2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idegesek az oroszok az USA romániai bázisai miatt

szerk. 2005. december 08. 14:25, utolsó frissítés: 13:57

Aggódik Oroszország, hogy a NATO már harcászati eszközökkel is elérheti az ország európai részét.

Konstanca környékéről a harcászati repülőgépek egy óra, a rakéták öt perc alatt elérhetik Oroszország központi részét – mutatott rá Valentyin Rog orosz vezérőrnagy a Nyezaviszimaja Gazeta című lap csütörtöki számában.

A tábornok arra reagált, hogy Traian Băsescu elnök és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden Bukarestben aláírta a megállapodást az amerikai csapatok négy romániai bázisra való telepítéséről.

Rog szerint Oroszország körül szűkül a NATO és az Egyesült Államok támaszpontjainak kettős gyűrűje. A külsőt a NATO katonai potenciálja alkotja, a belső a balti és a kelet-európai országokon át húzódik. Ezekhez a közeljövőben Ukrajna és Grúzia is csatlakozni kíván. Az orosz Fekete-tengeri flotta maradványai


be vannak szorítva a területi vizekre

– fejtegette a vezérőrnagy. Az amerikai támaszpontok Romániába és más kelet-európai országokba való előretolása alaposan lerontja Oroszország geopolitikai helyzetét.

A NATO immár nemcsak stratégiai, hanem taktikai eszközökkel is elérheti Oroszország egész európai részét – mondta Rog, emlékeztetve: az Egyesült Államok négyezer manőverező robotrepülőgéppel vértezte fel haderőit. Vajon mire kellenek ezek? – firtatta a tábornok.


A védelmi miniszter is fenyeget

Oroszország kiléphet az európai hagyományos erőket korlátozó, úgynevezett CFE-szerződésből, ha az Egyesült Államok és a NATO közelíti határaihoz csapatait a Romániában bejelentett amerikai bázistelepítés nyomán – fenyegetett Szergej Ivanov védelmi miniszter szerdán Moszkvában.

Oroszország figyelemmel kíséri az amerikai bázistelepítéseket Romániában, és reagálása attól függ, milyen mennyiségű és minőségű erőket telepítenek ezeken a bázisokon, és milyen terveket dolgoznak ki az alkalmazásukra – mondta Ivanov, aki szerint az Európán belüli amerikai csapatátrendezés sértheti a CFE-szerződést.

A CFE-szerződést 1990-ben kötötték meg a NATO és az egykori Varsói Szerződés között hagyományos fegyverzeteik korlátozásáról, az 1991-es szovjet összeomlás után 1999-ben módosították.

Az amerikai és NATO-struktúrák kiterjesztése Oroszország határaihoz megkérdőjelezi a CFE sorsát – vélekedett Ivanov, rámutatva: a módosított szerződést aláírták ugyan, de csak Oroszország és még három állam (Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán) ratifikálta. Oroszország eleget tett valamennyi CFE-korlátozásnak, beleértve a szárnyplafonokat is, hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok korábban ahhoz kötötték a CFE ratifikálását, hogy Oroszország teljesítse a Moldovában és Grúziában állomásozó csapatainak kivonására vállalt kötelezettségét.


Csak politikai megállapodás?

Az orosz aggodalmak azonban túlzottnak tűnhetnek, mivel a román védelmi tárca közleménye szerint nem klasszikus értelemben vett amerikai támaszpontokról van szó, hanem a román és az amerikai fegyveres erők által közösen használt, együttműködésüket is elősegítő katonai létesítményekhez való "amerikai hozzáférésről".

Olyan, túlnyomórészt politikai jellegű megállapodás jött létre Bukarest és Washington között, amely általános keretbe foglalja a majd Romániában állomásozó amerikai csapatok tevékenységének politikai, katonai, pénzügyi, logisztikai és jogi vonatkozásait, valamint a felek együttműködését és kölcsönös kötelezettségeit – áll a védelmi tárca által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumban.Közösen használják

A védelmi tárca hangsúlyozta: a romániai kiképzőhelyeket és támaszpontokat a kedden aláírt román-amerikai megállapodás értelmében közösen használja a román és az amerikai hadsereg, de távolról sincs szó arról, hogy ezeken a helyeken klasszikus értelemben vett amerikai támaszpontokat hoznának létre. "E katonai létesítmények parancsnokai román tisztek lesznek" – szögezte le a tárca dokumentuma.

Hírforrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS