2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök válaszol

szerk. 2005. június 27. 11:55, utolsó frissítés: 10:53

Gödörtömés, táblaeltüntetés, oktatási és befektetői stratégiák – mit kellene, és mi az, amit lehetne tenni.


A Disputázók kérdései:

adakaleh, június 3., 19:52.


Szerencsém volt (de inkább nem nevezném annak) részt venni a Magyar Színház termében a megyei elnökválasztáson. László Attila szereplése siralmas volt. De mivel a háttérben konszenzus született, hogy Kónya Hamart végleg le kell váltani, nem volt más ember (Vekov Károly eleve nem jöhetett szóba, hisz ő a katolikus lobby embereként került be 2000-ben a parlamenti választások alkalmával a képviselői lista második helyére). Ez a konjunktúra.

Hogyan gondolja László Attila, ha nem tud beszélni a nyilvánosság előtt, a minimális politikai ismeretei hiányoznak, hogy helyt tudjon állni? A süllyedő Kónya-hajót mindenki elhagyta, most az új elnökhöz dörgölődnek, de már érik az elégedetlenkedők, a klikkből kihagyott társasága. Gondolja László Attila, hogy a vállalkozók társasága megint segít? Pénzzel minden elintézendő, àlà Gyurcsány és Hiller? Európában a bunkó, semmit sem tudó és végzettségükben mélyen alászálló vállalkozók a röhögés tárgyát képezik (Berlusconi, Gyurcsány, s legújabban Kóka).

A László Attila által a választások megírt és a választásra delegált képviselőknek kiküldött kampány-levél a kétkulacsos Bitay Levente helyesírási és szerkesztési szempontú javításaival szintén körbejárt, de egy szűkebb László Attila-ellenes társaságban. Nem gondolja László Attila, hogy egy darázsfészekbe nyúlt?
Adakaleh

Tisztelt adakaleh!
Nem szoktam még hozzá ehhez a nagy nyilvánosság előtti szerepléshez, lehet, hogy a szereplésem siralmas volt. Beszédkészségemet tekintve is nagyon jól tudom, hogy van mit bepótolnom, de én nem erre a pályára készültem. Valószínű, hogy Ön erre a pályára készül, jobban tudná csinálni, de még nem találta meg a módszereket, hogy érvényesülni tudjon ezen a pályán.

El kell mondanom azt is, hogy egyáltalán nem dörgölődnek hozzám azok az emberek, akikkel együtt dolgozom, és egyetértek Önnel abban, hogy már egyre többen vannak azok, akik kimaradtak a megyei vezetésből.

A vállalkozó társaság, aki eddig segített, most is folyamatosan megteszi ezt, azért, hogy ez a szervezet továbbra is életképes maradjon. Ha ilyen véleménye van a vállalkozókról, akkor valószínű jobban tenné, ha akkor, amikor támogatásukat kéri, mutatkozzon be bátran az adakaleh néven.

Ami a kampánylevelet illeti, elmondom azt, hogy azok az emberek, akik ezt megfogalmazták, nem voltak olyan nagyon boldogok, amikor a véleményét olvasták. Az, hogy darázsfészekbe nyúltam, lehet. És remélem, hogy sikerül majd megszelídíteni a darazsakat.Bibarci ember, június 6., 00:25.

Nincs tudomásom a Kolozs megyei RMDSZ elnökválasztások mögötti "intézkedésekről", de a Kolozs megyei RMDSZ-alelnök megválasztásáról hallottam egyet s mást. Ha jól tudom, Ön is ott volt azon a szavazáson, ahol a jelenlegi, Ön által kinevezett alelnök nagymértékben alulmaradt egy másik jelölttel szemben, sőt, ha konkrétabban akarunk fogalmazni, akkor úgy is mondhatnánk, hogy csúnyán leszerepelt. Ön mégis őt nevezte ki alelnöknek. Miért (lehet, hogy a kérdés magában hordozza a választ is? Azért mert MIÉRT?, akinek van füle hallja.....)

Egyébként volt szerencsém elolvasni az Ön által pártfogolt úriember alelnöki tervezetét. Szép munka, nem tudom ki írta meg neki, csak az a kár, hogy az a bizonyos illető, aki ezt megírta, nem beszéli - sajnos még írni sem tud igazán - valami helyesen a magyar nyelvet. Vagy ez nem számít ilyen előkelő pozíciókban?

Arról nem is beszélve, hogy ha beszél ez az illető, és itt most már az Ön által kinevezett alelnökről szólok, egyeseknek (és most idézem azokat, akik hallották őt beszélni) "fordító" kell ahhoz, hogy megértsék, mit akar mondani. Ilyenek fognak minket képviselni? Ilyeneket támogat Ön egy testület határozata ellenében is.
A kérdést még egyszer megismétlem: Miért?

És kérem, hogy ha féli az igazságot, a tényeket mondja el, mert mellébeszélésre nem vagyok kíváncsi.
Tehát: Miért?

Egy tippem van. Régi RMDSZ-es apuka szerette volna kisfiának politikai karrierjét megalapozni, és Önben erre nézve partnerre talált. Biza mennyibe kerül egy ilyesmit lezsírozni? Na, egy kicsit rosszindulatú voltam, de amint írtam, ez csak egy tipp. Tehát marad a kérdés: Miért?

Azért választottam ifjúsági alelnöknek Deák Ferikét, mert ő és a kisbácsi fiatalok voltak azok, akik a tavalyi helyhatósági és általános választások során aktívan tevékenykedtek… Kolozsváron. Tudom azt, hogy Ferike képes megvalósítani azokat a terveket, amiket a programjában leírt. Nem tudok elfogadni egy olyan személyt a Kolozs megyei szervezet ifjúsági alelnökeként, aki nem volt képes a Kolozs megyei helységek nevét sem felsorolni.

Szerintem egy Kolozs megyei szervezetben Kolozs megyeiek kell, hogy tevékenykedjenek. Ezt nagyon komolyan gondolom. Konkrétan itt most Csuszner Ferenc úrról van szó, aki Kolozsváron kívül más várost nem ismer a megyében. Viszont a megyei ifjúsági egyeztető tanácson találkoztam még egy olyan személlyel, akit örömmel kértem fel a szervezetépítési és a civil szervezettekkel kapcsolattartó alelnöki tisztségre – Varga Zoltán személyében. Ennek a két fiatalúrnak rendkívül nehéz feladata lesz, mert legnagyobb meglepetésemre Kolozsváron 37 ifjúsági szervezettel kell, hogy tartsák a kapcsolatot.

Deák Ferenc elég fiatal, és valószínű, hogy még sokat fog változni az elkövetkező időben – beleértve a beszédkészségét is.

Bevallom, a felkérés úgy történt, hogy a "régi RMDSZ-es apuka" messzemenően tiltakozott ez ellen, de Ferike mégis elvállalta, az apai tiltás ellenére.Powershot, június 7., 00:02.

A fényképen lévő hátérnek van jelentése? Falnak vagy kerítésnek állították?

A véletlen szülte ezt a helyzetet: ott voltak jók a fényviszonyok.


Powershot, június 7., 00:04.

A friss elég furcsa jelző. Nem inkább az új, újonnan választott, kinevezett illette volna meg? Nincs ebben egy kicsi gúny? Friss, ropogós, mint a kenyér.

Lehet, hogy jó volna lefeküdnöd (Powershot kérdését 00:04 perckor tette fel).


hantz, június 7., 11:05.

Tisztelt Elnök Úr,
Kérném, vázolja föl a magyar közoktatás fejlesztése érdekében tett eddigi erőfeszítéseiket és a további terveiket.

köszönettel,
Hantz Péter

Tisztelt Hantz Péter Úr!
Köszönöm a kérdését, úgysem fogja senki elhinni Önnek, hogy ez nem egy előre megbeszélt kérdés volt. Azt javasolom, ne dicsekedjék vele!

Rövid elnökségem alatt rájöttem, itt különböző intézmények dolgoznak a közoktatási-fejlesztési stratégián, és a vélemények eléggé eltérőek egymástól. Szerintem egy ilyen stratégiának a kidolgozása nagyon komoly dolog, és szakembereknek kell ezt kidolgozniuk.

A politikumnak a szakemberek döntését kell fenntartania. Lehet, hogy az ilyen ügyekben félre kéne tennünk mindenféle és fajta szakmai, személyi, ne adj Isten felekezeti érdekeket, és közösen kéne mindezt kidolgoznunk. Személyes véleményem ez ügyben a következő pontokban foglalható össze:

1. A gyerekek érdekeit kell mindenek előtt szem előtt tartani.

2. Szükségünk van egy olyan intézményhálózatra, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekeink magyar nyelven tanuljanak a lakhelyükön, vagy annak közelében.

3. Legnagyobb gondunk, hogy nincs elég magyar gyerek.

4. Számos olyan magyarlakta településünk van, ahol létezik az infrastruktúra.

5. Egyre gyakrabban halljuk az utóbbi időszakban, hogy szórványoktatási központokra van szükségünk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket olyan helyeken érdemes és kell létrehozni, ahol a tanácsokban megvan a többségünk, és polgármesterünk vagy alpolgármesterünk is van. Másképpen viszonyulnak a mi tanácsosaink egy magyar oktatási intézmény problémáihoz, mint a más pártok színeiben megválasztott tanácsosok.

6. Kolozs megye kísérleti jelleggel bekerült a kvóta rendszerű oktatás-finanszírozási programba. Ha a szakemberek nem képesek nagyon rövid idő alatt hatékony döntéseket hozni, valószínűnek tartom, hogy nagyon sok gyerekünk román iskolában fogja folytatni tanulmányait, mert ezek lesznek azok az intézmények, ahol a viszonylag magas gyereklétszámnak köszönhetően jobb minőségű oktatást, és jobb feltételeket tudnak biztosítani az oda járó gyerekeknek.

7. Az elmúlt hetek során döbbenettel vettem tudomást arról a sajnálatos tényről, hogy ijesztően kevés műszaki, gazdasági, egészségügyi és mezőgazdasági értelmiségink van a megyében. Ezekben a felsőoktatási intézményekben alulreprezentáltak vagyunk mind az oktatók, mind a hallgatók számát illetően. Felsőoktatási rendszerünk nem igazodik a piaci igényekhez!matti, június 7., 14:12.

Azért azt hallani, hogy az RMDSZ meghallgatja a "szavazó" polgárok (nem választó, mert választani nem lehetett minálunk, hisz kivágták az MPSZ-t) ügyét-baját, sőt kérdést is lehet feltenni, elég gyanús, szerintem politizálnia kellene más pártban, de semmiféleképp az RMDSZ-ben, hogyha persze a lelkén viseli a magyarság problémáját.

Egy példa, ami pl. engem személyesen nagyon zavar, mindaz mellett, hogy autonómia meg olyasmi minálunk TABU, 15 év alatt még azt sem voltak képesek elérni, hogy a gyerekeink az iskolában a Románia történelmét meg földrajzát anyanyelvükön tanulják, szerintem ez elgondolkoztató.

Ezek után csodálkozom, hogy még van pofájuk a szavazó polgárok szemébe nézni, jó, most újból 4 évet ficánkolnak Önök, de mi lesz a következő 4 évben, vagy mi lesz, mikor nem lesz magyar, ki megválassza Önöket?

Tisztelt matti!
Kolozs megyében bárki megmérettethette magát az előválasztások során. Lehet, hogy akkor kellett volna aktív szerepet vállalnia – mert szavaiból azt veszem ki, jobban meg tudta volna oldani ezt a problémát. Mivel ezt a lehetőséget elszalasztotta, három év múlva lesz ismét Ön előtt a lehetőség. Lehet, hogy akkor majd Ön lesz a befutó helyen.ix ypszilon, június 9., 14:39.

Tisztelt Elnök Úr!
Nekem három kérdésem volna:

1. Tudom, ez nem kifejezetten megyei, inkább városi feladat: mikor lesz "Kolozsvár" felirat, esetleg "Üdvözöljük városunkban" a városhatáron, mint minden "normális" városban? Tudom, hogy a törvény a 20%-os határt szabja meg, de ez csak azt jelenti, hogy e felett kötelező, de ez alatt sem tiltja. Több szász (illetve ma már csak szász-eredetű) városban, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%-ot (a szász lakosságé pedig sokkal kevesebbet), 3 nyelvű tábla olvasható.

2. Lát-e arra esélyt, hogy a kolozsvári közhangulat és morál egyszer eljut arra a szintre, mint a Partiumban vagy a szász vidék nagyvárosaiban, ahol a gazasági-kulturális-turisztikai érdekek erősebbek a nemzeties (nemzetieskedő) érdekeknél, ahol pl. a közlekedési vállalat más nyelven is "boldog karácsonyt" vagy "jó utat" kíván (és ezt nem sért senkit arrafelé), és az eladók jól felfogott érdeke szívesen és udvariasan kiszolgálni a románul nem értő turistákat?

Illetve, hogy az itt élő (vagy csak turista) érezhesse, hogy Erdély központjában jár, érezhesse a "kincses város" hangulatát, Mátyás szellemét, mert elmondások alapján az idelátogatók egy román várost látnak, ami lehetne bárhol Romániában, akár Bukarest mellett is.

3. Ön szerint hogyan lehetne a tőkét Kolozs megyébe csalogatni, illetve a befektetők miért választanak nagy arányban más megyéket a befektetésekre?

Tudom, ezekre nem könnyű válaszolni 1-2 mondatban, de megelégszem ennyivel is.

1. A 2003-as vagy 2004-es kolozsvári tanácsi határozat alapján háromnyelvű felirat LESZ a város határán. A három név: Cluj Napoca, Kolozsvár, Klausenburg. Előbb vagy utóbb a helyére kerül. Ugyanezt mondhatom el az üdvözletről is. Sajnos, tényleg 20% alatt vagyunk, de ez nem befolyásolja a táblakihelyezést.

2. Igen.

3. A tőke oda megy, ahol a legjobb feltételeket biztosítják a befektetőnek, annak érdekében, hogy minél nagyobb profitot érjen el. Be kell látnunk már egyszer s mindenkorra, hogy mi versenyben vagyunk más megyékkel és más városokkal szemben. Nagyon sok érv szól amellett, hogy érdemes ide befektetni (földrajzi helyzet, felsőoktatási intézményeink vannak, jól szakképzett munkaerő, nemzetközi repülőtér stb.), és sajnos hosszú az a lista is, amiért nem érdemes ide befektetni (magas telekárak, viszonylag fejletlen úthálózat stb.).

Akkor, amikor más megyéknél vagy városoknál jobb feltételeket tudunk biztosítani, valószínűleg egyre többen fognak városunkban és térségünkben befektetni. Ezeknek a feltételeknek a megteremtése egyik fő prioritásunk.
Ui.: Remélem, hogy kielégítő válaszokat adtam.


Dexter, június 13., 18:04.

Igaz az, hogy a kolozsvári gödrök eltüntetésében volt némi szerepe? Lesz némi szerepe a város bejáratánál álló, az alkotmányt idéző nemzetállampasszusok eltüntetésében is?

Kolozsváron jelenleg életveszélyes biciklizni. Lesznek-e felfestett bicikli-sávok, remélhetünk-e?

Válaszait előre köszöni,

Dexter

Tisztelt Dexter!
A kolozsvári gödör eltüntetésében ugyanakkora szerepem volt, mint a többi tanácsos társamnak. De a munkát még nem fejeztük be!

Maradt még a városban ilyen tábla? Ha igen, valószínű, ugyanaz lesz a sorsa, mint a többinek.

Egyetértek Önnel a biciklizés veszélyeit illetően, még nem látom a megoldást. Gyerekeim a napokban jelezték, hogy a sétatéren sem szabad biciklizni, amit én személy szerint egy nagy hülyeségnek tartok, és megtaláljuk ennek az orvoslását.adakaleh, június 14., 15:03.

Elolvastam a Bibarci ember hozzászólását. Teljesen igazat adok neki. Az RMDSZ a tavaly ősszel fiatalítást és szakértelmet ígért. Hasonló szlogenekkel nyert László Attila is, aki még azt a demagóg mondatot is beiktatta, hogy Kolozsvár többet érdemel. Meg is kapta…, úgy kell neki.

Ami pedig az alelnököt illeti, hát igen, nem baj, ha pungamagyarul (Kántor Lajos) beszél, csak a klikkből legyen. Meg az apuka fia, akinek a kerületét lefizette az új elnök (városi tanácsosi illetéke a kerület kasszájába vándorol, jobb helyen ezt megvesztegetésnek nevezik.) Mi a véleménye, László Attila? Helyes ez így?

Látom, ismét kibújt a víz alól! László Attila a tanácsosi tisztségből származó jövedelmének 90%-át a hídelvi RMDSZ-szervezetnek adta és fogja adni. Nem feketén, hanem nyugta ellenében teszem. Ha Ön gyakrabban járt volna a Fürdő utcai székházban, és ügyesebbnek és hozzáértőbbnek bizonyult volna Makkai Zsoltnál, valószínűleg Ön lett volna az új gazdasági alelnök.

Ismeri Ön azt a mondást, hogy "Néma gyereknek az anyja sem érti
a szavát"? Nekem az a véleményem, hogy helyes így, mert a hídelvi RMDSZ szervezet a kasszájába befolyt összegeket kipótolja, és szociális tevékenységekre használja fel. Örvendek, hogy segíthettem. Amikor én ezt felvállaltam, nyíltan bejelentetteme, és ehhez tartom magam. Ajánlom, hogy Ön a saját zsebében turkáljon, és ne a László Attila zsebében.A Szabadság napilap olvasóinak kérdései:

Id. Nagy László

1. Alakult-e – még az RMDSZ-elnökség előtti időkben – Önnek valamiféle véleménye a Kolozsvári Magyar Színház abszurd-egyoldalúnak nevezhető, a közönség csak egy (kis?) részének érdeklődését kielégítő, de többszörösen kitüntetett műsorpolitikájáról?

Molnos Lajos úr szavait szeretném felhasználni, amivel messzemenően egyetértek. Egy színházat úgy kell elképzelni, mint egy iskolát, ahol vannak elsősök és tizenkettedikesek is. Mindenki, aki betér ebbe az intézménybe, meg kell, hogy találja a neki való műsort. Nem biztos, hogy az elsős megérti a tizenkettedikesnek szánt előadást.

Itt most nem arra gondolok, hogy vannak okosabbak és kevésbé okosak, hanem inkább arra szeretném emlékeztetni a tisztelt olvasót: volt olyan időszak, amikor még léteztek I-1-es és I-2-es, E-1-es és E-2-es stb. bérletek (I-ifjúsági és E-egyetemi), a buszok az előadás alatt az Arany János utcán pihentek, és nagyon sokszor olvashattuk azt, hogy Tordán, Désen vagy Bánffyhunyadon is bemutatásra kerültek a Kolozsvári Magyar Színház előadásai. És vendégszereplések is voltak más színházi társulatok részéről. A sokszínűség nem biztos, hogy a minőség romlásához vezetne.

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy szép lassan felnő egy olyan generáció, aki nem jár színházba, és azt is nap mint nap látom, hogy a terem üres. Normális dolog ez? Egy rendező, vagy maga a társulat is sokkal jobban érezné magát, ha 894-en tapsolnának a teremben az előadás után.

Az intézménynek van egy vezetősége, valószínű, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe vették akkor, amikor a műsorpolitikájukat kialakították. Nem az én dolgom, vagy a megyei szervezet dolga ebbe beavatkozni. De ez még nem jelenti azt, hogy nincs véleményünk!


Ha igen, óhajt-e valamit tenni, tudva, hogy
– egyrészt az RMDSZ-re – amely most kormányon van, és tehet valamit – a kolozsvári magyarok nagy százalékban szavaztak;
– másrészt, hogy az RMDSZ nagyrészt marosvásárhelyi kötődésű, úgynevezett „csúcsvezetésének” – alapozva a hagyományos Kolozsvár-ellenes rivalizálásra – ez a helyzet, úgy tűnik, megfelel; erről még a Constantinescu-elnökség idejében írásban is biztosítottak?

Kérdezze meg az RMDSZ csúcsvezetőségét.


Nagy Sándor

A Kolozs megyei magyar intézményvezetők kinevezése késik. Tudomásom szerint Sztranyiczki Szilárdon kívül az idén nem sikerült magyar szakembereket vezető tisztségekbe juttatni. A Kataszteri Hivatal igazgatója tényleg nagyon tisztességesen, hozzáértéssel és becsülettel végzi feladatát, de mikor számíthatunk újabb kinevezésekre, milyen hivataloknál, és milyen kritériumok alapján jelölitek ki a magyar vezető személyeket?

Érintett?
Szakmai felkészültség, referenciák, nemzetiség stb., és mindezt fejvadász cégek teszik meg. Újdonságnak számít?
Azok az emberek, akik egy ilyen beosztásba kerültek vagy fognak kerülni, szakmailag jól felkészültek, becsületesek, csapatmunkára képesek kell, hogy legyenek. Arra kérem kivétel nélkül mindegyiküket, hogy esélyegyenlőséget biztosítsanak intézményen belül és kívül MINDENKINEK.

Ugyanaz, amit néhány sorral fennebb a felsőoktatásban dolgozó oktatóink helyzetéről mondtunk, elmondható a megyei intézmények struktúrájáról is. Nagyon sokan nem fognak reflektorfényben tetszelegni, mégis ott vannak, vagy ott lesznek.Kerekes István

1. Nem érzi úgy, hogy az RMDSZ csúcsvezetősége becsapta választóit, mivel a választási mottó az volt: „Együtt az autonómiáért”, miután már biztos volt a parlamenti bejutás? Markó úr már csak a kulturális autonómiáról beszél.

Kifizette már a telefonszámláját? (A kérdéseket telefonon tette fel a kérdező - a szerk.)

1. Szerintem nem.

2. Hol működik a Petőfi–Schiller féle egyetem?

Én is kérdem, hogy hol van a Petőfi-Schiller egyetem, és remélem, hogy nagyon nagy figyelemmel olvasta a Hantz Péter úrnak adott válaszom hetedik pontját.

3. Hol van az erdélyi magyar TV-stúdió, kik a vezetői-szerkesztői vagy csak kampányfogás volt az egész?

Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron és Bukarestben. Hallott Ön már arról, hogy a regionális stúdióknak saját frekvenciájuk van? Ha utánanéz ennek a dolognak, valószínű, hogy az Ön által látogatott rendezvényen is beszámolhat erről.

4. Hány ingatlant vettek el az államosítás alkalmával a történelmi magyar egyházaktól, és hányat adtak vissza ténylegesen országszerte?

Nagyon sokat elvettek, és nagyon keveset adtak vissza. Ha emlékezetem nem csal, Máthé András Levente képviselő úr és Eckstein-Kovács Péter szenátor úr a múlt héten jelezte, hogy bizottságaik jóváhagytak egy olyan törvénymódosítást, ami nem teszi kötelezővé a polgármestereknek a további pereskedést azokban az ügyekben, ahol már két fokon elvesztették a pert. Amennyiben a parlament megszavazza ezt a módosítási javaslatot, fel fog gyorsulni a visszaszolgáltatás.

5. 4 év kormánykoalíció, 4 év kívülről támogatása a kormánynak, majd újra a kormánykoalícióban – mindezek után továbbra is marad a sok kislépés politikája?

Biztosíthatom Önt afelől, hogy minisztereink, államtitkáraink és egyáltalán, Bukarestben tevékenykedő tisztségviselőink maximális nyitottságát tapasztaltam a Kolozs megyei ügyekkel kapcsolatban. Gondoljon csak a Borbély László miniszter úr látogatására, de beszámolhatok Nagy Zsolt miniszter, Csutak István államtitkár és nem utolsó sorban Kötő József államtitkár látogatásáról is. Megpróbáljuk maximálisan érvényesíteni kormányban való részvételünket.

6. Kormányon van az RMDSZ. Mit tudnak az ellen tenni, hogy 1 banit sem emelkedett a nyugdíj, míg az árak 20–30%-kal nőttek?

A kommunizmusnak már vége. Az árakat a piac szabja meg. Ha nagy a kereslet valamire, akkor általában áremelkedéshez vezet. Szerintem az államnak ki kell szállnia az árképzési mechanizmusokból. A konkurencia az, ami általában árcsökkenéshez vezet.

Ha jól értesültem, Kolozs megyében a nyugdíjak újraszámítása júliusban fejeződik be, és az azt követő hónaptól kezdve az újraszámított nyugdíjakat fogják kézbesíteni. Sajnos ez még mindig csak egy részleges megoldása a helyzetnek. Nagyon súlyosnak tartom azt, hogy az aktív lakosság számaránya évről évre csökken, a születések száma nagyon alacsony, és társadalmunk egyre öregszik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS