2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: kivégzéssel fenyegetőznek az újságírók fogvatartói

szerk. 2005. április 24. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Pénzről már szó sincs? Megölik a három túszul ejtett bukaresti tudósítót, amennyiben Románia #b#nem vonja ki#/b# szimbolikus létszámú, 863 fős haderejét Irakból – hangzik a Băsescu elnököt is sarokba szorító ultimátum.


Az al-Jazeera arab nyelvű hírtévé szóvivője szerint a katari székhelyű tévéhez eljuttatott videófelvételen Marie Jeanne Ion, a Prima Tv riportere fordul a román hatóságokhoz. Míg eddig arról szóltak a hírek, hogy a három tudósító elrablói kizárólag pénzt kérnek, a mostani ultimátum


politikai követelésnek látszik.A szervezet azt igényli: Románia négy napon belül vonja vissza több, mint 800 fős egységét Irakból, ellenkező esetben a három hete elrabolt foglyokat kivégzik. Az al-Jazeera szóvivője azt hangsúlyozta, az emberrablók pénzt egyáltalán nem hoztak szóba.A Realitatea Tv szintén az arab tévére hivatkozva jelentette azt, hogy a csoportosulás 30 millió dollárért is elengedné a foglyokat, de ezt más forrás nem erősítette meg. Az al-Jazeera angol nyelvű portálján e legújabb fejleményről még nincs hír.

"Továbbá azt követelték, a román közvélemény gyakoroljon nyomást a kormányra annak érdekében, hogy hívják vissza a katonákat" – magyarázta az al-Jazeera illetékese, aki azt is közölte, a videófelvétel szerint az újságírók egészségesnek tűnnek, de "természetesen egyáltalán


nem érzik valami otthonosan maguk".

Még az ultimátum lejárta előtt az elnöki hivatal üzenetet intézett a túszokat fogva tartó csoportosuláshoz – közölte szombaton Claudiu Săftoiu elnöki tanácsos, a helyzet kezelésére hivatott válságstáb tagja. A tanácsos az üzenet lényegéről nem nyilatkozott, ám elmondta, az elnök javaslatára azért találkozott a túszok rokonaival, hogy így is bizonyítja, a hivatal "nem ül ölbetett kézzel".


Noha Băsescu elnöki szóvivője,

Adriana Săftoiu – és maga az államfő is – igyekezett úgy beállítani a videóüzenetet, mint ami elsősorban azt erősíti meg, hogy a három tudósító ép és egészséges, több nemzetközi hírügynökség a kiszabadítási tárgyalások – vagyis a román fél – kudarcaként említi a történteket.

Elképzelhető, hogy a három tudósító eredeti elrablói továbbadták az újságírókat egy radikálisabb csoportosulásnak. Ez lehet magyarázat arra, hogy a tisztán anyagi követelés hirtelen politikaivá alakult.

Másrészt a foglyokról szóló, szintén az al-Jazeerán közreadott első videón az emberrablók meglehetős hanyagsággal látszottak őrizni áldozataikat, sőt az erről szóló tévéelemzések hatására változtattak a felvételek beállításain, mielőtt a foglyokról készült fényképfelvételeket a Reuters bagdadi irodájához eljuttatták volna.


A csoportosulás most

a tudósítók bagdadi idegenvezetőjéről, a román-amerikai állampolgár Mohamed Munafról külön felvételt készített. Ezen a férfit két fegyveres fogja közre, aki Bush elnök közbenjárását kéri kiszabadításához.

Újabb elem, hogy az emberrablók bejelentették: egy eddig nem igazán ismert csoportosulás, a Muahd bin Jebel Hadserege tagjai. A szervezetről az Evenimentul Zilei napilap úgy tudja, Anszar al-Szunna "védnöksége" alatt tevékenykedik, mely szervezet az al-Kaida alvezér Abu Musszab al-Zarkávival hozható kapcsolatba. Ám az al-Jazeera közölte: Jebel Hadserege nevű terrorcsoportról nem tud.


Traian Băsescu valóban kényes

helyzetben van. Éppen a múlthéten tett több éles hangú USA-barát nyilatkozatot, melyben ismét Donald Rumsfeld másfél évvel ezelőtti, harcias retorikáját újrahasznosítva a "London-Washington tengely" mellett kötelezte el magát.

E nyilatkozatokat az EU "alapítójaként" Franciaország és Németország zokon is vette – az elnök Románia hagyományos diplomáciai támaszával, Franciaországgal szemben máris visszakozni kényszerült.

A válsághelyzetben az elnöknek választania kell az Egyesült Államokkal való kapcsolatok gyengülése vagy népszerűségének katasztrofális csökkenése között – írja több hírügynökségi összefoglaló. Băsescu nyilatkozata:


"– Azt akarják,

hogy az egész ország vonuljon az utcára, gyakoroljon nyomást a hatóságokra. A hatóságok minden emberileg lehetséges eszközt bevetnek. Arra kérem az újságírókat, szolidarizáljanak a túszokkal, de lényeges, hogy az illetékeseknek legyen szabad mozgásterük.

Kérem, hagyatkozzanak az én jóhiszeműségemre! Az államnak megvannak az intézményes eszközei válsághelyzetek kezelésére. A tárgyalások alatt senki életét nem veszélyeztetjük. A legnagyobb krízist elkerüljük" – e nyilatkozattal igyekezett megnyugtatni az elnöki rezidencia előtt péntek este összegyűlt rokonokat, kollégákat és barátokat.

_______________________

Băsescu a túszokkal szimpatizáló mintegy 70 emberhez beszélve, a tévétudósítók gyűrűjében hirtelen így fordult a tőle nyilatkozatot kérő tévésekhez: "– Biztosíthatom önöket, ha mindazt, amit mondtam, leadják, nagyon rosszat tesznek nekik."

A jelenlevők közül viszont senki sem hívta fel a figyelmét arra, hogy már adásban van. A kamerákat továbbra sem kapcsolták ki, így az elnök körülbelül három percig (22:29-től 22:32-ig) szerepelt élőben több tévéadón is.

A kínos helyzetre két magyarázat adható: vagy nem mondott el életbevágó információkat, csupán ily módon is fel akarta használni a rá irányuló médiafigyelmet; vagy a spontán módon összegyűlt szimpatizánsok és sajtósok előtt valóban bizalmas értesüléseket szivárogtatott ki -- majd hirtelen észbekapott.


Hírforrás: BBC, Evenimentul Zilei, Mediafax. Fotó: Jurnalul National

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS