2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bolognai folyamat: ha átszervezés, legyen Bolyai is!

S. G. 2005. május 27. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Nemzetközi online konferencia állapította meg, sérülnek a magyarok oktatási jogai.


200 ezres létszámhoz már egyetem jár

Majdnem 30 európai, kisebbségek nyelvén felsőfokon oktató intézmény részvételével szervezett online konferenciát csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) oktatási testülete és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ).


A conf.bolyai-u.ro webhelyen lezajlott tanácskozás kapcsán Bodó Barna politológus és Hantz Péter elméleti fizikus a konferencia vezetőiként tájékoztatta a sajtót – mindketten a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanárai.Európa szerte a 100-200 ezres létszámú kisebbségek általában rendelkeznek önálló, rendszerint állami támogatásból fenntartott egyetemmel. Legutóbb éppen a macedóniai albánoknak sikerült ezt a célt elérniük. Ehhez képest a romániai magyar közösség – a kormány hivatalos statisztikáit nézve – e téren rossz helyzetben van.


A magyar diákság alulreprezentált

A konferencia arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy az országos átlag 6,6%-ához képest a magyarok körében csak 4,8% a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Magyar diákok az országos átlagtól elmaradó létszámban tanulnak tovább, és csupán körülbelül egyharmaduk tanul magyar nyelven.

Az ország egyik legfontosabb egyetemén, a deklaráltan multikulturális jellegű BBTE-n nem számít hivatalos nyelvnek sem a magyar, sem a német, az egyetem kiadványai rendszerint román nyelven jelennek meg, hiányoznak a többnyelvű feliratok.

A tanácskozás résztvevői szerint diszkriminatív és abszurd helyzet, hogy míg a magyar nemzetiségű állampolgárok adója is hozzájárul a hazai oktatás fenntartásához, addig a Sapientia Tudományegyetem csak magyar kormánytámogatásból működik.Félszáz kisebbségi egyetem

A tanácskozás legfőbb eredménye, hogy fény derült arra a tényre, hogy Európa-szerte körülbelül 50 kisebbségi egyetem működik – a szervezők a munkálatok előkészítése során maguk sem tippelték volna tíznél sokkal többre ezt a számot.

A finnországi svéd, a spanyolországi katalán tannyelvű egyetem, a dél-tiroli oktatás vagy éppen a szlovákiai Selye János Egyetem mintájára Romániában is a megoldás az önálló Bolyai Egyetem lenne – a konferencia azért is szerveződött, mert a kezdeményezők úgy ítélik meg, a téma nincs kellő súllyal jelen az RMDSZ-t is magába foglaló kormány napirendjén.

Az önálló Bolyai ügyének mostani felvetését két ok indokolja – fejtette ki Bodó Barna. Az első a bolognai folyamat, mely az egész felsőoktatási rendszer teljeskörű reformját jelenti. A második, hogy több éve a BBTE-n belül heves vita zajlik arról, miként lehetne valóban működőképessé tenni a magyar és német nyelvű oktatás struktúráját.

Hantz Péter közlése szerint a BBTE-n oktató magyar tanerők mintegy 85%-a az önállósodás felé tett első lépésként támogatja az egyetemen belül a magyar tannyelvű karok megszervezését.


Készül a charta

Az online konferencia munkatervként – mintegy 30 felsőoktatási intézmény részvételével – chartát is előkészített az európai kisebbségek felsőoktatásával kapcsolatban. A dokumentum a 100 ezresnél nagyobb létszámú kisebbségek oktatási jogait kívánja rendezni.

Az akció folytatódik: a chartát a tervek szerint jövőre egy nemcsak neten létező konferencia fogja megvitatni, végelegesíteni; az Európai Parlament elé valószínűleg Gál Kinga, a Fidesz-MPSZ politikusa fogja benyújtani.


Presszió a miniszterelnökre

Romániában a kormányfő a célpont: a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a konferencia által feltárt tényeket Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök tudomására fogják hozni – márcsak azért is, mert úgy látják, az egyetem ügye stagnál.

Bodó hangsúlyozta: a tanácskozás szervezőiként tisztában vannak azzal, hogy Romániában "nem egyik napról a másikra történnek a dolgok", és azzal is, hogy legsimábban 1990 elején lehetett volna önállósítani a Bolyait. Viszont akkor a folyamat a márciusi véres etnikai összecsapásba torkollott Marosvásárhelyen. Az antiszemitizmus eltűnésének mintájára a hungarofóbia is egyre gyorsabban számolódik fel – egészítette ki Hantz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS