2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egykamarás parlament: hasznos a populizmus?

S. G. 2005. szeptember 14. 18:13, utolsó frissítés: 18:01

Két új népszerűség-növelő témát talált Băsescu: a benzinárakat és a parlament reformját.

Az amerikai román nyelvű sajtónak nyilatkozva élesen kritizálta Băsescu elnök a romániai politikai miliőt. Az államfő az ENSZ közgyűlésére érkezett New York-ba, ahol egy hét leforgása alatt kétszer kritizálta meg a szerinte túl magas benzinár miatt a Petromot. Most új közjogi javaslatai miatt kerülhet ismét a lapok címoldalára.


Egykamarás parlamentet!


Az elnök arról biztosította a diaszpórát, hogy Románia időben teljesíti az EU-csatlakozás feltételeit. Ám mivelhogy 2007 január elsejével a román képviselők is teljes jogú tagjai lesznek az Európai Parlamentnek, fölösleges itthon kétkamarás parlamentet fenntartani – érvelt az elnök."Népszavazásra lenne szükség, hogy az alkotmányt úgy módosíthassuk, hogy a döntéshozatal és a törvényhozási folyamat leegyszerűsödjön" – érvelt az elnök, átvéve a civil szervezetek által már többször kifejtett javaslatot az egykamarás parlamentről.


Népszerűség-növelési manőver

A parlament reformja hálás téma, már csak azért is, mert a romániai jogrendszer nem igazán használja ki a kétkamarás törvényhozásban elvileg rejlő lehetőségeket. A klasszikus politológiai elmélet szerint felsőházra azért lehet szükség, hogy az más törésvonalak mentén képezze le a társadalmi érdeket, mint az lényegében (párt)népszerűség alapján kialakuló alsóház.

A jelenlegi alkotmány és választási rendszer szerint viszont egy szenátor csak annyiban szerez többlet-legitimációt egy képviselőhöz képest, hogy szinte kétszer annyi szavazat ér egy szenátori mandátumot. A jelenlegi felállásban a szenátus csak növeli az állami kiadásokat.

Mivel minden törvényt mindkét háznak el kell fogadnia, továbbá a szövegeltéréseket külön bizottság kell rendezze, a felsőház megduplázza a törvényhozási folyamat idejét – ez a kritika 1992 óta már sokszor elhangzott.


Pártérdekek felett?

De mivel a romániai politikai életet erőteljesen a pártérdekek befolyásolják, nem valószínű, hogy érdemi változás történne. (Magyarországon az egykamarás parlament létszámcsökkentését négypárti megegyezéssel 2010-re halasztották.) Akárhogy is:

Băsescu számára mindenképp népszerűség-növelő eszköz lehet, ha – rájátszva "a politikusok úgyis csak a pénzen huzakodnak" közhangulatra – a törvényhozás reformjával kampányol, miközben a kormánykoalíciónak csökken a népszerűsége. Másfelől viszont hasznos lehetne, ha a törvényhozási reform gondolatát az államelnök tartósan napirenden tartaná, e nélkül az ötlet hívei részleges sikerre is aligha számíthatnak.Újabb támadás a Tăriceanu-kabinet ellen

Az elnök New York-ban a kormányt kritizálta: azt sajnálja – nyilatkozta –, hogy a Tăriceanu-kabinet nem tud élesebb, határozottabb összképet felmutatni. Băsescu azt is kifogásolja, hogy a kórháztörvény, az önkormányzati jogszabály és a közszolgálati rádió és tévé működését szabályozó törvény még sehol sem áll.

Az államfő elmondása szerint aggódik "a minisztériumok körül forgolódó érdekcsoportok miatt, melyek igyekeznek megtalálni az utat a kormány tagjai felé", hozzátéve: "egyeseket vétleneknek találtunk, ideje volna megkeresni a vétkeseket is".

Állandó témája, a korrupció elleni harc taglalása során az elnök a Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) "határozott kézzel végrehajtott" reformját emlegette a román ENSZ-képviselet irodájában összegyűlt tudósítók előtt. Egy, a Moszkva által visszatartott román műkincsekre hivatkozó kérdésre az elnök azt válaszolta: "Tudják, mi az orosz diplomácia... nyet!" Băsescu szerint a román-orosz viszonyban "arra kell figyelni, mit ígérhet a jövő".


Hírforrás: BBC, Cotidianul, TVR

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS