2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az FBI, az újságíró-üggyel vádolt Hayssam és analfabéta mamája

Szin Péter 2005. május 05. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Túsz- helyett #b#patt#/b#helyzet: nem hozott levágott fület a posta, de a román egység se vonult ki Irakból.

Nem él a kapcsolat az emberrablókkal?

Noha a román kormánynak adott ultimátum egy hete lejárt, a bánsági árvíz miatt a túszügy jórészt lekerült a média napirendjéről. Továbbra sem tudni semmi érdemi információt a foglyokkal kapcsolatban. Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé portálján a témába vágó utolsó hír az április 27-én este lejárt végső határidővel kapcsolatos.

Băsescu elnök elismerte "egyre nehezebb feltételek mellett" lehet csak kapcsolatot tartani a három román újságíró bagdadi fogvatartóival. A "zavarodottság" oka az elnök szerint az új iraki kormány megválasztása. "Az újságírók egészségi állapota viszont nem rosszabbodott" – állítja az elnök – bár ha akadozik a hírcsere a túszejtőkkel, akkor lehetséges, e mondatban csupán saját reményeit fogalmazza meg.
Az FBI feljegyzést írt Hayssamról

Szintén nem olvasható túl sok híradás Omar Hayssam szíriai származású üzletemberről, aki – legalábbis az elnöki hivatal bejelentése szerint – nem szokványos korrupciós ügyletek, hanem az emberrablással összefüggésben került előzetes letartóztatásba.

Az FBI bukaresti rezidense még 2004 augusztusában feljegyzésben értesítette a bukaresti hatóságokat egy olyan privatizációs ügyletről, amely megítélése szerint Románia és az USA nemzetbiztonságát egyaránt érinti.

A szír nemzetbiztonsági szolgálat ugyanis egy fedőcégen keresztül felvásárolt egy félvezetőgyártásban érdekelt, katonai megbízásokat is teljesítő high-tech romániai vállalatot, a Băneasa Rt.-t. Az FBI-szakértő azt is aggályosnak tartotta, hogy a Băneasa telephelye az Otopeni reptér tőszomszédságában található.


Fantomcégek

A felvásárló cégnek, az Ogharit Trading Siria-nak köze van Omar Hayssamhoz is. A privatizációt 2003 májusa és augusztusa között bonyolították le – az állami vagyonkezelő, az APAPS akkori elnöke Ovidiu Musetescu volt.

A Hayssam-hoz kötődő vállalkozás úgy került birtokon belül, hogy egyetlen, a privatizációs hatóság által korábban felállított feltételt sem teljesített, vagyis a vállalkozás nem infotechnológiára szakosodott és nem is rendelkezett 500 ezer dollárt meghaladó üzleti forgalommal.

Az APAPS-hoz 2003 májusában futott be értesítés egy brit üzleti tanácsadó cégtől, hogy a Homs városában, Szíriában bejegyzett Ogharit érdeklődik a Băneasa iránt. Románia damaszkuszi nagykövetsége az APAPS kérdésére azt válaszolta, a cégnek nincs sem telefon-, sem faxszáma az országban, nincs bankszámlája, sem pénzintézeti garanciája, és nem szerepel a szír kereskedelmi kamara adatbázisában sem.


A bákói kapcsolat

Az üzleti tanácsadó válasza minderre az volt, hogy a céget alig 2003 áprilisában jegyezték be. A külügyminisztérium információi szerint a vállalkozás Zahra Tlass Farzat, Omar Hayssam édesanyja nevére van bejegyezve. Az asszony analfabéta: a cégpapírokat ujjlenyomatával írja alá.

Ez nem akadálya annak, hogy az Ogharit tulajdonrészt szerezzen további öt romániai vállalkozásban, melyeket mind Hayssam irányít. A frissen megjelent Gandul napilap – melyet C. T. Popescu vezetésével az Adevarulnál felmondó újságírók alapítottak – bizalmas titkosszolgálati információkra hivatkozva azt állítja, az asszonyt a szír titkosszolgálat "paravánként, küldöncként és hírvivőként" használja.


Kigolyózott multik

A Băneasa Rt. részvénycsomagjáért idén április 28-ig kellett volna fizetni, de ez már azért sem történhetett meg, mert Hayssam időközben előzetesbe került. Az ügyre úgy derült fény, hogy a privatizációs eljárás során az APAPS sorra érvénytelenítette a Siemens, a Motorola, a Texas Instruments és a holland Elmefa Bedrijven ajánlatát – míg csak Hayssam cége maradt a porondon.

A holland vállalat most a Tăriceanu-kabinethez eljuttatott feljegyzésben vádolja azzal a szír üzletembert, hogy az rendszeresen hivatkozott az egész eljárás során Viorel Hrebenciuccal, a PSD bákói "erős emberével" való jó kapcsolatára, aki köztudottan szoros kapcsolatokat ápol az arab üzleti szférával. Hayssam közölte: Hrebenciuc intézkedni fog, hogy övé legyen a Băneasa.

Így is történt: a főügyészség most az APAPS alkalmazottai ellen is nyomoz, akik feltehetőleg meghamisították az Ogharitról szóló adatokat, hogy papíron megfeleljen a privatizáció feltételeinek.

Hayssam azóta is csak a magánosítási eljárásért fizette ki a részvételi díjat (131 ezer eurót), de – amint az FBI feljegyzéséből és a SRI információiból kiderül – a Băneasa Rt. berendezéseit, gyártósorait már szír felségjelű hajókon elszállíttatta Romániából. A cég tízhektárnyi, băneasai telkét a felkapott Bukarest környéki ingatlanárakon már el is adta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS