2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megsemmisült 100 000 szekusdosszié – állítja a SRI

S. Z. 2005. szeptember 23. 11:11, utolsó frissítés: 08:57

Akik szekusként bezúzták az iratokat, már a SRI tagjaként jegyzőkönyvet írtak a hiány indoklására.

Egy, Evenimentul Zilei napilapban tegnap megjelent interjúban Gheorghe Onisoru, a Securitate Levéltárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) elnöke azt állította: látott olyan jegyzőkönyveket, melyek azt rögzítik, ahogyan SRI-tisztek Securitate-dossziékat semmisítenek meg.

A SRI reakciója a következő: az 1989 decemberi események során számos dossziét (megközelítőleg 100 000-t) – melyek nem voltak lezárva és a Securitate operatív tisztjeinél voltak – ismeretlen személyek, vagy maguk a szekus-tisztek megsemmisítettek. 1990 március 26.-a után, amikor megalakult a Román Hírszerző Szolgálat (SRI)


utánanéztek, hogy mi lett

a Securitate dossziéival. Ekkor azok a tisztek, akik ’89 decemberében a dossziékat megsemmisítették, jegyzőkönyveket írtak a hiány indoklásaként – állítja a SRI. Vagyis ugyanazok a tisztek, akik szekusként megsemmisítették a kezük alatt levő dossziékat, a SRI kötelékében dokumentálták tetteiket.

A Radu Timofte vezette hírszerzés nem nyilatkozik arról, mi a garancia arra, hogy a tettesek a megsemmisített dossziék valós számát jegyezték fel – kommentálja a reakciót az Evenimentul Zilei. A SRI továbbá nyitva hagyja azt a kérdést, hogy 1990 után is semmisítettek-e meg iratokat.

Ugyanis Onisoru, amikor Ion Iliescu volt államelnök dossziéjára terelődik a szó, kijelenti: „Nem létezik, és nehéz megmagyarázni, hogy miért nem. Normális esetben lennie kellene. Én azt hiszem, hogy


létezett egy Ion Iliescu-dosszié,

mert ez Ceausescunak érdekében állt. (...) Közismert, hogy nagyon sok dosszié eltűnt 1990 után. Az tény, hogy a kartotékban nincsen Iliescu-űrlap.”

Érdekes fejlemény, hogy tegnap Onisoru visszakozott mondván, hogy „fáradt volt” és valójában a Securitate-tisztek semmisítették meg az iratokat, nem pedig a SRI-sek. „Arról beszéltem, ami a forradalom alatt történt. 1990 után én nem láttam bizonyítékot arra, hogy dossziékat semmisítettek volna meg” – jelentette ki a CNSAS-elnök.

Az interjú szövegét tekintve kétséges, hogy csupán Onisoru nyelve botlott volna: „egyes dossziékat bezúztak, másokat elégettek vagy elsinkófáltak. (...) Egyes dokumentumokat a SRI-tisztek semmisítettek meg és erről még jegyzőkönyvek is léteznek. A dokumentumok megsemmisítéséről a SRI birtokában vannak a jegyzőkönyvek.

Egyes osztályokon, ahol keménykezű volt a parancsnok, ráparancsolt az összes tisztre: Te milyen dossziékon dolgozol? Tudott dolog, hogy egy szekustiszt 30-40 személyből álló hálózattal is dolgozott. El tudják képzelni...” – nyilatkozta.

A bizottság elnöke ugyanakkor azt is elmondta: az irat-megsemmisítésekről szóló jegyzőkönyvek


nem nyilvánosak és nincsenek a CNSAS birtokában

– ő azokat a CNSAS-SRI vegyesbizottság tagjaként látta. A SRI-t felügyelő parlamenti bizottság elnöke, Radu Stroe kijelentette: jövő héten kihallgatásra hívja Radu Timofte SRI-igazgatót, hogy magyarázatot kérjen Onisoru állításaival kapcsolatban. Ami a SRI állásfoglalását illeti, Stroe sokallta a 100 000 megsemmisített dossziét.

„Hogyha egy így van, akkor a SRI-nek be kell számolnia, kik azok a tisztek, akik megsemmisítették a dossziékat. És hogyha 1990 márciusa után is semmisültek meg dossziék, akkor az büntetőjogi eljárást von maga után.” – mondta Stroe.

Mircea Dinescu CNSAS-tag szintén elcsodálkozott, amikor meghallotta a SRI 100 000 dossziéról szóló bejelentését. A költő-publicista szerint 90-ben a volt Securitate tisztjei – immáron a SRI égisze alatt – folytatták munkájukat: ennek kézzelfogható nyoma Ileana Malancioiu költőnő dossziéja, melyben 1990-es keltezésű feljegyzést találtak. (Szintén ez a helyzet a Bányai Péter politikai elemzőről szóló dossziéval, melybe 1990 őszén került az utolsó irat – szerk. megj.)

Forrás: Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS