2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A helyi közönség szájíze szerinti kampánybeszéd Orbántól

S.G., K.A. 2005. július 23. 19:13, utolsó frissítés: 18:23

A tavalyihoz képest megcsappant közönséggel, piknik-hangulatban zajlott a tusnádi szabadegyetemet hagyományosan lezáró Orbán-csúcs.

A koncertszínpad asztalánál az idén csak ketten foglaltak helyet: Orbán Viktor pártelnök és a határon túli ügyek gondozásában újrakonszolidált pozíciójú Németh Zsolt. A résztvevők száma 2,5-3 ezer.A romániai magyarok számárakét fontos üzenete volt Orbánnak. 1. A jól ismert veletek üzenet. 2. A túl kell lépni a Trianon-neurózison üzenet. Orbán egyenesen egyféle szemléletváltási szükségről beszélt.

"Trianon óta eltelt 90 év, azóta a világ megváltozott, ugyanígy a korszellem és a kordivat is. Ami fontos: a mozgékonyság, a jelenlét, a gyorsaság, a műveltség, a hálózatban szerveződés tudása (...) tettrekészség, vállalkozókedv. Az új korszellem és kordivat Magyarország számára merőben új lehetőségeket kínál. Az egykori istencsapás mára előnnyé változtatható."Orbán szerint a segélyezés-központú, belmagyar–külmagyar viszonyt a befektés-orientáltságú magatartásnak kell átvennie. "Magyarország jövője nem a 10 milliós Magyarországban, hanem a 15 milliós magyar nemzetben van" – zárta a gondolatsort Orbán a könnyen jegyezhető gondolatokat vadászó sajtó és a nagy igazságokra éhes résztvevők nagy örömére.A Fidesz elnöke úgy értékeli, az a kijelentés, hogy december 5-én a belmagyarok elutasították a kettős állampolgárságot, árnyalásra szorul. Egyrészt azért, mert az "igen"-ek száma nagyobb volt a "nem"-eknél.

Másrészt Orbán a jelenlegi magyar kormány hatáskörébe utalja a buktát, amely elutasította, hogy a kettős állampolgárság megvalósítására olyan megoldást találjon, amely külön költségterhek nélkül teszi lehetővé a gyakorlati megvalósítást. "A kormányt nem szabad összekevernünk az országgal és legkevésbé sem a nemzettel."

A kormányváltás megoldaná a kettős állampolgárság problémáját, amely "akkor sem kerülne le a napirendről, ha Románia bekerül az EU-ba" – zárta a gondolatot az exminiszterelnök. Később a szlovákok, románok, szerbek és horvátok példáját említette, akik nem "ágyúdörgéssel" hanem "szép csendben" oldották meg a kettős állampolgárság kérdését.

Az állampolgárság a rendezvény kérdezz-felelek részének is fontos témája volt. Kétharmados többség birtokában a cél "a nemzetpolitika alkotmányos újraszabályozása" – derült ki.Orbán szerint világosan szétválasztandó egyfelől az állampolgársághoz, másfelől a Magyarországon éléshez kapcsolódó jogok köre, e tisztázás pedig a baloldaliakat is megnyugtatná.

A pártelnök azt is elejtette, "megbízható források szerint külföldi szakértőkkel titkos tárgyalásokat kezd a kormány" arról, hogyan reagálna az EU a kettős állampolgárság megadására. De még ezelőtt muszáj kikérni a határon túli illetékesek, azaz a MÁÉRT álláspontját – intett.A magyarországiaknak

"Magyarországon a nemzeti életösztön nem elég erős". Ez oda vezet, hogy a magyarok gyakran nem képesek felismerni saját nemzeti érdekeiket. "A baloldal december 5-én rárontott saját nemzetére". A baloldalnak "nemzeti fordulatot" kellene végrehajtania, de "genetikai vagy inkább történelmi meghatározottságai miatt ennek esélyei csekélyek".

Ellenben a baloldal rendkívül gyorsan adaptálódik, egyik évről a másikra felcserélte a "kollektív mániát az egyéni szabadság mániájára", ezért mégsem elképzelhetetlen egy nemzeti fordulat – zárja Orbán az enyhén ellentmondásos, de nem kis derültséget okozó gondolatsort. (Ezekben a percekben a feltűrt Armani-ingujjas Gyurcsány PR valószínűleg már fogalmazza is a jó kis választ, amit aztán mégsem dobnak be, mert minek).Magyarországon a demokrácia elvesztette a tömegek támogatását, az utóbbi 15 évben az emberek számára soha nem volt ennyire közömbös a demokrácia, mint éppen most – szórta le gondosan kiszárított puskaporát Orbán Viktor, aki a jelenlegi kormányt gazdag és opportunista kapitalisták, botcsinálta szakemberek csoportjaként írta le.


Romániai magyarokk és magyarországiakegyaránt a címzettjei voltak annak az üzenetnek, melyet Orbán egy hallgatói kérdésre válaszolva fejtett ki. A kérdés: miben segíthetik a székelyföldiek a Fidesz választási győzelmét?

A válasz (előbb egy poén-bonbon: "nem biztos, hogy kellően szűk körben vagyunk ennek megvitatásához!"): a határon túli közösségek, az egyházak mintájára tekintsék magukat tükörnek, azaz mérjék magukhoz a magyarországi pártokat, hogy azok mennyiben vállalják fel követeléseiket.

Az eredményre pedig hívják fel telefonban, levélben a belmagyarok figyelmét – hangzott a felhívás, vagyis "vegyenek részt a közvélemény mozgósításában, hogy a határon túli gyökerekkel rendelkezők választási részvétele minél nagyobb legyen".

Ami a részvételt illeti, az a pártelnök várakozása szerint jövő tavasszal igen magas lesz. A cél a választási mozgósítás technikáinak elsajátítása és alkalmazása. A pártelnök úgy látja, ilyen értelemben 2002-ben szakmailag veszített a Fidesz a szocialistákkal szemben. Általános értelemben viszont a baloldal elveszítette a diktatúrában kicsiszolt államvezetési tudását, de:"Ez is egy szakma, nem lehet kikerülni az inaséveket, bár nem így gondoltuk, mikor a 90-es években vitézkedtünk Antall József ellenében". Ami most a kormány környékén történik, hihetetlen: "politikai okokból szokás egy-egy embert nem létező munkával megbízni, de mára már ezek számát nem lehet nyilvántartani" – mondta a show végére egyre inkább fellelkesülő pártelnök.


Nagypolitikai háttérA pénteki Tőkés–Markó shown észlelhető topológiai zavarok után Szász Jenő ismét bekerült a meghívottak első sorába, a színpadra viszont nem szólították. Markó Béla neve is többször elhangzott, és nem kedvezőtlen szövegkörnyezetben.

Hogy mégis csak Orbán és Németh ült ki a színpadra és egyetlen jobboldali romániai magyar politikus sem szerválhatott velük – biztosan jelent valamit, merthogy ilyen még nem volt. Hogy mit jelent? Fogalmazzunk úgy, hogy nem mondhatjuk meg (valójában gőzünk sincs).Ma délután Szász Jenő, Tőkés László és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott, ugyanott, ahol egy nappal korábban a Markó–Orbán sajtáj volt. Senki semmi újat vagy politikailag értelmezhetőt nem mondott. Szász Jenő láthatóan csalódottan az MPSZ szerepvállalásának fontosságáról mondott egy s mást, tartalom nélküli konkrétumokat mondott Tőkés is, Orbán pedig esszeisztikus távolságból kezelte a kellemetlen helyzetet.Belső források szerint a minden bizonnyal kegyvesztett Szász Jenő B terve a Csapóhoz való közeledés.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS