2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti uszoda: gázolajat, humuszt, iratokat tartanának benne

Zágoni Bálint 2005. február 25. 14:46, utolsó frissítés: 14:40

A parlament két házelnöke, Năstase és Văcăroiu is váltig állítja, hogy ők nem tudtak az alagsori medencére költött 14 milliárdról. Văcăroiu javaslata: tegyünk rá #b#padlót#/b#, legyen archívum.


A magabiztos szóvivő

Ezelőtt egy héttel még Titus Gheorghiof, a képviselőház állandó bizottságának szóvivője arról próbálta meggyőzni a sajtó képviselőit, hogy a parlament alatt épülő medence csupán a fantázia szüleménye. Az újságírói kételyek eloszlatása végett megengedte, hogy személyesen is megnézzék a földszint alatt 18 méterre található „gödröt”.Eléggé felelőtlen javaslat volt, mert a sajtósokat egy 20-25 méter átmérőjű, majdnem kész uszoda fogadta. Ekkor Ovidiu Lescu, a műszaki főosztály igazgatója azt próbálta elmagyarázni, hogy ez Ceausescuék terve volt, „már régóta nem dolgoznak itt”, vagyis 1989 után legfeljebb kisebb módosításokat végeztek.

A világítótesteken található angol címke, a páramentesített tükrök, a korszerű, működő fűtőtestek, az álmennyezet, a padlócsempe, amelyen nem lehet elcsúszni – mindez nem támasztottá alá eléggé meggyőzően az igazgató állítását.


Medenceügy: Năstase a kezét mossa

Mint kiderült, a medencére az utóbbi két évben közel 14 milliárd lejt költöttek közpénzből. 10,6-ot 2003-ban, a maradék 3,7-et már 2004-ben. Ezek után Adrian Năstase, a képviselőház elnöke gyorsan bejelentette, hogy a medence nem a képviselőké, hanem a szenátoroké.

Pártfőnökének kijelentése meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozta Văcăroiut, aki ugyancsak úgy érezte, hogy nincs semmi köze a medencéhez. „Hát nekem kell medence? nincs pénzem, hogy elköltöztessem a Szenátust, és még a medencén jár a fejem?” – így hangzott a szenátusi házelnök reakciója.


Padlót rá!

Văcăroiu kijelentette, hogy a szenátus állandó bizottságának ülésein sohasem volt szó az a bárpulttal is ellátott uszoda berendezéséről, és ő különben sem támogatná az ötletet. Ehelyett egy újabb rendeltetést javasolt:

„Azt hiszem, ha padlót tennénk oda, ez a medence tökéletes lenne az irattár számára, amelynek úgysem volt helyünk.” Így minden bizonnyal ez lenne az a világelső archívum, ahol a levéltárosok és a kutatók sohasem esnek hasra a csúszásgátolt padlón. Nem beszélve a medence aljára megfestett stilizált halacskákról, amelyeket sajnos a padló eltakarna.

Az elmúlt napokban más javaslatok is elhangzottak a létesítmény rendeltetését illetően, egyesek szerint gázolajat kellene tárolni benne a biztonsági áramellátásra beszerzett generátorok működésére. Más illetékesek virágföldet tartanának a Népek Háza alagsorában.


Ki a felelős?

A szenátus elnöke magyarázatot fog kérni az alsóháztól az elköltött 14 milliárd lejjel kapcsolatosan. A Ház alelnöke, a demokrata párti Radu Berceanu azonban Văcăroiut vonná felelősségre, mert szerinte őneki kellett tudnia az épülő medencéről. Ugyancsak Berceanu szerint Mihai Unghianu, a képviselőház főtitkára is felelős.

Az első számú illetékes, akit felelősségre is vontak, az az építkezést vezető vállalat igazgatója volt, amiért nagy mennyiségű törmelék maradt a munkálatok után.


Forrás: Adevărul, Cotidianul, Jurnalul Naţional, România Liberă

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS