2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jó a kisebbségi törvény – csak le kell szokni az aláírás-hamisításról!

Sipos Zoltán 2005. április 04. 12:24, utolsó frissítés: 12:18

Vitát kavart a kisebbségi törvény a szombati, marosvásárhelyi SZKT-SZET együttes ülésen, noha az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala már benyújtotta elfogadásra a projektet. További kiemelt téma az észak-erdélyi autópálya – itt az RMDSZ #b#bekeményít#/b#.

Nem mond le az RMDSZ az autópályáról – tért ki Markó Béla szövetségi elnök beszámolójában – bár a déli, tranzit-útvonalként szolgáló műutat sem ellenzi. „Ha a szerződésben van a hiba, azt felül kell vizsgálni”– mondta a miniszterelnök-helyettes válaszul azokra a vádakra, miszerint az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel vastagon számlázna.

Markó szerint azonban nem szabad felfüggeszteni az építést: „a román politikusok vagy segítsék Erdélyt, vagy hagyják, hogy segítse önmagát” – fogalmazott.Markó szerint nem igaz, hogy a kisebbségi törvénytervezet, ha jelen formájában elfogadásra kerülne, az RMDSZ „bebetonozását” jelentené: szerinte egy szervezetet be lehet jegyezni, csak az aláírás-hamisításról kell leszokni – az utalás vélhetően az MPSZ bejegyzési aláírásgyűjtéseire vonatkozik.

A Szövetségi Képviselő Tanács és Szövetségi Egyeztető Tanács közös ülésének napirendjén nem szerepelt az RMDSZ kormányra való lépésének utólagos megszavazása. Erről tavaly december 26-án döntött az Operatív Tanács, és a szövetség alapszabályzata szerint ezt a következő SZKT-ülésen, vagyis ezen a hétvégén kellett volna megszavazni. Az RMDSZ kormányzati tevékenységéről érdemben


nem történt beszámoló.

Borbély László felszólalásában azoknak üzent, akik túl rövidnek találták azt az időt, melyet a kisebbségi törvénytervezet vitájára hagytak: 13-15 év alatt mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy kialakítsa a véleményét arról, hogy mit kellene tartalmazzon egy kisebbségi törvénytervezet, mondta.

Így arra nem kell sokat várni, hogy ezt az álláspontot ki-ki elővegye – fogalmazott a területrendezési miniszter. Toró T. Tibor javasolta a parlamenti frakciónak, hogy bővítsék a törvénytervezetet a helyi autonómiatanácsokra és a sajátos státusú településekre vonatkozó cikkelyekkel.


Nem ideális törvénytervezet

kidolgozása volt a szándékunk – szólt a kritikusokhoz Varga Attila, a kisebbségi törvény egyik „atyja” – hanem egy olyané, mely illik az alkotmányos jogi keretbe. Szerinte ha a tervezetet – és így a kisebbségek közösségkénti definícióját, az autonómia fogalmát elfogadják, akkor a román törvényhozásban szemléletváltás történik. „Ezt ki lehet bontani, ne vesszünk el a részletekben” – mondta Varga.Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei szenátor állásfoglalásban való fellépést javasolt az SZKT-nak a népszavazás miatti agresszív, radikális hangulat miatt. Előtte elmesélte, hogy sógorának autóját


zöld festékkel öntötték le Udvarhelyen.

Továbbá autópálya-ügyben is állásfoglalást ajánlott, ez később el is fogadta a testület. A dokumentum szerint a műút „nem egyik vagy másik párt érdeke, hanem az erdélyieké, akiknek joguk van arra, hogy Románia kormánya biztosítsa a fejlődés lehetőségét”. Viszont a toleranciáról szóló állásfoglalás megszövegezését elhalasztották, láthatóan mindenki sietett haza és legjobbjainknak nem volt türelmük stilizálni az Eckstein által elkészített draft-ot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS