2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eörsi nem tarthatott előadást a kolozsvári Sapientián - az EMI megakadályozta

K. A., S. Z. 2005. március 06. 00:35, utolsó frissítés: 2022. február 13. 15:44

Szombat délutánra volt meghirdetve Eörsi Mátyás SZDSZ-es politikus előadása a kolozsvári Sapientia Tudományegyetem központi épületében. Erre ott nem kerülhetett sor, mert az egyetem halljában 30 tüntető elállta az útját.
Eörsi emiatt nem mehetett be abba a terembe, ahol a hallgatóság várta. Az útelzárókat Eckstein-Kovács Péter szabadelvű RMDSZ-szenátor próbálta meggyőzni arról, hogy engedjék be a magyarországi politikust, akit már egy, körülbelül 20-25 fős hallgatóság várt, de sikertelenül. Egy alkalommal Eörsi maga is megpróbált utat törni, de nem volt esélye.

Körülbelül tízpercnyi szóváltás után Eckstein-Kovács az előadás helyszínéül felajánlotta közeli szenátori irodáját, ahova meghívta a tüntetőket is – akik azonban nem éltek a lehetőséggel, és néhány perccel a liberális politikusok távozása után elhagyták a Sapientia-EMTE épületét.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
Tofán Zsolt felvételeKik szervezték?

Az akcióban elsősorban fiatalok vettek részt. Bár a helyszínen mindenki azt mondta, spontán véleménynyilvánításról van szó – nagyon zokon vették, amikor megpróbáltuk megtudni, ki áll az egész hátterében – világos volt, hogy médiarelevánsnak tervezett, jól szervezett megnyilvánulásról van szó. Az akciót később az Erdélyi Magyar Ifjak nevű, a Magyarok Világszövetségéhez közelálló szervezet vállalta.

Az előadás előtt egyébként András Imre (MVSZ) szórólapokat osztogatott a teremben ülőknek. A szórólapon, amelynek nincs aláírója, Bocskai István végrendeletéből való részlet és a következő szöveg állt:

"Gyalázat, hogy olyan ember tartson előadást Bocskai szülőházában, aki december 5-én is a fejedelem végrendelete ellen cselekedett, és akit az erdélyi református püspök sem engedett be a kollégium dísztermébe! Ha téged is bánt, tégy ellene!"


Vitatott nyilatkozatok

A teremben ülők egy másik szórólapot is kaphattak, amelyet Juhász Péter "kolozsvári magyar" írt alá. Ebben számon kéri Eörsi Mátyás státustörvény-ellenességét, illetve a (szórólapon megjelent formában legalábbis) valóban a magyarellenesség határát súroló, a 168 Órában megjelenő állítólagos nyilatkozatát.

Az idézettel kapcsolatban, amely szerint a magyarországi politikus a székelyföldi területi autonómia kapcsán kijelentette: "Adnánk mi területi autonómiát az itt élő kínai textilkereskedőknek?", Eörsi azt nyilatkozta, hogy amennyiben az inkriminált szövegrész tényleg megjelent a 168 órában, akkor az nem egyezik azzal, amit gondol. "Meg fogom találni annak módját, hogy korrigáljam" – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Eörsi.

BekiabálásokAnnak ellenére, hogy az akción főleg fiatalok vettek részt, a hangnemet az idősebbek határozták meg. A bekiabálások között több, meglehetősen offenzív is volt, idézünk: "csepegett a nyálad, úgy beszéltél a tévében", "te mocsok", "menjetek a gázai övezetbe beszélgetni", "hazaárulók". Ezek kiragadott példák, hitelesebb hangulatképet kap, aki meghallgatja a következő, a helyszínen készült hangfelvételeket.

> első hangminta (mp3)
> második hangminta (mp3)
> harmadik hangminta (mp3)
> negyedik hangminta (mp3)

Mi volt Eörsi célja ezzel a látogatással?Hivatalosan a liberális delegáció az RMDSZ szabadelvű frakciójának meghívására látogatott Kolozsvárra. Az út során Markó Béla szövetségi elnökkel és Takács Csaba ügyvezető elnökkel is találkoznak, illetve vasárnap Nagyváradon Bíró Rozália nagyváradi alpolgármesterrel.

Eörsi a második olyan kormánypárti politikus, aki nyilvános találkozókat is szervez erdélyi látogatásán. A politikus pénteken a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tartott előadást, ahol néhány fegyelmezetlenebb magánvélemény kinyilvánításán kívül nem volt különösebb incidens. Eörsi lapunkkal közölte, különösnek tartja, hogy azt az előadását igyekeztek megakadályozni, amely Kolozsvár és az EU-integráció tematikájával foglalkozott.


Felvezető kör?

Vannak, akik Eörsi látogatását a tervezett Gyurcsány-látogatás próbájának tekintik, a valószínűbb mégis az, hogy Eörsi megpróbálta árnyalni az MSZP-s és az SzDSz-es NEM közötti különbséget: "Mi, az SzDSz elsősorban arról beszéltünk, hogy az, ahogy ez a probléma fel lett vetve, újabb megosztást szülhet, amivel nem szabad játszani.

Mi a helyzetet az EU-integráció felöl közelítettük meg, mert szerintünk ez a megoldás a Trianon-traumára. A dologgal az a baj, hogy nem a határon túli magyarokról szól, hanem magyarországi belpolitikáról, egyszerűen arról, hogy a Fidesz kihívta a kormányt. Meg tudom érteni a romániai magyarok érzelmeit, de azért vagyok itt, mert liberális politikusként úgy tartom, mindenkinek fontos a véleménye."


Populista volt a szaocialista kampány

Arra a kérdésünkre, hogy miként értékeli az incidenst, Eörsi Mátyás azt válaszolta: "Tulajdonképpen ügyesek voltak, ki tudták használni a média jelenlétét. Elhiszem, hogy a romániai magyarok többsége osztja a véleményüket, de azt is tudom, hogy nagyon sokan vannak, akik nem."

A új helyszínen megtartott előadáson Eörsi populistának nevezte az MSZP nemre buzdító kampányát, de előadásában bírálta a Fidesz politikáját is, mert szerinte "mindenki Patrubányt okolja, pedig Orbán Viktor adott súlyt az általa nemzetbiztonsági veszélynek nevezett Patrubány kezdeményezésének az által, hogy melléállt". Eörsi az SZDSZ-t is bírálta: "Kuncze Gábor politikai üzenete ebben a kérdésben nem volt elég erős".

Eörsi a Transindex számára úgy értékelte, ez az incidens fontos volt, mert árnyalta azt a képet, amit egy szigorúan protokolláris látogatás szolgáltatott volna a magyarországi politikusok számára. Némi öniróniával hozzátette: "megmondom őszintén, eleve két zakót hoztam magammal arra az esetre, ha valamelyiket letépik rólam."

fotók: Rostás-Péter Emese

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS