2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

19 millióért "csillapítja" a népszavazási csalódást egy MSZP-közeli cég

Kelemen Attila, Sipos Géza 2005. március 31. 18:48, utolsó frissítés: 18:42

19 millió forint közpénzért szervez egyestés gálát "a népszavazási csalódás #b#feloldására#/b#" fél évvel december 5. után egy MSZP-közeli vállalkozás Nagyváradon. A sztár a francia zongorabajnok Richard Clayderman lesz.


Félezer dollárt kóstálna egy percnyi műsor?

A gálát eredetileg ezen a hétvégén, április 2-án tartották volna, de végül 29-ére halasztották. Az egyestés rendezvény költségvetése áfa nélkül 21 millió, összesen 27 millió forint. Ebből a pályázó Eurofilm.Co.Hu kft. 19 millió 605 ezret igényelt és nyert el az Országos Rádió- és Televízió Testülettől (ORTT).


Az összeg napi árfolyamon számítva 102 ezer dollár. Ebből az összegből nyáron, Tusnádon egyhetes, koncertekkel tűzdelt diáktábort vagy három teljes Médiabefutót lehet szervezni. Más: a Sziget Fesztivál 20 millió forintot fektetett be a tavaly augusztus eleji, marosvásárhelyi Félsziget megszervezésébe. Az ötnapos fesztiválon valóban koncertezett egy világsztár, a Chumbawamba.

További tippjeink: ha listaáron jelentetnénk például csalódottság-oldó hirdetéseket a romániai magyar megyei/regionális napilapokban, akkor ebből a pénzből 320-330 teljes oldalt vásárolhatnánk.


A szocialista kapcsolat

Az Eurofilm.Co.Hu kft. Sipos Józsefhez köthető. Magyarországi sajtóban megjelent információk szerint a cégvezető Újhelyi István MSZP-s politikushoz közelálló személy, tulajdonképpen a politikus kampányfőnöke (a Magyar Nemzet információja).


Mi magyarázza a magas költségeket?

Amikor arról érdeklődtünk, mi kerülhet ennyibe egy nagyváradi gálán, Sipos József válasza ez volt: 150 forintból is, 20 millió forintból is lehet rendezvényt szervezni, és eszerint változik a rendezvény színvonala.

Amikor azzal kapcsolatban érdeklődtünk, hogy a birtokunkba került ORTT-s pályázat költségvetési melléklete szerint kétmillió forintba kerülne csak a színház bérlése, Sipos József – érezhető irritáltsággal – lapunkkal azt közölte, ők az ORTT-től terembérre nem kértek pénzt, és azzal érvelt, hogy a nagyságrendet az indokolja, hogy a rendezvényt szeretnék mindenki számára ingyenessé tenni.

A költségvetés szerint 5,5 milliót kapna Clayderman, kétmillió forint jutna útiköltségre és repülőjegyre, illetve szintén ugyanennyi a nagyváradi színház bérlésére is. A tervezett költségvetés 27 millió, ebből 19,6-ot ad az ORTT.

Piaci áron ekkora összegért akár két hétig is ki lehetne bérelni a Nagyváradi Színházhoz hasonló kvalitású termet. A tétel pedig valóban a benyújtott pályázatban, a rendezvény költségvetését tartalmazó mellékletben olvasható – további, egyértelmű nagyvonalúsággal kezelt tételek vidám társaságában (a költségvetési táblázat ezen a linken látható).


A koncepció megvan, de nem látszik

Sipos elmondta, az ORTT-nél hónapok óta be van nyújtva a pályázatuk. A döntésről csak tegnap szereztek tudomást és ebben a pillanatban csak annyit tud mondani a programról, hogy a sztárvendég Richard Clayderman, és Rózsa György lesz a műsorvezető-szerkesztő.

A cégvezető azt is közölte, ő Clayderman magyarországi producere. "– Nem volt könnyű meggyőzni a művészt arról, hogy magyar számokat játsszon és arról sem, hogy Nagyváradon lépjen fel, mert fővárosi fellépésekhez szokott" – magyarázta.A műsorról további részleteket nem tudott mondani. Mikor szóvá tettük, hogy egy már benyújtott és elnyert 20 millió forintos pályázattal kapcsolatban természetes lenne többet tudni, elmondta, hogy a helyszínt még nem látta – és alapvetően a helyszíntől függ az, milyen produkciókat lehet oda elvinni.

Hozzátette, a pályázat szövege szükségszerűen summás, egyébként van egy 30 oldalas stratégiájuk az egészről, de ezt csak a jövő héten lesz alkalma szerkesztőségünk címére átküldeni.

Sipos József arról sem tudott részleteket, milyen csatornákon jut el a romániai magyarsághoz vigasztaló üzenete, hogyan lesz impozáns, egynapos showból egy több mint 27 millió forint értékű, sok-sokezer romániai magyar számára vigaszt nyújtó kampány – vagyishogy hogy miként oldja meg azt, hogy ez a rendezvény valóban hasznos befektetés legyen és nem egy izgi, egyestés kaland.


A pályázat ideológiája

A pályázat deklarált célja a romániai magyarok "megvigasztalása". Ebből a szempontból a pályázat szeretetteljes figyelmességnek is tekinthető.

Most tekintsünk el attól a részlettől, hogy miért Clayderman vigasztalja majd a határon túli magyarokat – ha a kft. célja egy eladható médiaesemény, akkor még azt sem lehet szóvá tenni, hogy Sipos azt a produkciót hozza el, amelynek amúgy is ő az impresszáriója.

Amúgy sem illik bármit is mondani egy még meg nem történt rendezvényről – mely miért is ne lehetne sikeres is. De hogy mennyire hitelesen indul "vigasztaló" rendezvénynek A tavasz színei nevű gála azt mindenki eldöntheti a pályázat szövegének színvonalából. Idézzük:


"A tavasz színei" MÉDIA Gálaműsor a Nagyváradi Szigligeti Színházban a határon túli magyarság tiszteletére

A 2004. decemberi népszavazás a kettős állampolgárság jogállásáról (annak elutasítása) a határon túl élő magyarságot csalódással töltötte el. Gálaműsorunk, amely Nagyváradi Szigligeti Színházban kerül megrendezésre, ezt a csalódást igyekszik majd feloldani.

A gálaműsor előtti napon az erdélyi magyarságot képviselő médiában dolgozó szakemberekkel egy tanácskozást rendeznénk, melynek témája a határon túl élő magyarság és az anyaország közötti kapcsolat magasabb szintre emelése a média segítségével.

A gálaműsorban híres magyar szerzők művei hangzanak el, ismert magyar művészek tolmácsolásában, természetesen lehetőséget adva a határainkon túli magyar művészek szereplésére is. Terveink szerint egy nemzetközileg ismert külföldi művészt is meghívnánk a műsorba, aki szintén magyar szerzők műveit interpretálná, ezzel is emelve az esemény színvonalát.

Gálaműsorunkban a Nagyváradon élő sokgyermekes magyar családokat megajándékoznánk egy kedves magyaros ajándékkal, és a műsorról készült hangfelvétellel.A pályázat nem volt nyilvános

A rendezvényt az ORTT egy olyan központi keretből finanszírozza, amelyből tudomásunk szerint további, 20 millió forint körüli pályázatok is pozitív elbírálásban részesültek. Viszont az ORTT honlapját végigböngészve sehol nem találtunk ezekkel a pályázatokkal kapcsolatos infókat.

A grandomán rendezvényekre adott magyarországi támogatások hagyománya kormányfüggetlen.

A Fidesz-kabinet utolsó heteinek pénzmozgásairól beszámolva a Népszabadság 2002. augusztus végén írta meg, hogy Tőkés László református püspök például 242 millió forintot, azaz egymillió dollárt kapott a nagyváradi református világtalálkozó megszervezésére. (Részletekért lásd Narancslé – Fidesz-barát pénzek útja Erdélyben? c. összeállításunkat.)


A politikum

A szervező cég vezetője a Transindexnek elmondta, hiba lenne a rendezvényt politikailag értelmezni, és cáfolta azokat a magyarországi sajtóban megjelent értesüléseket, amelyek szerint ő lett volna Újhelyi kampányfőnöke.

Újhelyi a közvetlen politikai haszonélvezője annak a leendő Illés-koncertsorozatnak, aminek ideológiája szintén az erdélyi magyarok vigasztalása. Újhelyi jelenleg az MSZP alelnöke, korábban a Fiatal Baloldal elnöke, most gyermek- és ifjúságpolitikai kormánymegbízott – a sajtó szerint Sipos Újhelyi 2002-es kampányát vezette.

A vállalkozásról különben egyetlen újságcikket fedeztünk fel a magyar interneten: a Reform bulvár-hírmagazin február 18-i száma arról számol be, hogy a kft. szinkron nélkül részenként 1800 dollárért vette meg a Derrick bűnügyi sorozatot a német ZDF-től, majd szinkronizálva 3500 dollárért adta tovább a Duna Tv-nek. A tévé a cikk szerint sokkal előnyösebb üzletet köthetett volna, ha a szinkront saját stúdiójában végzi. A lap az ügylet mögött szintén MSZP-s kapcsolatot sejt.


Jó szándékkal jövünk,

hangsúlyozza a főszervező. Végül is a szándék a fontos. A 27 millió forintból bődületes nemzetvigasztalás várható, ami végülis remek dolog – tehetnénk hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS