2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar és román rasszista felhangok: a hatóság visszavág

összeállította: Sipos Zoltán 2005. március 15. 17:06, utolsó frissítés: 16:59

Molnárnak, Patrubánynak és Becalinak is főhet a feje kijelentéseik miatt: Molnár perelne, Becalitól magyarázatot vár a Diszkriminációellenes Tanács. Nem tudni, indul-e hivatalból eljárás Patrubány ellen – de ha feljelentik, akkor biztos.

1. A Molnár-ügy

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztaló határozatának visszavonásáért, valamint a kirótt ötmillió lejes bírság mérsékléséért perelne Molnár József, a Székely Nemzeti Tanács tagja. A testület antiszemitának találta Molnárnak azt a kijelentését, miszerint Magyarország lassan második Izraellé válhat.

Ügyvédje, Kincses Előd a Krónika napilapnak így nyilatkozott: antiszemitizmus vádjával ellehetetleníthető az autonómiaigényt megjelenítő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzetközi támogatása.„Perelni Molnár úr alkotmányos joga” – mondta megkeresésünkre Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács RMDSZ-es elnöke. Megtudtuk, hogy Asztalos ma írta alá a határozatot, mely megállapítja: Molnár a zsidó közösségre nézve sértő kijelentést tett.

Hároméves fennállása óta majdnem minden határozatát megtámadták a diszkriminációellenes tanácsnak – mondta Asztalos – kevés sikerrel.


2. Patrubány kijelentése

" – Magánvéleményem szerint, ha csupán a jogi kategóriákat vesszük figyelembe, nem számít diszkriminációnak Patrubány kijelentése" – mondta megkeresésünkre Haller István, a Pro Európa Liga Emberjogi Irodájának programirányítója.

Az MVSZ-elnök egy kolozsvári sajtótájékoztatón, március 10-én délelőtt azt mondta: „én nem tudom, hogy Eörsi Mátyás zsidó vagy nem zsidó.

Tehát aki azt állítja, hogy ez a mondat antiszemita, az azt állítja, hogy Eörsi Mátyás zsidó. Ugyanis egy magyar embert nem lehet megsérteni azzal, hogy az arabokat szidják, egy arabot sem azzal, hogy a magyarokat szidják. Egy magyart akkor lehet megsérteni, ha a magyarokat szidják. Egy zsidót akkor lehet megsérteni, ha a zsidókat szidják.”

Bár jogilag nem, morális szempontból azonban ez a megfogalmazás sértő – tartja Haller. Lopás esetén például nem csak az károsul, akitől loptak, hanem az egész társadalom sérül – példáz az emberjogi szakértő.

Asztalos Csaba szerint Patrubány kijelentése sértő egy közösség méltóságára nézve, és mint ilyen, jogilag elmarasztalható. A tanács egyelőre még nem döntötte el, hogy indít-e hivatalból vizsgálatot az MVSZ elnöke ellen – mondta Asztalos és hozzátette: amennyiben valaki feljelenti Patrubányt, akkor a vizsgálat kötelező módon megindul.

Az ügy mindenképp fel fog merülni a következő kollégiumi ülésen, akkor döntenek majd arról, hogy indítanak-e vizsgálatot vagy sem – tájékoztatott Asztalos.

„Kérem, haladéktalanul tegye közzé azt a szövegrészt, amelynek alapján egyáltalán felmerült az ellenem folytatandó vizsgálat ötlete, és nevezze meg: melyik állítása diszkriminál, és kit?” – kér magyarázatot Asztalostól Patrubány március 12.-én kelt nyilatkozatában. „Minden állami hatóságnak joga van vizsgálódni. Ám egyetlen hatóságnak sincs joga alaptalanul vélelmezve rágalmazni.” – fogalmaz az MVSZ-elnök.


3. Becali kirohanása

Ami a Bölöni-ügyet illeti, Asztalostól megtudtuk: az folyamatban van, most épp Gigi Becali reakciójára várnak. A juhászból lett focimágnás kirohanása így hangzott: "Bölöni szemét, gyáva és hazaáruló. Ráadásul nem is román, hanem magyar. Menjen Magyarországra, és ott osztogassa a tanácsait!".

Becali azután közölte ezt, hogy Bölöni a Steaua egyik játékosáról, Andrei Cristeáról kijelentette: az ifjú futballista fejlődése szempontjából hasznos lenne, ha a Rennes-hez szerződne. Az alig 20 éves játékos viszont Bölöni szerint csak 200 ezer dollárt ér, nem pedig 20 milliót, amennyire Gigi Becali taksálja a csatárt.

Becalinak el kell magyaráznia a diszkriminációellenes tanácsnak, hogy hogyan értette a fenti kijelentést. Válaszának függvényében döntik majd el, hogy egyént vagy közösséget ért sérelem.

Az első esetben 2-20 millió lejes pénzbírsággal sújthatják Becalit – ha azonban a válaszból kiderül, hogy a kijelentés közösségnek szánt sértés volt, ez az összeg a duplájára emelkedhet. A tanács elnöke szerint várhatóan jövő héten születik döntés ezügyben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS