2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha támad a sajtó - lecke politikusoknak

szerk. 2005. június 24. 15:41, utolsó frissítés: 14:36

Őrjöng, bratyizik, szétdumálja a diktafont. És ezzel megoldott valamit? No, figyeljen ránk:


1. Bármilyen elfoglalt, tegye meg és vegye fel szolgálati telefonját. Ha tizenötször kinyomja a cét, az újságíró tizenhatodszor is zaklatni fogja – ez a dolga.

2. Ha nincs ideje nyilatkozni, próbálja meg bemérni, mennyi idő múlva lesz. Ha akkor sem áll módjában beszélni, hívja vissza az újságírót, vagy legalábbis jelezze valamiféleképpen, amikor már rendelkezésre áll.


3. Próbálja megérteni: a sajtósok nem azért zavarják folyton, mert az nekik jó. Nem jó, legalább annyira nem bírják Önt, mint Ön őket. Ebből élnek, nothing personal. Ön is abból él, hogy emberekkel beszél, nem?

4. Hímnemű, érces hangú riportereket ne köszöntsön úgy: csókolom! Ha lehet, próbálkozzon – nemtől függetlenül – a szolid „jó napot kívánok”-kal.

5. Nyilatkozatát ne kezdje úgy: „az az igazság….”, se így: „én megmondom őszintén…”

6. Ne bántódjon meg egy kellemetlen keresztkérdéstől. Nincs rosszabb egy sértett messiásnál! Nagyon nevetségessé válhat, ha személyes dolgokat is belevisz a hivatalos viszonyba.

7. Ne mondja azt, hogy ebből vagy abból Önnek egy fikarcnyi haszna sincs, sőt, ellenkezőleg: szellemileg, anyagilag és fizikailag is hátránya származik belőle, de a magyarságért teszi. Ne nézzen minket hülyének...

8. Nyilatkozatait ne nyújtsa túl hosszúra. Tíz percben mindent el lehet mondani. Négy perc alatt meggyőző beszédet lehet tartani. Egy perc alatt ágyba lehet vinni valakit...

9. Ugyanazt a tényt ne fejtse ki tizenötször egyetlen nyilatkozatában. Inkább próbálja meg összefoglalni a lényeget, ha lehet, egyetlen bővített mondatban. Ha többször elmondja, nem lesz annyiszor igaza, inkább egyre gyanúsabb lesz. Ne feledje, jobb, ha ön fogalmazza meg, mit akar mondani, mint ha mások próbálkoznak Ön helyett. Ebben az esetben próbálja meg átgondolni, mit akar mondani.

10. Ne legyen lekezelő és kioktató az újságíróval. Ha valaki nem ért az ön szakterületéhez, attól még nem biztos, hogy hülye. Ha látja, hogy az illető teljesen párhuzamos a témával, legyen türelmes. Az übermens magatartás nem vezet semmire - aztán ne csodálkozzon, hogy mi jelenik meg Önről az újságban.

11. Ne tanítsa az újságírót etikára. Egyáltalán, soha ne oktassa ki az újságírót.

12.Ha nem akar mondani semmit, arra is legyen egy mondata.

13. Ugyanarról a témáról ne fogalmazzon meg három eltérő véleményt egyetlen nyilatkozatban. Ha nyilatkozattétel közben mégis megváltozik a véleménye, húzza alá a legaktuálisabbat és hívja fel az újságíró figyelmét, hogy erre a vonatkozásra összpontosítson.

14. Ugyanabban a szövegkörnyezetben ne állítsa azt: „mindent megteszünk a probléma megoldásáért.” Majd: „nem tárgyalunk a másik oldallal.” Nem lehet egyszerre mindent vagy semmit. Ha inkonzekvens, az újságíró sem mutathatja Önt konzekvensnek.

15. Ne hangoztassa, hogy mennyire nyitott és toleráns, ha a nyitottsága és toleranciája annyiban merül ki, hogy azt hangoztatja, hogy nyitott és toleráns. Aztán ne csodálkozzon, hogy nyitott és toleráns, mégsem áll Önnel senki szóba.

16. Ha nem tud valamit, kérjen elnézést, és nézzen utána. Attól még, hogy folyamatosan beszél, és idegen szavakat is használ, nem tűnik úgy, hogy érti, miről beszél.

17. Soha ne hívjon fel őrjöngve újságírót azzal, hogy kirúgatja. Mert nem tudja kirúgatni, nem eszik olyan forrón a kását. Meg aztán pillanatok alatt elterjed a hír, hogy Ön egy kőkorszaki élőlény - az újságírók, álljanak a barikád bármelyik oldalán, szoktak egymással beszélgetni!

18. Ha telefonon meghív egy sajtóst rendezvényére, elégedjen meg az információk közlésével. Az, hogy biztosan eljön-e, hoz-e magával még egy embert, már nem Önre tartozik. Azt se mondja el neki, mit kell gondolnia az illető rendezvényről.

19. Nem árt, ha néha tesz egy erőfeszítést és kézbe vesz egy-egy könyvet.

20. Végül a legfontosabb: bármilyen nehéz is, próbálja megérteni, hogy nem Ön szerkeszti az illető sajtóorgánumot.

ANNA POPESCU grafikáival illusztrálva

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS