2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu letelefonált: így indult a ’90-es bányászjárás?

S. Z. 2005. április 20. 15:58, utolsó frissítés: 15:50

Egyre több a terhelő tanúvallomás. Az államelnök és a kormány tagjai is részt vettek a bányászok bukaresti kiruccanásának szervezésében, Iliescu egyik tanácsosa #b#uszította#/b# a bányászokat, hogy dúlják fel az ellenzéki pártok székházait.

Felpörgött az 1990-es bányászjárást vizsgáló katonai ügyészség tevékenysége. Tegnap Miron Cozmát hallgatták ki, ma Petre Roman egykori miniszterelnökön a sor. Sorbanáll továbbá Ion Iliescu, Adrian Sirbu, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Victor Stanculescu, Cico Dumitrescu, Bebe Ivanovici. Az eddig


összegyűlt vallomások


szerint a fent nevezett közéleti személyiségek mindenikének szerepe volt a június 14-15-i eseményekben. Az Evenimentul Zilei napilap információi szerint Ion Iliescu, az ország akkori elnöke személyesen hívta fel Miron Cozmát arra kérvén, hogy gyűjtse össze a bányászait és hozza őket Bukarestbe.

Adrian Sarbu, aki akkoriban a Roman-kormány kabinetfőnöke volt, felvette a kapcsolatot Gheorghe Dobu, a Szállításügyi Minisztérium akkori igazgatójával. Arra kérte, hogy hagyja jóvá 20 szerelvény és 11, bányászokkal teli autóbusz indulását Bukarest felé a Zsil-völgyéből, Motruból, Brassóból és Galacról.

A tanúvallomások szerint június 13-15-én Gelu Voican Voiculescu Dan Iosif-al, Iliescu egyik tanácsosával a


bányászok közé autózott

és arra uszította őket, hogy dúlják fel az ellenzéki pártok székházait. A bányászok volt vezetője, Miron Cozma tegnap először állt a katonai ügyészek elé – a kérdések leginkább a ’90-es bányászjárásra vonatkoztak – a ’91-es hadjáratra kevésbé volt kíváncsi a hatóság.

Cozma kijelentette, hogy akkor hajlandó együttműködni az ügyészekkel, ha nem csak az ő szerepét vizsgálják. Elmondta: nem szándékszik Ion Iliescu és Traian Basescu mostani államelnök közötti játszma bábja maradni.

Továbbá közölte, hogy elege van az ellene indított számos nyomozásból – ezután ügyvédje útján kíván csak résztvenni a tárgyalásokon. Ennek dacára nincs kizárva, hogy vádlistája előre megfontott emberölésre való felbujtással, valamint rongálással bővüljön.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS