2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vasárnapi francia EU-nemtől függ Románia csatlakozása?

Gozner Gertrud 2005. május 26. 13:38, utolsó frissítés: 13:16

A franciák többek közt az olcsó román munkaerő miatt nem szavazzák meg az EU-alkotmányt.


Négy nappal a vasárnapi referendum előtt – mikor a franciákon a sor dönteni az európai alkotmány felől – a közvélemény-kutatások 54 százalékkal a nemmel szavazók győzelmét jósolják, állítja a brit napilap 24-ei száma.

A vezető liberális brit napilap, a The Indepent igyekezett számba venni a főbb okokat, melyek a kibővített Európa eszméjének leszavazására késztetik a franciákat. Kiderült, hogy az egyik legnagyobb félelem az "aprópénzért is dolgozni hajlandó" romániai munkavállalókkal kapcsolatos.Elszegényedő nyugati munkásosztály

Az alkotmány semmibe veszi a munkások jogait, a vállalatok vezetői számára készült, akik ezáltal könnyedén áthelyezhetik üzleti vállalkozásaikat az alacsony bérszínvonalú országokba, például Romániába, vagy munkásokat hozhatnak át onnan Franciaországba, és romániai szintű bérrel fizetik meg őket – panaszolja David, a Renault gyár 36 éves munkása.

A férfi aggódik, hogy nem tud majd versenyezni a román munkással, aki megelégszik heti 50 euróval, míg Franciaországban a heti minimálbér 266 euró.Franciaországban már komolyan érződnek a globalizáció gazdasági hatásai, miközben a nagyvállalatoknak biztató terveik vannak a jövőre nézve, addig dolgozóik egyre kevesebbet keresnek és munkahelyük egyre bizonytalanabb.


A Logan példája

A Renault és a Citroen fémjelezte autógyártás a francia gazdaság húzóágazatának számít. Az elkövetkező tíz évben a Renault piacvezetővé szeretne válni. Ennek dacára a munkások arra panaszkodnak, hogy megszabott időre szóló munkaszerződéseket kötnek velük, és kénytelenek minimálbérért dolgozni, holott azelőtt jelentős jövedelmet bírtak szerezni.

A Romániában szerelt Logan kiváló példa arra, hogy mit értenek a franciák a gazdasági érdekeltség olcsó környezetbe való exportján. Hiába érvelt a brit riporter, hogy az európai alkotmány alapja a szabad kereskedelemről és versenyhelyzetről 1958-ra, az EU kezdeti megállapodásaiig nyúlnak vissza.

De akkor az alacsony jövedelmű lengyelek, csehek, szlovákok és románok még nem voltak az EU tagjai – replikázott a francia munkás.


Német nem Románia csatlakozására

Eközben Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) bejelentette, ha franciaországi népszavazáson a non kerül túlsúlyba, kéri az Európai Uniót, hogy függessze fel a Romániával és Bulgáriával folytatott csatlakozási tárgyalásokat.

A félelmek nem alaptalanok, amennyiben az előzetes közvéleménykutatások az alkotmány ellenzőinek győzelmét jósolják. „Egyértelmű az álláspontunk: Bulgária és Románia csatlakozását el kell halasztani, ha a franciák nemmel szavaznak az európai alkotmányról kiírt referendumon” – jelentette be tegnap a CDU EU-ügyekben illetékes szóvivője, Peter Hintze.

A Kereszténydemokrata Unió Németország legerősebb ellenzéki pártja, a Keresztényszocialista Unióval (CSU) együtt, és minden előrejelzés szerint meg fogják nyerni a Gerhard Schröder által szeptember 18-ra javasolt előrehozott választásokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS