2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzeti vízumról tárgyal a magyar parlament

szerk. 2005. május 04. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Ígéret: "ügyfélbarát" állampolgársági törvény. #b#Tény:#/b# a vízumhoz bukaresti igen is kell.

"Washingtoni, illetve londoni tapasztalataim szerint a magyar külképviseletek nagyon kedvesen bánnak az emberrel. A felörlő kínzás akkor kezdődik, amikor az akár magyar, akár más nemzetiségű külföldi a tartós Magyarországon éléshez nélkülözhetetlen munkavállalási, tartózkodási, vagy letelepedési engedélyekért folyamodik"

– írta a kettős állampolgársági népszavazás vitája kapcsán lapunkban közölt esszéjében Eric Beckett Weaver amerikai történész.


Az állampolgársági és a tartózkodási törvény

egy csomagban kezdeményezett módosításával, szándékai szerint ezen az állapoton kíván változtatni a Gyurcsány-kabinet. A javaslatról május 9-én dönt a magyar parlament – akkor még benyújthatók módosító indítványok is.A Lamperth Mónika belügyminiszter által szignált javaslatcsomag több ponton egyszerűsíti az ügyintézést, határidőket állapít meg, vagy már meglevő időkorlátokat szűkít. Mivel az intézkedéssor egyetlen, tartalmilag is teljes újdonságnak tekinthető eleme az ún. nemzeti vízum, tulajdonképpen az eddigi "szolgáltatások" ügyfélbarát újracsomagolásának tűnik,


mely 2006 januárjától léphet életbe.

A módosítások számos olyan eljárási részletkérdésre vonatkoznak, melyeket a kérelmezők színvonalasabb kiszolgálása érdekében a népszavazási botrány nélkül is évek óta érvényesíteni lehetett volna. Az meglehetősen szigorú, 1993-ban az Antall-kormány által elfogadott állampolgársági törvényhez eddig a magyarországi pártok a hangzatos nyilatkozatok ellenére sem nyúltak hozzá.

"A kormány feladatának tartja, hogy azon határon túli magyarok számára, akik eldöntötték, magyar állampolgárok szeretnének lenni, megkönnyíti, felgyorsítja és emberségesebbé teszi az állampolgársági eljárást" – olvasható Lamperth indoklásában.


Az egyik legfontosabb újítás,

hogy aki már letelepedett Magyarországon, azonnal kérheti az állampolgárság-szerző eljárás megindítását. Elbírálási előnyben azok részesülnek, akiknek valamely felmenője egykor magyar állampolgár volt – a kérelmezők 80%-a e tényre hivatkozik.

Eddig 28 ezer forintot kellett befizetnie minden kérelmezőnek, hogy igazolhassa: elemi szinten ismeri a magyar nyelvet, történelmet, irodalmat és az alkotmányt. Erre már nem lesz szüksége annak, aki bármilyen magyar tannyelvű oktatási intézményben végzett.

"Gyakran megtörténik, hogy a köztársasági elnök állampolgársági ügyben hozott kedvező döntését követően több hónap is eltelik addig, amíg a kérelmező leteheti az állampolgársági esküt, és ténylegesen magyar állampolgárrá válik" – ismeri el az indoklásban a belügyminiszter.


Az új szabály-javaslat szerint

a honosítási okiratot a belügyminiszter 15 napon belül küldi meg a polgármesternek, aki szintén 15 napon belül értesíti a kérelmezőt az állampolgársági eskü letételének időpontjáról, helyéről. Az esküt a kézbesítést követő két hónapon belül kell letenni.

A jogalkotó közlése szerint a módosítások az "egyablakos ügyintézés" elvét tartották szem előtt, azaz nem az ügyfélnek kell az összes rá vonatkozó dokumentumot az eljárás során begyűjtenie, hanem arra kötelezheti a hatóságokat, hogy egymás között intézzék a papírmunkát.


Az ígéret:

a most 42 hónapig tartó eljárást 20 hónapra rövidül. Az extrák: aki kívánja, annak az irataiban a ma más országban található települések nevét kizárólag magyar formájukban használják.

A nemzeti vízum – vagyis a D típusú, a tartkózkodási vízum egy fajtája – a javaslatcsomag másik újdonsága, mely legfeljebb öt évi tartózkodásra és korlátlan számú belépésre ad jogot, igaz, az uniós szabályok miatt munkavállalásra és tanulásra nem.


Erről a vízumfajtáról

egyenként meg kell állapodni a szomszédos országokkal – ismeri el Avarkeszi Dezső MSZP-képviselő, a Szülőföld Program koordinálásával megbízott politikus. Viszont az EU joganyagától nemzetközi szerződésben sem lehet eltérni, így nemzeti vízummal sem munkát vállalni, sem jövedelmet szerezni, sem tanulni nem lehet.

A nemzeti vízum további engedélyek nélkül jogosít többszöri beutazásra és három hónapot meghaladó, de legfeljebb öt év időtartamú magyarországi tartózkodásra.

További könnyítés, hogy diákok a tanulmányi vízumot nem egy, hanem két évre kapják, illetve nem kell munkavállalási vízummal rendelkezniük, ha dolgozni akarnak. A nemzeti vízumot kérőnek igazolnia kell, hogy törvényesen el tudja tartani magát és azt is, hogy van hol laknia.


"Az új jogintézmény

összhangban van a családegyesítésről, a kutatók, illetve a diákok tartózkodásáról szóló közösségi irányelvekkel is. A javaslat megszünteti a párhuzamosságokat, felszámolja a bürokratikus szabályokat" – ígéri a törvénymódosítás indoklása.

Az idegenrendészeti törvény átveszi az EU Tanácsának családegyesítésre vonatkozó irányelveit is – az érdekházasságok kiszűrésével azt igyekszik elérni, hogy "a házasság ne legyen eszköze a belépési és tartózkodási szabályok megkerülésének. Ha ez mégis megtörténik, a tartózkodási engedély visszavonásának is helye van."

A két törvény módosításához kétharmados többségre van szükség, de ez valószínűleg összejön. A Fidesz vezérszónoka, Szentgyörgyvölgyi Péter ugyan az előterjesztést "a bűntudat megnyilvánulásaként" értékelte, merthogy az MSZP és az SZDSZ "nemtelen eszközökkel kampányoltak" a kettős állampolgársági népszavazás előtt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS