2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lorántffy-ügy: a váradi önkormányzat területcserébe is belemenne

Sipos Zoltán 2005. június 21. 22:02, utolsó frissítés: 17:59

Tőkés is nyitott a tárgyalásokra, miután az ortodoxok fakereszteket helyeztek el a sportpályán.

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája körül kirobbant konfliktus nem újkeletű: a napokban ennek újabb felvonására került sor, amikor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői – köztük Tőkés László püspök – és a református gimnázium pedagógusai tiltakoztak az ellen, hogy néhány nappal ezelőtt a Sfânta Treime román ortodox egyházközség egy gerendákból ácsolt óriáskeresztet és hét kisebb méretű fakeresztet helyezett el a pályán.

Mint kiderült, az ortodox egyház a görögkeleti mártír püspököknek tervez emlékművet állítani a sportpályán. A Krónika tudósítása szerint Tőkés elmondta:


az egyházkerület mindent megtesz,

ami törvényesen lehetséges, hogy visszaszerezze a sportpályát. Ugyanakkor tűrhetetlennek nevezte, hogy az ortodox egyház és a városi tanács fölébe helyezi saját magát az Oktatási Minisztérium kibocsátotta rendeletnek, amelynek értelmében minden akkreditált tanintézetnek rendelkeznie kell sportpályával is.Kötő József, az Oktatási Minisztérium államtitkára kérdésünkre elmondta: a minisztérium semmit nem tud tenni, a sportpálya ügye a helyi tanács hatáskörébe tartozik.

A református egyház részéről szerződésszegés történt – tartja Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Ugyanis a vitás telket 1995-ben adta koncesszióba a helyi önkormányzat az akkor még Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium épületében működő Andrei Saguna Szakközépiskolának, hogy sportpályát építsen rá. A szóban forgó telek a telekkönyv tanúsága szerint


soha nem volt a református egyházé.

Amikor a református egyház 2002-ben visszakapta az épületet, az átvételről szóló szerződésbe bele volt foglalva, hogy a sportpályát továbbra is használhatja a majdan ideköltöző református gimnázium, amennyiben egy hasonló pályát épít fel az Andrei Saguna Szakközépiskola számára.

A megállapodásban másfél éves határidőt kapott a szakközépiskola új sportpályájának felépítésére a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetősége. Ez azonban két és fél évre rá sem történt meg, így tavaly májusban az önkormányzat a telket a Szentháromság ortodox plébániának adományozta.

Az Andrei Saguna Szakközépiskola sportpályájának felépítésére valóban vállaltunk kötelezettséget, azonban az nem volt feltételekhez kötve – tájékoztatatta a Transindexet Tőkés László királyhágómelléki református püspök. Vagyis arról nem volt szó, hogy amennyiben nem épül meg a sportpálya, akkor a Lorántffy gimnázium elveszíti a szóban forgó területet. Tőkés elmondta: pénzhiány miatt nem sikerült felépíteni a kiköltöztetett iskola sportpályáját.Szerződésekbe nem írnak bele evidenciákat

– kontráz az RMDSZ-es politikus, példázva: hogyha valaki azzal a feltétellel kap meg egy sportpályát, hogy felépít egy másikat, ám nem építi azt meg, akkor az vajon mit jelent?

Egyébként Szabó Ödön sem cáfolja azt a váradi sajtósok körében keringő sztorit, miszerint az RMDSZ helyi tanácsosai nem is tudták, mire szavaznak, amikor a városi tanács a Lorántffy sportpályáját az ortodox egyháznak adományozta. A szavazás napján – egy tavaly májusi napon – ez az ügy az utolsó pillanatban került be a napirendi pontok közé, ráadásul nem volt nevesítve, hogy a telken a Lorántffy gimnázium sportpályája lenne.

Az RMDSZ-frakció épp a procedurális tévedésekre hivatkozva kérte, hogy nyilvánítsák semmissé a döntést – mondta Szabó. Ezt a kérelmet azonban a román tanácsosok leszavazták. Később a református egyház is erre hivatkozva fogta perbe a polgármesteri hivatalt – sőt, a végén már a tanfelügyelőség is a reformátusok pártján állt. Ami a helyzet rendezését illeti, felmerült az önkormányzat részéről


egy esetleges területcsere

az ortodox egyházzal: az ortodoxoknak akár nagyobb területet is adnának valahol máshol, cserébe a sportpályáért. A megyei RMDSZ közvetítést vállalna ez ügyben, ehhez azonban Tőkésnek higgadtan tárgyalnia kell az ortodoxokkal – mondta Szabó.

Tőkés László így reagált: ők bármikor tárgyalóasztalhoz ülnének, bár eddig semmilyen ezirányú hivatalos megkeresést nem kaptak. Sőt, mint a püspök elmondta, a legutóbbi tárgyalási próbálkozások épp azért hiúsultak meg, mert az ortodox fél azt nem vállalta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS