2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Van valóságalapja" a Szatmári-ügynek?

S. G. 2005. augusztus 31. 13:51, utolsó frissítés: 13:47

Államtitok az a jelentés, amit a kérdőjeles ügyben kért Gyurcsány a titkosszolgálati államtitkártól.

Kézhez kapta hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár jelentését a Szatmári-ügyről. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szeptember végéig folytat vizsgálatot, hogy kiderüljön: történt-e az ügy nyilvánosságra kerülése kapcsán államtitoksértés – írja a Népszabadság keddi száma.A Transindex szerkesztőségébe múlt pénteken érkezett meg egy névtelen e-mailben több, beszkennelt iratnak látszó képfálj (lásd Szkennelt verziók c. összeállításunkat), melyek formailag a NBH jelentéseinek tűnnek, tulajdonképp telefonbeszélgetés-
lehallgatási jegyzőkönyvek.

A dokumentumok hitelessége nem bizonyítható – annyi biztos, közülük az egyik azonos azzal a kétoldalas szkenelt anyaggal, ami a Cotidianul napilapban jelent meg.

Az iratokból annyi derül ki, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter hivatali mobiltelefonjáról hív egy Lorin fedőnéven megfigyelt nőt. A szövegek hangulata visszafogottan erotikus, gyakran nem szól semmiről, gyakoriak az utalások, félmondatok, sóhajok, szünetek, találkozó-egyeztetések.


A nyomozásra azért van szükség

– magyarázza a Népszabadság egyik névtelenül nyilatkozó forrása – mert a román lapban megjelent hivatkozások formai jegyei "kísértetiesen hasonlítanak" lehallgatási jegyzőkönyvekére.

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy – így tudja napilap. A testületben egyik politikus célozgatott rá, hogy tudomása van a történtekről.

A napilap informátora szerint "szinte kizárt, hogy erre vonatkozó információkat bárki legális csatornákon megszerezhet". A bizottságban történtek, a NBH-jelentés megrendelése és az államtitoksértés vizsgálatának ténye a lap forrásai szerint "arra engednek következtetni, hogy


a »kémtörténetnek« van valóságalapja.

A Népszabadság szerint a főszereplő nem az áprilisig a Határon Túli Magyarok Hivatalában dolgozó Szatmári Ildikó, hanem az "RMDSZ nagyköveteként", vagyis külügyi tanácsosként dolgozó Szatmári Tibor.

A házaspár számos nyilatkozatban határozottan cáfolta, hogy bármi közük lenne az ügyhöz; illetve Szatmári Ildikó azt is tagadta, hogy a szakmaiakon túl bármi köze lenne a vele hírbe hozott két miniszterhez, Magyar Bálinthoz és Hiller Istvánhoz.

A Hírszerző.hu portál "egymással szembenálló forrásokra" hivatkozva is cáfolja a kémsztorit, azt állítva, hogy a házaspár lobbistaként működött, de a Medgyessy-Gyurcsány csere, illetve a Fidesz-RMDSZ megegyezés kiépülése miatt beszüntették tevékenységüket.

Tény, hogy a házaspár idén február-március óta nem tartotta korábbi munkakapcsolatait magyarországi és erdélyi ismerőseivel. Szatmári Tibor ez év januárja óta nem szerepel az RMDSZ forráselosztó alapítványa, a Communitas fizetési listáján; Szatmári Ildikó április végén távozott a HTMH-ból.

A portál úgy tudja, az NBH valóban vizsgálódott Szatmári Ildikó és a miniszterek kapcsolata után is; továbbá igazak az ügyről megjelent írásokban használt "kiszorítás" fedőnevű akcióról szóló hírek is, ám itt – a Magyar Nemzet állításával szemben – nem az országból, hanem a felderítő tevékenységet lehetővé tevő pozíciókból történő kiszorításról volt szó.

Az ügy valóságtartalmától függetlenül a Nemzetbiztonsági Hivatal kíváncsi arra, hogy ki vagy mi állhat a nyilvánosságra hozott információk hátterében – tudósít a Magyar Rádió.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS