2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu + titkosszolgák: egy viharos szerelem krónikája

Sz. P.Szin Péter 2005. május 24. 16:24, utolsó frissítés: 16:24

Vége a túszválságnak, a titkosszolgálatok mennybe mentek. Az elnök ezt a játszmát is megnyerte?


A három újságíró kiszabadulását Băsescu elnök 100%-os "román sikerként" jelentette be – vagyis a megoldás hazai titkosszolgálatok munkájának köszönhető. A SRI, a SIE-t, a belügyi hírszerzés (DIA), és az elnök boldog egymásra találását egy sor perpatvar előzte meg.

Korábban az elnök hol azzal vádolta a szolgálatokat, hogy a "csaló PSD-rezsim eszközei", hol lefejezéssel fenyegetőzött. A titkosszolgálatokra a Cotroceni-palota több hónapon át folyamatosan nyomást gyakorolt, hogy a végén agyba-főbe dicsérhesse őket.


A túszválság megoldása közvetett hasznot is hoz a konyhára: a szolgálatokat érő elismerés közvetett módon az elnökre hárul, hiszen a szolgálatok fölötti felügyeletet főparancsnoki minőségében az államfő látja el.

Az elnök hangulatváltozása azért is feltűnő, mert a válság kapcsán elhangzott nyilatkozatokban Băsescu a külföldi hírszerző ügynökségeket csak a "tapasztalatcsere" kapcsán említi.A viharos kapcsolat főbb állomásai

Néhány órával Theodor Stolojan, a DA pártszövetség elnökjelöltjének októberi visszavonulása után támadja ki először a szolgálatokat Băsescu. Az akkori ellenzéki vezető szerint a hírszerzők és a PSD együttes zsarolása vezetett el a lemondáshoz.

Băsescu állítja: politikustársa valójában emiatt esett depresszióba. Mikor a média rákérdezett, részletezze állítását, nem tudott válaszolni, melyik szolgálat milyen módon akciózott Stolojan ellen.


Az elnök hivatalba lépése után, 2005 januárjában az Adevarul napilapnak nyilatkozva "bedobta", hogy néhány titkosszolgálati vezetőnek útilaput köt az új adminisztráció a talpa alá. A szolgálatok kisebb pánikba esnek, mert az elnök nem hajlandó még sejtetni sem, hogy kikre gondol:

"– Egyeseket leváltunk, mások maradnak. Döntésem a szolgálatok politikától való távoltartását szolgálja. A hírszerzési igazgatókat egy NATO-tagállam nem cserélgetheti a vállalatvezetők módjára" – magyarázza az elnök, közölve, hogy nincs megelégedve a szolgálatok teljesítményével.

Január végén Radu Timofte, a SRI az Iliescu-rendszerből örökölt igazgatója később kacsának bizonyuló hírrel próbálkozik: elterjeszti, hogy az elnököt merénylet fenyegeti.


Miután februárelején részt vesz a szolgálatok beszámolóján, az elnök hathavi "kegyelmi időt" ad a SRI-nek és a SIE-nek szakmai alkalmasságuk bizonyítására, így a feszültséget szinten lehet tartani a szervezeteken belük. Az elnök közli: a SRI alkalmazkodjon a nagykorrupció és a terrorizmus elleni fellépés elvárásaihoz.

"– Maffia-jellegű körök befolyásolják a politikai döntéseket" – mondja Băsescu, egyúttal a SRI házifeladataként szabva meg, hogy e témában készítsen jelentéseket. Az elnök "a legkitűnőbb nívójú információadást" várja el.


Március közepén pattan ki az újságíró-túszválság. Az elnök magára vállalja a válságstáb vezetését – a testület tagja mindhárom hírszerző szerv igazgatója és helyetteseik is. Băsescu a lakosságtól azt kéri, bízzon a hatóságokban és a stáb erőfeszítéseiben.

A szolgálatok kapcsán közli: nagy jelentőségű próba előtt állnak. A válság lezárultával következik az elnöki nyilatkozat – bár három nappal a bejelentés előtt az államfő azt hangoztatta, hogy a drámában "minden lehetséges".


Hol tévedtek a titkosszolgák?

Ami a testületeket illeti, a mostani "kivételes sikert" botrányokba fúló baki-sorozat előzte meg. Már Traian Băsescu mandátuma idején történt meg az, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynökeit az egyik hírhedt fővárosi alvilági figura, Nicu Gheară testőrei leleplezték.

Az ügynökök a beszámolók szerint "majd' elsüllyedtek szégyenükben", mikor figyelőkocsijukat Bukarestben, a Colentina negyedben észrevették a testőrök, majd megakadályozták távozásukat.

A SRI, úgy tűnik, a túszválsággal kapcsolatba hozott Omar Hayssam-ügyben vallott kudarcot. Noha a főügyészség következetesen azt állítja, hogy a szíriai üzletembert a szolgálat 2004-től folyamatosan megfigyelte, az előzetesben ülő vállalkozó mégis zavartalanul üzletelhetett.

A túszválság mostani megoldódása nagyszerű alkalmat teremt a titkosszolgálati vezetőknek pozícióik megerősítésére. Az elnök által megszabott félévnyi türelmi idő lassan lejár – így a nyilvános dicséret kapóra jön.

Eddig is voltak arra utaló jelek, hogy Băsescu a PSD elleni fellépés érdekében "közös frontot" nyit a szolgálatokkal, vagyis nem szándékszik leváltani az Iliescu-Năstase korszak legvitatottabb személyiségeit. A válság ilyetén megoldása után a csere még kevésbé valószínű.


Forrás: Gandul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS