2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SRI-kémkedés Magyarországon: a kormányzat és a pénzügy célpont?

szerk. 2005. április 08. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

A Securitate-utódszervezet SRI dolgozik #b#legaktívabban#/b# Magyarországon a szlovák és az ukrán szolgálat mellett. A kormányzati hivatalok munkája mellett a gazdasági-pénzügyi élet a kémkedés célpontja – állítja a Népszava.


Magyarország geopolitikai helyzetéből adódóan a külföldi titkosszolgálatok némelyike aktívan érdeklődik az ország iránt, sőt jelen is van.

Bár az illetékesek konkrétumokat nem árulhattak el, megbízható források szerint az elmúlt években leginkább a román titkosszolgálat jelenléte és befolyása erősödött meg – állítja a Népszava napilap március végén megjelent, Erősödik a romániai titkosszolgálat magyarországi jelenléte? c. összeállításában, melyet rövidítve a Cotidianul is átvesz.


A cikk forrása többek között a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) legfrissebb évkönyve, mely szerint tavaly több kormányzati intézmény is az ellenérdekelt titkosszolgálatok "érdeklődési körébe került".Romániai szemek figyelnek?

A Népszava e témában Tóth Andrást, a polgári titkosszolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárt idézi, aki a Magyar Televízió reggeli hírmagazinjában arra a kérdésre, hogy Magyarországon jelen vannak-e a környező országok titkosszolgálatai, így nyilatkozott:

"A nemzetközi gyakorlat szerint attól, hogy valamely országcsoport egy szövetségi rendszerbe tartozik, még nem zárható ki a kölcsönös érdeklődés, vagy a kölcsönös informálódás érdeke."

Tóth hozzátette, hogy a magyar nemzetbiztonsági hivatal kémelhárítással foglalkozó részlegének "voltak vaskos feladatai és voltak 2004-ben is olyan kihívások, amelyekkel komolyan szembe kellett néznie." Az államtitkár ezen ügyekre részletesebben azonban nem tért ki.

A budapesti napilap megbízható, de nem hivatalos forrásai szerint a rendszerváltás utáni években leginkább a szlovák és az ukrán titkosszolgálatok "dolgoznak Magyarországra", de bennfentes hírszerzői forrásaink szerint a legaktívabb a Securitate utódszervezetének számító romániai titkosszolgálat (vagyis a SRI) jelenléte Magyarországon.

Szakértőktől és a titkosszolgálatokkal egykoron szoros kapcsolatban lévő emberektől származó értesüléseink szerint a romániai szolgálatok egyre erősebben vannak jelen, főleg a magyarországi gazdasági életben – folytatódik az összefoglaló.

A napilap úgy tudja, hogy főként a pénzügyi világban vannak aktív ügynökeik, de informátoraink szerint a közhivatalokban is felbukkanhattak már SRI-kémek. Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint az egyik minisztériumban jelenleg is dolgozik olyan személy, akinek közeli rokona a Securitate magas beosztású tisztje volt, s ilymódon akár maga is érintett lehet.


Botrányba fulladt jemeni fegyverüzlet

A romániai titkosszolgálat jelenlétét egyetlen hivatalos szerv sem kívánta vagy tudta megerősíteni. A nemzetbiztonsági bizottság lapunk által megkérdezett tagjai is államtitokra hivatkozással hárították el a konkrét válaszadást. Megbízható forrásaink ezzel együtt párhuzamot vontak egy nemrég nyilvánosságra került esettel, amely esetleg bizonyíthatja – például – a román titkosszolgálat erősödő jelenlétét és befolyását.

A Népszava számolt be először arról, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága kiemelt ügyek vizsgálati osztályán nemrég kihallgatták a Gulf Technika Kft. egyik társtulajdonosát egy hat évvel ezelőtti fegyverüzlet kapcsán.

A napilap információja: a vámnyomozók álláspontja szerint a cég 1998-ban a magyar hatóságok engedélye nélkül, külföldi megbízók érdekében értékesített Romániából a Jemeni Arab Köztársaságba ötszáz darab 12,7 mm űrmértékű géppuskát, valamint ezután szintén Jemenbe értékesítésre kínált fel kétszázmillió gépkarabélylőszert.

A Népszava úgy tudja, a gyanúsítottként kihallgatott cégtulajdonos vallomástételekor ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen, s állította: minden a magyar hivatalok tudtával és engedélyével történt.

Az ügy hátterében a fegyverpiaci érdekek harca állhat, amiben fontos szerephez juthatott a romániai titkosszolgálat is. Bár tudni lehet arról, hogy az üggyel a magyar szolgálatok is foglalkoztak, utóbbi információinkat a hivatalos szervek nem erősítették meg.


Műveleti akció a Déli pályaudvarnál

Titkolódzás övezi a mai napig Budapesten, a Déli pályaudvarnál korábban tapasztalt fokozott rendőri jelenlét vélt vagy valós okait. Az első információk arról szóltak, hogy az eset kapcsolatban lehet egy romániai akcióval, amelyben hét arabot vettek őrizetbe a szomszédos országban, mivel feltételezésük szerint mindannyian kapcsolatot tartottak az al-Káida terrorszervezettel.

Utóbbi eset kapcsán a magyar hatóságok állítólag két román rendszámú autót is kerestek, sőt egyes források szerint az ellenőrzés nyomán két terrorgyanús arab személyt fel is tartóztattak.

A rendőrség illetékesei rendre cáfoltak minden ezzel kapcsolatos információt, a rendőri jelenlétet pedig pusztán fokozott ellenőrzéssel magyarázták. A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesei nem kívántak információval szolgálni, Tóth András titkosszolgálati államtitkár azonban idővel elismerte: "műveleti ügyről van szó". Részleteket azonban nem árult el – írja a Népszava.

Tény, hogy a SRI szeptember 11.-e óta fokozottan figyeli arab származású üzletemberek romániai akcióit. A román titkosszolgálat tavalyi jelentése szerint több terrorcsoportot finanszíroztak itteni arab érdekeltségek profitjából.

A legfrissebb letartóztatás április 5-én történt, mikor Omar Hayssam szíriai-román üzletembert helyezték előzetesbe pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával – a hatóság szerint az 1,8 millió dolláros csalással vádolt vállalkozónak köze volt három bukaresti újságíró bagdadi elrablásához.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS