2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

60 napon belül újabb autós tüntetés Székelyföldön?

S. Z. 2005. április 14. 15:34, utolsó frissítés: 15:29

Közel 800 autó vonult fel Székelyföldön, fűrészporral, #b#krumplival tömték#/b# a gödröket. Egy ötlet szerint akár az E60-ast is lezárnák, ha a költségvetés módosításakor nem különítenek el pénzt útfelújításra – magyaráz Szász Jenő szóvivője.

Székelyudvarhelyen 150, háromnyelvű táblákkal felszerelt autós negyedórára leállította a forgalmat a nagyobb útkereszteződésekben. Az autósor, mire Zetelakához ért, már négyszáz gépkocsit számlált, a község határában fűrészporral és krumplival tömték be a gödröket, illetve facsemetéket ültettek beléjük – tudósít a tegnapi eseményekről a Krónika. Gyergyószékenközel kétszáz autócsatlakozott a menethez, amelyet egy "Autonómiát akarunk, nem elszigetelődést!" feliratú, az MPSZ jelével ellátott transzparenst hordozó busz vezetett. A résztvevők a Székelyföldön élők nevében követelték az úthálózat rehabilitációját és a vidék gazdasági diszkriminációjának megszüntetését.Csíkszeredában az MPSZ csík-, gyergyó- és udvarhelyszéki vezetői Szász Jenő polgármester vezetésével találkoztak Constantin Strujan prefektussal, akinek az államelnökhöz, a miniszterelnökhöz és a szállításügyi miniszterhez címzett beadványt nyújtottak át. A Krónika szerint Szász Jenő kifejtette: amennyiben hatvan napon belül nem történik előrelépés, újabb tiltakozó akciót szerveznek.

Megkeresésünkre Komoróczy Zsolt, Szász Jenő szóvivője elmondta: az MPSZ vezérkarában valóban volt szó arról, hogy 60 nap után megismételnék a demonstrációt, azonban egyelőre csak ötletszinten tárgyaltak arról, hogy ennek mi lenne a formája.


Egy javaslat szerint

akár az E60-as országos főutat is lezárnák a főbb csomópontokon – Komoróczy ugyanakkor hangsúlyozta: mindez csak ötlet volt. Amennyiben mégis sor kerülne erre, akkor engedély birtokában, konstruktív módon vonulnának ki az autósok.

A szóvivő elmondta: jelenleg Hargita megye költségvetésében gyakorlatilag nincsen pénz elkülönítve útfelújításra. A tiltakozók előrelépésnek tartanák, ha a május 1.-i költségvetés-módosításkor pénzt különítenének el ilyen célra. Constantin Strujan hargitai prefektus egyébként megígérte, hogy április végéig betömik a megye főbb útszakaszain a gödröket.Ez azonban még mindig nem útfelújítás – kommentált Komoróczy és hozzátette: azon az útszakaszon, melyet a felvonulás érintett, 48 óra alatt hirtelen elkezdték betömni a gödröket. A szóvivő kitért még az útügyekben illetékes Borbély László területfejlesztési miniszter székelyföldi látogatására: elmondta, hogy a miniszterrel való tanácskozáson csak az derült ki, hogy nagyon kevés pénz van. Sepsiszentgyörgy központjába, a prefektúra elé


alig negyven jármű futhatott be

tegnap. A kis létszám annak volt köszönhető, hogy csak ötven gépkocsinak engedélyezték a sepsiszentgyörgyi felvonulást, és nem hagyták jóvá a város körbejárását sem, így többen kénytelenek voltak más útvonalat választani. Volt, aki 200, más 80, illetve 43 autóról számolt be – írja a Háromszék.

Háromszék központjában a tüntetők tiltakozó levelét Gazda Zoltán adta át György Ervin prefektusnak, aki ígérete szerint ma továbbítja a dokumentumot a szaktárcákhoz és a miniszterelnökhöz. A prefektus elmondta: tulajdonképpen segítséget nyújt a tiltakozásunk, lesz, amire hivatkozniuk, amikor igényeiket előterjesztik – fejtette ki Gazda a Háromszék napilapnak. A megyei önkormányzatnál a vezetőség távollétében a jegyző vette át a tiltakozó levelet, a városházán senki sem fogadta a tüntetőket.

Forrás: Krónika, Háromszék, Népújság
Fotók: ifj. Haáz Sándor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS