2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós informáló kampány: aki többet akar, internetezzen!

Sipos Zoltán 2005. április 21. 16:44, utolsó frissítés: 16:39

Egyetlen, #b#bombabiztos#/b#, viszont semmitmondó infókat tartalmazó info-kioszk az uniós informáló kampány fő vonzereje. A szervező civilek plakátolnak és optimista hangvételű brosúrákat osztogatnak hat erdélyi megye vasútállomásain.
Vasútállomásokon folytat uniós felvilágosító kampányt az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja (EKF) keretein belül működő Európa Információs Központ. Az alapötletet az adta, hogy várakozás közben az utasok unaloműzőként bármit hajlandók elolvasni – hangzott el ma a kolozsvári Tebei utcában tartott sajtótájékoztatón. A 44 000 eurós kampány


leglátványosabb eleme

a kolozsvári vasútállomás épületében felállított infó-bódé: sajnos ennek még nem akad párja, további hat erdélyi megyében csak újság-formátumú szórólapokkal és plakátokkal akcióznak a civilek.A plakátokon levő szövegek röviden, optimistán vázolják, hogy mi várható a csatlakozás után. Például az életszínvonal növekedni fog – bár ez alatt rögtön hozzáteszik: ez nem egyik napról a másikra, sőt, közvetlenül a csatlakozás után inkább drágulási hullám várható.A plakátok tartalma egyébként kisebb vitát váltott ki a szervezők, illetve a jelenlevő újságírók között: utóbbiak közül többen kifogásolták, hogy a mezőgazdasági ágazatban várható gyökeres változásokról igen kevés szó esik a plakáton – a ţuica-főzőket érintő korlátozásoktól eltekintve. Egy gazda


gyakorlatilag semmilyen,

őt érintő konkrét információt nem tudhat meg a promó-anyagokból – érveltek az újságírók. Nagyon nehéz minden, állomáson megforduló társadalmi csoportot ugyanazon a plakáton informálni a csatlakozásról – így Rariţa Szakáts program-koordinátor. Részletes tájékoztatást az EU-infóközpontokban vagy interneten lehet szerezni.

Az újságírók kifogásolták továbbá a kampány szerintük túlzottan optimista hangvételét. „Hát nem célunk az euro-szkeptikusok malmára hajtani a vizet” – vágott vissza Daniela Roşca, az EB romániai küldöttségének képviselője.


Az érintő-képernyős

masinára visszatérve, ez remélhetőleg felejthetetlen pillanatokat okoz majd a vandáloknak, ugyanis bombabiztosra tervezték. Az EKF épületében felállított, hasonló szoftverrel működő info-pontot teszteltük is, de nem lettünk sokkal okosabbak: a menüpontok csupán száraz, elvont információkat tartalmaznak. Példák: hány tagországa van az EU-nak, melyek a csatlakozó országok, milyen előcsatlakozási alapokra számíthatunk, satöbbi.

Az Ai si tu un loc nevű kampány négy hónapon keresztül zajlik a kolozsvári területi vasútigazgatósághoz tartozó megyék (Kolozs, Bihar, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár és Szilágy) vasútállomásain. Az akciónak jelenleg nincsen honlapja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS