2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csibi István Ráduly Róbertet is el akarta tenni láb alól?

Z. B. 2005. február 21. 15:39, utolsó frissítés: 15:32

Hátsek Gusztáv szerint csak Csibi letartóztatása akadályozta meg a maffiavezért abban, hogy #b#halálra veresse#/b# Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbertet.


Interjú és kénsav

A Transzilván Figyelő (az előzetesben tartott vállalkozó kétnyelvű PR-lapja) igazgatója az Adevărul napilapnak adott interjújában számolt be Csibi egyik kudarcba fulladt tervéről, valamint arról, hogy a lap igazgatójaként milyen feladatokat kapott a maffiavezértől.
A legfontosabb feladat, amelyben Hátsek is részt kellett volna vegyen, kudarcba fulladt Csibinek és fő segítőinek letartóztatásakor. Ennek célja Csíkszereda polgármesterének valamint "egy fontos üzletember" meggyilkolása volt.

Hátsek egy távoleső menedékházban kellett volna tőrbecsalja Ráduly Róbertet. "El kellett volna csalogassam Csibi egyik menedékházába azzal az ürüggyel, hogy interjút készítek vele. A terv az lett volna, hogy én egyedül megyek az én kocsimmal, és ő is egyedül jön az övével.

Az interjú után, miután elmentem, a polgármestert a verőlegények kellett volna fogadják, akik halálra verték volna." Ugyancsak Hátsek Gusztáv nyilatkozata szerint az üzletemberrel – akinek nevéről nem esik említés – középkori módszerekkel végeztek volna, vagyis kénsavval égették volna meg.


Mi van Tankó kamrájában?

"Tankó Róbert jött hozzám, ő felelős a verésekért, és mondja, hogy kell likvidálnia az illetőt, én meg segítsek neki. Nem tudom miért, de Tankó végig bízott bennem. Az én feladatom az lett volna, hogy szerezzek kénsavat. Nem sikerült, de végül Tankó szerzett valahonnan, nem tudom honnan.

Miután letartóztatták, Tankó ügyvéde, Cătălin jött Robinak azzal az üzenetével, hogy van valami a kamrájában, aminek nincs keresnivalója ott. Tudtam, hogy a kénsavról van szó, és hogy napokon belül Tankónál házkutatást fognak végezni, időközben pedig annak el kell tűnnie onnan. Hazamentem Tankóhoz, megkerestem a kénsavat és kidobtam a szemétbe."

Hátsek bevallása szerint a különböző üzletemberek megfélemlítése is az ő feladatkörébe tartozott. "Csibi azt mondta, hogy menjek a Madezit céghez, és kérjem, hogy kössenek egy 2000 euróról szóló reklámszerződést. Én elmentem a cég főnökéhez, Ferenc Attilához, és mondtam, hogy Csibi kér 2000 eurót a lapjának.Engem visszautasított, úgyhogy Csibi Tankót küldte el. Nem tudom, mit mondhatott vagy csinálhatott vele, mert a megkötött szerződéssel jött vissza. Így reklámoztunk más cégeket is, az Amigo Internationalt vagy a Perla Harghiteit. Én mentem zsarolni, és ha visszautasítottak, akkor jöttek utánam a verőlegények."


A Marlboro árfolyama

Visszautasítani egy Csibi által kiadott feladatot megengedhetetlen volt. A veréstől senki sem menekült, még a testőröket is megverhették további verőlegények. Ha Csibi azt mondta: "adj egy csomag Marlborót", az egy ütést vagy pofont jelentett.

Ha azt mondta, "adj egy doboz Marlborót", akkor keményen helyben hagyták az illetőt. Még maga Hátsek sem szabadult a Neptun házatáján alkalmazott büntetésektől. A mínusz 24 fokban, ruhástól kapott hidegzuhany a kisebb kihágásokért járt, a Transzilván Figyelő igazgatója például gondozatlan haja miatt részesült ilyen büntetésben.

Többek között Hátsek feladatkörébe tartozott a megfigyelés is. "Különböző üzletembereket követtem, hogy kompromittáló információk birtokába jussak, amiket később zsarolásra használtam. Ezért besúgókat fizettem. Havonta 50 millió lejes alap állt rendelkezésemre, amivel információt vásároltam."

Főnökének letartóztatása után Hátsek még Csibitől való félelmében nem hagyta el Hargita megyét. "Nekünk azzal dicsekedett, hogy amikor még matróz volt, dolgozott egy hajón Konstanca polgármesterével, Mazăreval is, Traian Băsescu parancsnoksága alatt. Most hogy Băsescu lett az elnök, sokan félnek attól, hogy kijön a börtönből" – állította Hátsek.

A Transindex megpróbált személyesen is kapcsolatba lépni a Transzilván Figyelő igazgatójával, ám a szerkesztőség telefonszámai közül egyik sem működik, honlapja pedig tavaly május óta nincs frissítve.

Forrás: Adevărul
Fotó: Haáz Sándor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS