2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi a helyzet az udvarhelyi árvízsegélyek elszámolása körül?

szerk. 2005. december 08. 20:04, utolsó frissítés: 20:02

14-15 milliárd lejről beszélünk. A D3 szerint csak beszélünk, Szász szerint "az ördög türelmetlen".

A vádak

Az udvarhelyi árvízkárosultaknak küldött segélyek elszámolásával foglalkozik a székelyudvarhelyi Digital 3 Tv és a Star Rádió, valamint az Új Magyar Szó is. A vádak azonosak: nem követhető a – régi értéken számolva – mintegy 14 milliárd lejnyi árvízsegély sorsa.

Az ÚMSZ írása szerint az udvarhelyi önkormányzat legutóbbi ülésén Borbáth István ülésvezető napirend előtti felszólalásában kérte Szász Jenő polgármestert, magyarázza meg: az árvízkárosultak megsegítésére kapott összegek miért nem szerepelnek a költségvetés-kiegészítés tervezetében.A polgármester válasz erre ez volt: "A város nem kapott adományokat, ezért nem vagyok köteles beszámolni azokról." Szász szerint senkinek semmi köze az adományokhoz – állítja az Új Magyar Szó –, mert azok magánszemélyekhez, illetve egy magánalapítvány számlájára érkeztek, és
gyakorlatilag az adományozókon kívül senki


nem tudakozódhat azok további sorsáról.

Mind kiderült, a Polgármesteri Hivatal bankszámlájára tulajdonképpen egyetlen lej sem érkezett, a belföldi és külföldi magánadományok, illetve a magyar kormány segélye is a Szász Jenő által elnökölt Székelyudvarhelyért Alapítvány számlájára, illetve a hivatal két alkalmazottja közös magánszámlájára kerültek.

Ez utóbbi tulajdonosai Ilyés György, a polgármesteri hivatal kereskedelmi osztályvezetője, és Fülpesi Gyula, a Budvár Szociális Központ vezetője.

A további vád: azzal, hogy Szász magánfennhatóság alá gyűjtötte a segélyeket, magánemberek és nem közintézmények dönthettek a támogatások sorsáról.


Mennyi pénzről beszélünk?

A Digital 3 azt állítja: a polgármesteri hivatal alkalmazottjai által nyitott számlákra legutóbb szeptemberben utaltak pénzeket, ebből tudomásuk szerint 131 ezer forintot, 1420 eurót és 140 millió 850 ezer lejt december 6-ig nem használták fel. (A magánszámla létére – a szerkesztőség közlése szerint – a D3 televízió derített fényt, és az ezen lévő összegek nem szerepeltek a Polgári Élet hetilapban nyilvánosságra hozott adománylistán.)

Fülpesi Gyula ennek kapcsán 131 ezer forintról és 4000 euróról számolt be a Transindexnek, hozzátéve, a 140 millió 850 ezer lej nagy részét a magyarországi kormánysegély képezte, amit 1 millió lejes segélyek formájában már szétosztottak a rászoruló családoknak.

A nagyobb nagyságrend a Székelyudvarhely Alapítvány bankszámláján található. Szász Jenő a hozzá közel álló, az alapítvány pénzéből 13 ezer példányban kinyomtatott Polgári Élet november 11-i, ingyenes számában jelentetett meg egy elismerten még nem teljes elszámolást. Ebből kiderül, hogy az alapítványi kontóra befolyt 14 milliárd lejből eddig 6,7 milliárdot osztottak ki a rászorulóknak sorszámozott vásárlási utalványok formájában.

Ezzel szemben Ladányi László alpolgármester szerint azt sem lehet tudni, eredetileg mennyi pénz gyűlt be, lehet, hogy a közöltnél jóval több – véli. Ha a maradék, ki nem osztott több mint 7 milliárdot az eredeti célra fordítanák – vagyis kiosztanák a károsultaknak –, akkor minden család még 900-1000 lej közötti összeget kaphatna az eddig felvett 800 mellé, mondja.


A polgármester válasza

Szász Jenő szerint nem felel meg a valóságnak az, ahogy az Új Magyar Szó beszámolt a segélyezést vitató tanácsülésről. Szász kérdésünkre elmondta, a segélypénzek nagyságrendjéről igenis rövid beszámolót tartott, a részletes tételekről pedig átnyújtotta Ladányinak a Polgári Élet szóban forgó lapszámát.

Udvarhely polgármestere annál kevésbé érti az alpolgármestert, minthogy annak idején éppen Ladányi László volt az, aki Fülpesivel közösen helyezte el a készpénzben kapott adományt a magánbankszámlára. A magyar kormánytól kapott segély célhoz juttatásában az RMDSZ működött közre. A Gyurcsány-kabinet 30 millió forintot adományozott: ebből a polgármesteri hivatal 7,5 milliót kapott, ami 1 milliárd 64 millió lejnek felel meg. Ebből osztott ki a hivatal 1-1 millió lejt 960 családnak, erősíti meg Szász.

– A magyar kormánytól kapott pénzeket elszámoltuk az RMDSZ felé – mondta, hozzátéve: méltánytalannak érzi, hogy ebben a kérdésben pont azokat támadják, akik nyilvánosan kezelik a segélyek helyzetét. – Nem értem, miért nem kéri senki számon például a D3 Televízión, hogyan költötte el az általa begyűjtött támogatásokat – vág vissza Szász Jenő.

A kérdésre, hogy miért volt szükség arra, hogy egy magánalapítvány és két magánszemély által adminisztrált magánbankszámlába kerüljenek a pénzek, Szász azt válaszolta, hogy így kisebb a bürokrácia és a pénzügyi opportunizmus, arról nem is beszélve, hogy a magyarországi adományozók egy része szívesebben adakozott egy alapítvány, mint egy román költségvetési intézmény bankszámlájára.

Ami pedig a két magánszemélyt illeti, ők a polgármesteri hivatal alkalmazottai, köztiszteletben álló személyek, akik aktívan részt vettek a segély- és újjáépítési akciókban – érvel a polgármester, aki elmondta, ezt a bankszámlát a Romániából érkező segélyeknek nyitották.

– Az ördög türelmetlen, a jószándékúak állhatatosak, reagált Szász arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy jelentős költségtételek még nincsenek elköltve. Az adományozók december 31-re, illetve 2006. július 1-re határozták meg az elszámolási határidőt, mondta lapunknak a politikus.


A D3 reakciója

Tóth Adél, a D3 főszerkesztője a Transindexnek elmondta: – Nem értem Szász Jenő indulatait, a D3 mindössze annyit tett, hogy médiaként kérdéseket tett fel a város polgármesterének. Azzal kapcsolatban, hogy a D3 elszámolt-e a hozzá befolyó segélyekről, Tóth elmondta, a híradókban rendszeresen beszámoltak arról, mikor hova kerültek a hozzájuk érkező pénzek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS