2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elvtársozott, így egyszerű párttag maradt Iliescu

S. Z. 2005. április 22. 16:50, utolsó frissítés: 16:45

„Úgy gyűltünk össze, mint a Vatikánban, várva, hogy milyen színű füst száll föl a kéményből. Ha piros, Iliescu az elnök. Ha fekete, akkor érkezik a korrupció-ellenes ügyészség (PNA). Ha viszont a füst fehér, elromlott a kályha!”

– viccelődtek tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusi küldöttei a Sala Palatului nevű, pártkongresszusok céljára 1959-ben felépített gigantikus csarnok folyosóin.

A bukaresti sajtó tudósításai szerint körülbelül 1500 területi küldött utazott a fővárosba megválasztani a párt új vezetőségét. A kongresszus – miután Iliescu Năstaseval együtt Beethoven


Örömódájának akkordjaira

bevonult – óriási bakival indult: „átadom a szót Năstase elvtársnak... úrnak” – mondta az ülést vezető Iliescu. A volt államelnök magyarázkodása a beszámolók szerint közröhejbe fulladt. Iliescu úgy érvelt, a Szocialista Internacionáléban használatos ez a megszólítás.

Adrian Năstase, aki a kormányfői hivatallal párhuzamosan, 2001-2004 között a PSD élén is állt, beszámolójában kijelentette: a pártbeli egyhangúságnak vége, ez a normalitás egyik jele.Kétórás (egyes források szerint csak másfél), maratoni beszédében elismerte, hogy a választási vereség a párton belüli, felemás reformoknak volt köszönhető. A volt miniszterelnök a jelenlegi kormánypártoknak is üzent, kijelentve:


„tévedtünk, amiért eddig hallgattunk.

De ezentúl minden vádra válaszolni fogunk. Minősíthetetlen, hogy a PSD-t tolvajok, korruptak és analfabéták pártjának címkézzék”.

Pikáns részlet, hogy az Adevarul napilap információi szerint a kongresszus előtti napon a területi szervezeteket sorra felhívogatták Bukarestből az ukázzal: az Iliescu-Năstase-Andronescu trióra kell szavazni. Később a pártközpont által kívánatosnak tartott felállás Iliescu-Năstase-Mitrea-ra változott.

A kulisszák mögött természetesen folytak az egyezkedések. Úgy tűnik, Iliescu nyelvbotlása valóban végzetes volt: a megyei szervezetek több, mint fele hirtelen elpártolt. A volt államfő neve lehetséges elnökként többé fel sem merült a jelenlevők közt. A nap folyamán


úgy hírlett,

Mircea Geoana és az addig nyíltan Iliescu-szimpatizáns Miron Mitrea kölcsönösen segélyezik egymást. Így a nagyszámú Mitrea-párti területi szervezet Geoana-t támogatja majd Iliescu ellen az elnöki székért folyó harcban. A pletykák szerint a volt szállításügyi minisztert a PSD erdélyi, Ioan Rus nevez által fémjelezett szárnya is támogatta – sőt, a bukaresti szervezet is inkább e két politikus fele kacsintgatott.Miközben a suskusolás folyt, Geoana gyors választási kampányba kezdett: sorra felkereste a területi szervezetek küldötteit – tudósítók nem biztosak benne, hogy látta-e őket valaha – vállukat veregette, jóbaráti hangnemben tárgyalt velük. Az Iliescu-táborba tartozó krassó-szörényi szervezet küldötteit


fél órán keresztül puhította

a volt külügyér. A háta mögött így kommentáltak: „Engem már kinn is megpuszilt egyszer.” „Mi van, így megy ez a választási kampányban. Te nem pusziltál meg akár háromszor is egy vénasszonyt, csakhogy rád voksoljon?”


Ahogy teltek az órák, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a küldötteket a reformok lehetősége "megrészegítette". Iliescu esélye egyre csökkent. A sajtóban „atyuskának” becézett volt államfő így nyilatkozott: „életemet adom a pártért. Nem szeretném, ha sajnálnom kell majd, hogy indultam ezen a választáson”. Beszámolók szerint, mikor végre 22 órakor – öt órás késéssel – szavazásra került sor,


a szavazófülkék fölöslegesnek bizonyultak:

egymást taposták le a küldöttek a gyorsabb hazaérés reményében. A szavazatokat vécé-fülkékben, lépcsőkön, a szavazó-bizottság lábán körmölve adták le, titkos szavazásról így végképp szó sem lehetett.

A szavazat-számlálás is elhúzódott, és ezt Năstase nem úszta meg: elkövette azt a figyelmetlenséget, hogy a szószéken kijelentette: „nem tudom, mit számolnak annyit”. – A tojásokat – vágott vissza a hallgatóság a miniszterelnök elhíresült kijelentésére utalva, mikor alpári stílusban utasított rendre egy vagyonát firtató újságírót.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS