2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jobban megbogarássza az EU a külső határokat

szerk. 2005. június 23. 16:13, utolsó frissítés: 15:54

Szigorúbb, de kevésbé diszkriminatív ellenőrzést vár el a schengeni országoktól az unió.


Támogatja az EU határőrizeti rendszerének reformjáról szóló javaslatot az Európai Parlament (EP) szakbizottságát, amelyet – miután azzal az előzetes háttértárgyalások során már a Tanács, a Bizottság és parlamenti pártok is egyetértettek – várhatóan első olvasatban elfogadnak a plenáris ülésen.

A rendelet azt szeretné biztosítani, hogy a tagállamok a belső határok leépítésével egyidejűleg erősítsék a külső határok ellenőrzését. A képviselők célja az volt, hogy az új szabályozás kialakításánál azonos súllyal essen latba az ellenőrzési rendszer szigorítása és az egyéni jogok tiszteletben tartása – jelenti az EP sajtóirodája.


A képviselők hangsúlyozták azt is, hogy semmiféle diszkriminációt nem szabad alkalmazni a nem uniós állampolgárokkal szemben a külső határokon.Az egyéni jogok védelme

A Parlament kezdeményezésére bekerült a jogszabályba egy, az ellenőrzések végrehajtásáról szóló rész, amely az emberi méltóság védelme érdekében külön szól arról, hogy tilos a nem, származás, vallás, fogyatékosság, kor, illetve szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés.

A jelentéstevő, Micheal Cashman brit képviselő (szocialista csoport) szerint véget kell vetni az „idegen kinézetű személyek” másokénál alaposabb ellenőrzésének is.

A képviselők más pontokon is erősítenék az egyéni jogok védelmét. A tagállamok így a jövőben csak akkor tagadhatják meg egy harmadik országból (nem uniós tagállam és nem is schengeni) érkező személy beléptetését, ha ezt az előírt formában, pontosan és kellően megalapozottan indokolják.

A visszautasítottaknak jogában áll majd fellebbezni is a döntés ellen. A tagállamoknak emellett részletes statisztikát kell vezetniük a visszautasításokról, illetve azok okairól, és ezekről évente egyszer a Bizottságnak is be kell számolniuk. A jelentés arra is felszólítja a tagállamokat, hogy megfelelően tájékoztassák a harmadik országokból érkezőket arról, milyen dokumentumokat kell felmutatniuk a határon.


Szigorúbb ellenőrzés

A jogszabálytervezet számos szabályt vezet be, amely szigorúbbá és hatékonyabbá teszi a külső határokon folyó ellenőrzést. Itt mindenkinek – az EU-polgároknak is – be kell majd mutatniuk dokumentumaikat. A határőrizeti szervek nemzeti és uniós adatbázisok alapján ellenőrizhetik majd, hogy a belépni kívánó személy nem jelent-e valós veszélyt a belbiztonságra.

A harmadik országokból érkezők útlevelükbe kötelező módon be- és kilépéskor is pecsétet kapnak. Nekik be kell jelenteniük, hová tartanak és igazolniuk kell azt is, rendelkeznek-e az európai tartózkodásukhoz szükséges pénzzel.

___________

Az egymilliárdos határbiztonsági szerződést egy nap alatt fogadták el

Körülbelül egymilliárd dolláros keretmegállapodást kötött tavaly a Năstase-kabinet az EADS német-francia konszernnel Románia leendő uniós határainak korszerűsítésére. Az új belügyminiszter által elrendelt belső vizsgálat szerint a rekordösszegű szerződést Năstase miniszterelnök és Toma Zaharia tábornok, a belügy korábbi helyettes vezetője közvetlen nyomására fogadták el.

A megállapodás egyes részleteit kifogásoló, alacsonyabb beosztású rendőrségi szakértőket figyelmeztették: ne akadékoskodjanak, mert "Năstase és Zaharia figyel rájuk." Egy részüket később le is váltották. A projektre pályázatot nem írtak ki, 20 cég közül egy nap alatt, július 15-én választotta ki egy bizottság, hogy az EADS-é a megbízás.

A kormány 23-án már rendeletben szentesítette a döntést – úgy, hogy az EADS részletes árajánlatát a jegyzőkönyvek szerint csak augusztus 4-én tanulmányozták át. A most elkészült, 730 oldalas jelentés szerint a szerződés kapcsán öt rendőrtábornok követett el különféle törvénytelenségeket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS