2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizs belvárosára is átterjedt az erőszak. Francia intifáda?

N. L. 2005. november 07. 13:48, utolsó frissítés: 13:28

11 nap alatt 3500 járművet gyújtottak fel. A tüntetők és a liberálisok Sarkozy lemondását követelik.


Az franciaországi erőszakos cselekmények hétfőre virradóra sem vesztettek hevességükből: most már Párizs központjában is felgyújtottak néhány gépkocsit. A zavargások 11 napja alatt 3500 járműt gyújtottak fel, és több mint 800 személyt állítottak elő. Összesen 34 rendőr sebesült meg. Közben Berlinből is érkeztek gyújtogatásokról szóló hírek és Belgiumban nő a feszültség.

Jacques Chirac köztársasági elnök a rendőrségtől és az igazságügyi szervektől az eddigieknél erélyesebb fellépést kért és hangsúlyozta: most a legfontosabb teendő a rend helyreállítása.


Nicolas Sarkozy belügyminiszter az éjszaka párizsi rendőrökkel találkozott. A tárcavezető leszögezte: a köztársaság rendőrsége szigorúan szem előtt tartva a testület erkölcsi normáit, nem lehet engedékeny.


Az események súlyosbodásával

egyre többen, tüntetők és baloldali politikusok egyaránt követelik Sarkozy lemondását. Dalil Boubakeur, a párizsi mecset rektora, a legmagasabb franciaországi iszlám méltóság bocsánatkérést követelt a minisztertől, aki a külvárosok népét "csőcseléknek" nevezte.A francia rendőrség országos szóvivője szerint nincs szó az egyes területek között összehangolt gyújtogatásokról, de azt elismerte, hogy bandák rendszeresen érintkeznek egymással mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül.


"Francia intifáda"

címmel jelent meg vasárnap a Maariv című izraeli napilap vezércikke a már az egész országra kiterjedt zavargásokról. "Franciaország kezdi megfizetni annak árát, hogy elhanyagolta a muzulmán bevándorlókat" – állapította meg a Maariv kommentátora, aki szerint az iszlám közösség tiltakozó akciói kiterjedhetnek Nyugat-Európa más országaira is, mert Svédországban, Hollandiában és Dániában még égetőbb a helyzet.

A HVG által idézett Nyezaviszomaja Gazeta megállapítja, hogy azok a párizsi elővárosok, ahol a zavargások kezdődtek, s amelyek fél évszázada még munkásnegyedek voltak, mára a tétlenség és az élősködés menedékévé váltak.

A zavargásokat nem a dolgozó tömegek egyenlőségi törekvése váltotta ki, hanem a semmit el nem érők irigysége azok iránt, akik bizonyították képességüket egy gazdag, virágzó és igazságos társadalom megteremtésére – így a lapkommentárok.


Felkészületlenül érték a francia politikusokat

a bevándorlók között kitört zavargások, holott tény, hogy a problémák nem az egyik napról a másikra, s nem véletlenül keletkeztek – véli a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. A mai jobboldal, akárcsak a korábban kormányzó baloldal egyaránt felelősek azért, hogy a franciaországi városok peremei a gettókhoz hasonlítanak – szögezi le.A probléma nem magában a bevándorlásban van, hanem abban, hogyan épültek, illetve nem épültek be a bevándorlók a francia társadalomba. A bevándorlók integrációja úgy Franciaországban, mint néhány más nyugat-európai országban is nem túl sikeres – írja a konzervatív Lidové Noviny.

A baloldali Právo szerint a fiatal muzulmánokban felgyülemlett negatív energia kitörésének, így a zavargásoknak is a legfőbb oka a cél és a jövő nélküli élet, amely a bevándorlók jelentős részét érinti.

Azt már nehéz meghatározni, hogy ebben konkrétan milyen szerepe van a muzulmán mentalitásnak, a francia állam rossz szociális politikájának, illetve a muzulmán vallási hagyományok és a nyugati világ közötti eltéréseknek. Az azonban világos, hogy az e téren megmutatkozott semmittevés most tömeges agresszivitássá fajult.

Hírforrás: HVG, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS