu szatirikus hetilapban publikált kivonatok robbantották ki. A lap szerint a volt Securitate által lehallgatott telefonbeszélgetések lejegyzett szövegeiből kiderül, hogy Vadim Tudor a ’80-as évek elején találkákat eszközölt Eugen Barbu írónak, szellemi mentorának (lásd Vadim Tudor, mint hű Barbu-tanítvány c. összefoglalónkat).A Securitate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) alátámasztotta az információk hitelességét. A Nagyrománia Párt vezére gyorsan ellentámadásba lendült, és beperelte a bizottság elnökét, Gheorghe Onisorut, valamint a hetilapot is.

Később az Evenimentul Zilei felfedezte, hogy az egyik Vadim által kiközvetített hölgy Anita Barton volt, Geo Barton színész lánya. Bár Anita létezését a belügyminisztérium is igazolta, pár éve nyoma tűnt.
Szekus keményfiúk

A közeljövőben kezdődő perre Vadim beidézte tanúnak Marga Barbut is, Eugen Barbu özvegyét. Behívta a volt titkosszolgálati tábornokot, Aron Bordeat is, aki a Securitate I. főosztályának vezetője volt a ’80-as években, és aki akkor is és most is kiállt Vadim mellett.

Vadim az egyszer már betiltott Oglinda (Tükör) TV-t használta médiacsatornaként, de a Nagyrománia Párt megpróbálta Bordea szövegét több lapban is reklámként elhelyezni – többek között az Evenimentul-lal is próbálkoztak.


Bordea más ügyben is falazott C. V. Tudornak

Bordea ezredes belföldi nyomozással foglalkozott (1982-ben ő készített feljegyzést többek között a neves ellenzéki, Doinea Cornea tevékenységéről). Ilyen minőségében fogta őt kérdőre 1980. októberében a titkosszolgálat vezetője, Iulian Vlad. Azt szerette volna tudni, hogy az igazgatóság, amit vezet “miért nem ismeri vagy nem jelenti” azokat a problémákat, amit a C. V. Tudor által írt, a Săptămîna folyóiratban megjelent antiszemita cikk keltett.

A folyóirat főszerkesztője különben Eugen Barbu író volt.

"Vajon a szándékos hangulatkeltés nem jelent aggodalomra okot a főosztálynak?" folytatta Iulia Vlad. A titkosszolgálat vezetője jelentést kért, amit a pártvezetőségének kellett továbbítani, valamint, hogy Bordea személyesen jelentsen neki az ügy kapcsán.


Vadim antiszemita cikke után, Mozes Rosen rabbi azt mondta Adrian Păunescunak, a Flacăra főszerkesztőjének, hogy utasítást kapott Izraelből: kérje a romániai zsidó közösség feloszlatását és az összes zsidó kitelepítését. A tiltakozók között volt Dumtiru Graur akadémikus, Eugen Jebeleanu író, Geo Bogza, Dan Desliu, Nina Cassian, Ovidiu Crohmălniceanu és Lucian Raicu.


Tanúk hada

Vadim azt állítja, hogy többszáz tanút hív majd a perre. A listán természetesen volt titkosszolgálati tisztek találhatóak. Egyik közülük a belső elhárítással foglalkozó volt szekustiszt, Ionel Tănase. Ő a Steaua futballklubbal is foglalkozott, és vele együtt Vadim számos külföldi kiszálláson résztvett. Egy másik tanú a Nagyrománia párti Ilie Merce nyugalmazott ezredes.

Forrás: Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS