2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előrehozott választások Izraelben. Saron mindent visz?

S. Z. 2005. november 22. 12:52, utolsó frissítés: 12:37

A 40-ből 14 likudos képviselő csatlakozott a frissen alakult, Nemzeti Felelősség nevű párthoz.

Ariel Saron, a Likudból kilépett izraeli miniszterelnök tegnap már megtartotta új, Nemzeti Felelősség (Ahrajut Leumit) nevű pártjának első ülését, melyhez egyelőre 14 jelenlegi likudos parlamenti képviselő csatlakozott a 40-ből. Ez a szám már elegendő arra, hogy a párt igényt tartson a régi politikai szervezet költségvetési támogatásának egy részére.

A Jediot Ahronot című izraeli lap "példa nélkül álló politikai földindulásnak" nevezte, hogy a 77 éves politikus, egykori tábornok kilép a Likudból, amelynek maga is alapító tagja volt. Csakúgy, mint a zsidó telepek esetében: Saron lakásügyi miniszterként levezényelte a telepesek látványos gázai expanzióját, majd az idei kivonulásnak is ő volt a kezdeményezője.

A katonai karrier után politikai pályára lépett Saron – jobboldali híveivel ellentétben – sosem kötődött ideológiailag az Izrael által elfoglalt területekhez, és hitbeli kérdést sem csinált ebből. Kizárólag országa biztonságát tartja szem előtt – állítja a BBC elemzője. Ezzel egybehangzó kijelentést tett a miniszterelnök, aki szerint az új párt célja egy izraeli-palesztin békemegállapodás megalapozása. Saron
elsősorban azért hagyta el a Likudot,

mert be akarja fejezni az egyoldalú elszakadást a palesztinoktól (gázai kivonulás, a fal építése és a Jeruzsálem körüli zsidó-telepek megtartása) – erre azonban a Likud magja nem hajlandó. A Saron által összetákolt egységkormány létezésének is csak ez volt az alapja. Emellett a Likud irányíthatatlanná vált.

Az előrehozott választások időpontja egyelőre bizonytalan: tegnap este a knesszet elfogadta azokat az indítványokat, melyek feloszlatására vonatkoznak. Az izraeli törvényhozás további három olvasatban szavaz a kérdésről.

Móse Kacav államfő megteheti, hogy ezt nem várja ki, hanem saját jogon oszlatja fel a knesszetet, és maga tűzi ki az eredetileg jövő novemberben esedékes választások új időpontját. Akár a parlament, akár Móse Kacav államfő dönt, általában azt várják, hogy márciusban lesz a választás.


Saron érdekeit az szolgálná,

ha minél előbb tartnák a választásokat, mivel így pártja újdonságának hatása nem veszne el a voksolásig. A Likudnak a későbbi időpont felelne meg, hiszen addig lenne idejük összeszedni magukat.

Az izraeli választónak ebben az új felállásban három fő választása lehet: a jobboldali Likud, a baloldali Munkapárt, valamint Sharon új, centrista pártja, a Nemzeti Felelősség. A felmérések azt jelzik, hogy a miniszterelnök új pártja a jelen állapot szerint 28 képviselői helyet szerezne a 120 fős izraeli parlamentben, így a Nemzeti Felelősség lenne a legnagyobb frakció.

Azonban széles koalícióra lenne szüksége a kormányzáshoz (esetleg baloldali, vagy akár palesztin frakciókat is bevonva). A felmérések azt is megállapították, hogy a Saron nélküli Likud mindössze 20 helyet szerezne.

Forrás: BBC, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS