2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az elrabolt újságíró a külföldi hírszerzőkről cikkezett

S. G. 2005. június 28. 18:26, utolsó frissítés: 18:23

Sültkolbász és korrupció: Ohanesian a SIE piti, de jól fizető ügyleteiről.


Ovidiu Ohanesian, a másfél hónapot bagdadi fogságban töltött újságíró cikksorozatban foglalkozott a SIE, a Külföldi Hírszerző Szolgálat viselt dolgaival. A japán kapcsolat című írása február 21-én jelent meg lapjában, a Romania Liberă-ban.

Ohanesian e cikkben többek között annak az Adrian Isac tábornoknak az ügyeivel foglalkozott, aki minden valószínűség szerint az iraki túszkiszabadító akciót vezette május végén. Isac tábornok hosszú ideig a tokiói román követség konzulja volt. Ruset tábornok – aki szintén fontos SIE-vezető – gazdasági tanácsosként működött ugyanitt.
Pénzügyes szakértőre

mindenképp szüksége lehetett a tokiói követségnek – derül ki Ohanesian információiból. Az ott dolgozókat ugyanis a '90-es években olyan rosszul fizették, hogy az épület melletti parkból szedegették össze cigarettára a tízjenes pénzérméket.

Ezt látva helyettes nagykövetként Valcea Marin tábornok megszerezte Bukarest hozzájárulását ahhoz, hogy a követség koncerteket, bulikat és árveréseket szervezhessen a követség épületében. Az alkalmazottak román specialitásokkal járultak hozzá az ünnepség fényéhez – azaz töltött káposztát főztek, kolbászt sütöttek a japán vendégeknek.

Ami viszont a hivatalos programokat illeti, Ohanesian szerint a követség nem állt a helyzet magaslatán. Ilyen volt Răzvan Ungureanu – ma külügyminiszter – 1999-es tokiói látogatása. Az akkor még kezdő diplomata hivatalos útja kudarcba fulladt, mert a követség elfelejtette értesíteni a szigorú etikettben gondolkodó japán tárgyalófelet, hogy fiatal kora ellenére tekintse méltó partnernek Ungureanut.


A követség nem biztosított tolmácsot

a Román Kereskedelmi Kamara húszfős küldöttségének látogatásához, az üzletemberek mulasztása emellett az volt, hogy angolra sem fordíttatták le bemutatkozó anyagaikat. A japán vállalkozókkal való találkozó így szintén teljes csőd volt.

Eugen Dijmărescu nagykövet rendszeresen taxival utazgatott, mert a követség sofőrje – főnöke tudtával – folyton ellógott a munkából. Mint később kiderült, az ő biznisze abból állt, hogy a diplomáciai postával használt autóalkatrészeket küldözgetett haza Bukarestbe.

Ezekhez képest Ion Iliescu – aki akkor már harmadik éve nem elnök – nem hivatalos japán látogatása hatalmas csinnadrattával államfőnek járó tiszteletadásban részesült. Az akciót egy Japánban közismert, Kobaiashi nevű maffiavezér támogatta – állította Ohanesian.


A SIE – állította Ohanesian

– belement abba, hogy a japán titkosszolgálat, a Japan International Cooperation Agency nevű szervezet fedezékében Bukarestben dolgozzék. Az akció célja, legalábbis papíron, Bukarest közlekedésének tanulmányozása.

Az elrabolt újságíró március 4-én arról cikkezett, hogy Valcea-Isac-Ruset tábornok-hármast Tokióból hazarendelve előléptették, így most ők a SIE élvonalbeli vezetői. Valcea tábornok előbb a külföldi hírszerzés logisztikai igazgatóságát vezette, majd a külkapcsolatok és protokoll-osztályt.

Intézkedései nyomán a SIE emberei külföldön csakis négy-ötcsillagos hotelekben szállnak meg – írta Ohanesian. További akciója, hogy bár új alkalmazottakat felvenni tilos, elintézte, hogy


feleségét is a SIE alkalmazza.

Ruset tábornok a személyzeti (HR) igazgató, Adrian Isac pedig a terrorelhárító igazgatóság vezetője. Fizetésük 50-60 millió lej (1600-2000 dollár) körül mozog. Ohanesian nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt állítja: a SIE-t vezető tábornokok mind sógor-koma viszonyban állnak, ráadásul a szerv "szürke eminenciása", Mihai Iepure feltűnő jóbarátságot ápol Ioan Talpes-szel, Iliescu volt nemzetbiztonsági tanácsadójával.

Ohanesian továbbá azzal vádolta meg Isac-ot, hogy egyik pártfogoltját, Predoiu Silviut nigériai szolgálata alatt beszervezte az orosz titkosszolgálat.


Predoiu a SIE biztonsági osztályát vezeti.

Szintén a később elrabolt újságíró cikkezett arról, hogy Băsescu elnök a Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki Gheorghe Fulgát, a SIE vezetőjét. Az intézményben tett decemberi látogatásán az új elnök úgy nyilatkozott: elégedett a külföldi hírszerzés reformjával, és biztosította az ott dolgozókat: nem lesznek tisztogatások.

Az újságíró – szintén nem hivatalos forrásokra hivatkozva – azt írta, a PSD-vezetés ideje alatt a SIE-ből sorra távolították el a kompromisszumokra nem hajlandó tiszteket. A rossznyelvek szerint – magyarázza az újságíró – a SIE-t a PSD pénzszerzési akciókra használta. Hírszerzési alkalmazottak állítják: az egyik ügyosztályt a cégen belül pont azért számolták fel, hogy ezeknek az akcióknak a nyomait el lehessen tüntetni.


A szervezetbe bekerülni

csak a PSD ajánlásával és számos pártember megkenése árán lehetett: nemcsak a SIE vezetőjének, hanem a hírszerzésért felelős államtitkárnak is jattot kellett adni. A lefizetés módszere az volt, hogy az újonc fizetésének meghatározott részét minden hónapban át kellett adnia azoknak, akik előmenetelét segítették. A kinevezés során előnynek számított, ha valaki régi Securitatés család sarja.

Egy példa: Dan Chiriac tábornok, a SIE helyettes vezetője a konstancai Securitate-vezér fia, a szatmárnémeti szeku-parancsnok veje. 1989 előtt az USA-ban kémkedett, de lebukott. Az átpolitizáltság és az egyre terjedő korrupció következményeként a fiatalabb szakemberek sorra hagyták ott a SIE-t – állította Ohanesian.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS