2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hillerrel kapcsolatos kiszivárogtatás a Lorin-dossziéból?

szerk. 2005. szeptember 02. 14:15, utolsó frissítés: 13:59

A beszélgetőtárs ezúttal Lorin és #b#Hiller István#/b#. A forrás a korábbi inkognitó mailcím.

Újabb lehallgatási jegyzőkönyvnek látszó iratok kerültek ma reggel szerkesztőségünkbe. A Transindexnek korábban kiszivárogtatott jelentésekkel ellentétben ezek a jegyzőkönyvek nem párbeszédeket, hanem 2004. július elején folytatott telefonbeszélgetések összefoglalóit tartalmazzák.


A rezümék konkrét ügyekről szólnak,


vagyis nem olyan személyes jellegű, többnyire tárgy nélküli évődések átiratai, mint amilyenek a feltételezett, Magyar Bálinttal folytatott beszélgetésekről szóló iratok.

Akárcsak a korábbi dokumentumok esetében, jelenleg sem lehetünk biztosak a valószínűleg kiszivárogtatott anyagok hitelességében. Formailag az anyagok rendben vannak, koherensek a korábbiakkal, a metaadatok alapján legalábbis hiteles titkosszolgálati jelentéseknek tűnnek.

Ami a tartalmat illeti, a Nemzetbiztonsági Hivatal mozgásaiból és különféle nyilatkozatokból úgy tűnik, a korábbi közléseink hiteles megfigyelési anyagokról szólnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az a dokumentumsor, amit újabban kaptunk, nem teljes fake, vagy részleges kompiláció, de a sajtónyilatkozatok mindenesetre eredetiségüket valószínűsítik.


A legtöbb témát érintő anyag

egy 2004. június 6-ára keltezett, kétoldalas beszámoló. Amennyiben a dokumentumnak hitelt adhatunk, úgy tűnik, Lorin jelentős mértékben kivette a részét különféle magyarországi ügyek kilobbizásában. Intelligens, jó helyzetfelmérő és több topikon dolgozik egyszerre. A szövegek alapján az a benyomásunk, hogy operatív ügyintéző, és jó ösztöne van a másik fél számára kellemes társalgási témák azonosítására.

Az egyik érintett téma a budapesti Madách-sétány rendezési tervével kapcsolatos. Lorin azt mondja, hogy Ara-Kovács Attila (jelenleg diplomata, egykori szabaddemokrata képviselő) kérését tolmácsolja: a kérés az, hogy az esetleges későbbi műemlékké nyilvánítás reményében Hiller járjon közbe egy régi ezüstműves-műhely bontási engedélyének ideiglenes felfüggesztéséért.

Lorin azt is kéri a minisztertől, fogadja őket ez ügyben, de a miniszter diplomatikusan nemet mond. A szövegben ez így jelenik meg: Ők nagyon kérik, hogy H. fogadja őket, hadd mutassák be a terveket. H. közli, hogy ha találkozót akarnak, akkor a titkárságon kell bejelentkezni, de H. előrebocsátja, hogy hetekre előre foglalt minden napja.

Megkérdeztük Ara-Kovács Attilát, valóban kért-e egy harmadik személy közbenjárását abban, hogy miniszteri audenciát kapjon az említett ügyben.

Ara-Kovács a Transindexnek igazolta, valóban volt egy telefonbeszélgetése Szatmári Ildikóval: “A dokumentumból közölt tények lényegében korrektek. Egyik közeli barátom, a budapesti zsidó negyed védelmére alakult Óvás Egylet elnöke szeretett volna találkozni Hiller István akkori művelődésügyi miniszterrel, hogy megvitassák az épp aktuális fejleményeket. Minthogy Szatmári Ildikó akkor a miniszter tanácsadója volt, én pedig ismertem őt, ezért vállalkoztam a közvetítésre.”

Ara-Kovács helyteleníti a dokumentumok kiszivárogtatását: “Amit viszont a legkevésbé sem tartok korrektnek, az egy szigorúan titkos dokumentum kiszivárogtatása. Felmerül a kérdés: ki követ itt el államtitoksértést? Sőt, egy ilyen dokumentum megküldése egy külföldi orgánum részére, egy kicsivel több is ennél: egyértelmű hazaárulás”.

Az általunk közölt részletek alapján Ara-Kovács szerint a kiszivárogtatások sem őrá, sem Szatmári Ildikóra, sem Hiller Istvánra vonatkozólag a legkevésbé sem kompromitálóak.

Ezzel Ara-Kovács először ad közvetlen igazolást arra, hogy


Lorin és Szatmári Ildikó valóban ugyanaz a személy.

Egy másik magyarországi ügyre a jegyzőkönyben "Etyek-dolog"-ként történik utalás. L. (Lorin) ezután gratulál H.-nak az "Etyek-dologhoz". H. nagyon örül és azt gondolja, hogy "ez rendben van". H. elmeséli, hogy készülődik egy másik befektetői csoport is, ami nagyon örvendetes.

A célzás arra a bejelentésre vonatkozik, amit tavaly a cannes-i filmfesztiválon tett a miniszter: a Westend-beruházásról ismert TriGránit Rt. tulajdonosa, Demján Sándor Andrew Vajna magyar származású hollywoodi producerrel együtt – az új filmtörvény lehetőségeit kihasználva – nagyszabású stúdióépítésbe kezd a Budapesttől 26 km-re levő, a Zsámbéki-medence szélén fekvő községben.


Az anyagokban érintőlegesen megjelennek határon túli témák is

– például Hiller Lorinnál érdeklődik a romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban. Hogy Lorin mit gondol a romániai belpolitikáról, érezhetően fontos Hiller számára, de az, hogy Lorinnak mi az álláspontja a kérdésben, sajna nem derül ki a feltételezett lehallgatási jegyzőkönyvből.

Egy másik beszélgetésrész azzal foglalkozik, hogy Orbán Viktor lett annak az Európai Néppárti bizottságnak az elnöke, amelynek az lett volna a feladata, hogy kivizsgálja a demokrácia helyzetét Romániában. A szövegben ezzel kapcsolatban ez áll:

L. tudomása szerint ez a bizottság nem állt fel, pedig azt is kellett volna vizsgálnia, hogy a nem romániai pártok hogyan avatkoznak be a romániai választásokba – a két forduló között számon lehetne kérni, hogy miért nem működött megfelelően a vizsgálóbizottság. H. helyesel, majd megkérdezi L.-t, hogy hogyan látja az esélyeket. L. bízik abban, hogy minden rendben lesz.

Ugyanebben a dokumentumban Hiller elpanaszolja, hogy nagyon elfoglalt, ezért Marosvásárhelyre sem tudott eljutni. L. szerint Hillerre "nagyobb szükség lesz ősszel, az országos választások idején".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS