2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem "arctalan tömeget" vár Udvarhelyre az SZNT

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2006. március 02. 15:02, utolsó frissítés: 14:35

Csalódni fognak a román és magyar szélsőségesek: a székely nagygyűlésen #b#nem kiáltják ki#/b# a független Székelyföldet.

– A székely nagygyűlésre több ezer résztvevőt, tízezres tömeget várunk, de ezt a szót mindenképpen idézőjelben kell érteni, mivel nem arctalan tömegről van szó, hanem azokról, akik arcukkal, személyiségükkel is vállalják az autonómia ügyét – fejti ki a Transindexnek Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke és szóvivője.

A márcis 15-i, székelyudvarhelyi rendezvényre elsősorban a székelyföldi településekről várják azokat, akik fontosnak tartják ott lenni, és kinyilvánítani az autonómia iránti elkötelezettségüket. Ferencz elmondta: minden székely székről indítanak kedvezményes árú autóbuszt, ennek megszervezése a széki székely tanácsokra hárul. Kérdésünkre, hogy


mit tartalmaz Csapó József kiáltványa,

amely bizonyos román szélsőségesek szerint az 1848-as Tizekét pont aktualizált változata lesz, amelynek keretében „kikiáltják a független Székelyföldet”, az SZNT szóvivője leszögezte: a SZNT-elnök kiáltványának szövegét a helyszínen ismerheti meg a nagyközönség és a sajtó, de azt egyértelműen cáfolta és diverziónak nevezte, hogy a függetlenség vagy az autonómia „kikiáltásáról” lenne szó.

„Az autonómiát nem kikiáltani kell, hanem a statútumot kell elfogadtatni törvényes úton. Az SZNT-ben ez a célkitűzés, hogy törvényesen érjük el az autonómiát – fogalmazott Ferencz.

A kiáltvány lényege az autonómiatörekvés megerősítése lesz, másra gondolni „vagy butaság, vagy szándékos diverziókeltés” – fogalmazott. A nagygyűlésnek semmilyen törvénybe ütköző mozzanata nem lesz, egyszerűen egy demonstrációrol van szó a közösségi demokrácia szellemében – érvelt.

– Amint elkezdtünk szervezkedni, azonnal látható volt, hogy bizonyos köröket zavar a kezdeményezésünk – meséli Ferencz. Ennek ellenére nem tartanak rendbontástól, helyszíni provokációtól, de „saját embereink biztonsága érdekében”


önkéntes felügyelők vigyáznak

majd a rendre, és a rendfenntartó erők támogatására is számítanak. Az önkéntesekkel kapcsolatban kifejtette: őket az udvarhelyszéki székely tanács biztosítja, létszámuk csak a helyszínen derül ki, hiszen a tömeg nagysága határozza meg, hány önkéntesre van szükség.

A felügyelők karszalagot fognak viselni, feladatuk lesz jobb belátásra bírni a bekiabálókat, provokátorokat, elszigetelni őket a tömegtől – természetesen fizikai erőszak alkalmazása nélkül.

Kérdésünkre, hogy tesznek-e valamit annak érdekében, hogy eloszlassák a tévhiteket és a félelmeket, amelyeket a félretájékoztatás okoz, az alelnök kijelentette: a kiáltvány szövegét román és angol nyelven is a sajtó rendelkezésére bocsátják a rendezvény után.

Korábban az SZNT többször is hangoztatta, hogy az RMDSZ-t is szívesen látják a rendezvényen. Ezzel kapcsolatban Ferencz elmondta: hivatalosan egyetlen politikai szervezetnek sem küldtek meghívót – sem az RMDSZ-nek, sem az MPSZ-nek, sem a magyar törpepártoknak – , mivel a rendezvény teljesen nyitott, és mindenkit szívesen látnak – lévén, hogy „az autonómia az a közös ügy, amely esetében nem az a fontos, hogy ki szervezi a rendezvényt”.

Ugyanakkor Ferencz sérelmezte, hogy az RMDSZ gyakorlatilag rászervezte az SZNT-s nagygyűlésre saját udvarhelyi március 15-i ünnepségét, amely Bunta Levente megyei tanácselnök bejelentése szerint ugyancsak 12 órakor kezdődik.

Az SZNT hivatalos kérése három nappal ezelőtt érkezett meg – számolt be Komoróczy Zsolt, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője. Mint mondta,


a helyi engedélyek intézését

felvállalták, de a konkrét szervezési kérdések (a nagygyűlés forgatókönyve, a meghívott-lista) nem rájuk tartoznak. A rendőrségtől még nem kértek engedélyt, de Komoróczy úgy véli, ez a korábbi évekhez hasonlóan idén sem fog akadályba ütközni, mivel nem politikai rendezvényt, hanem tömegdemonstrációt szerveznek.

– Nagyon jó viszonyban vagyunk az udvarhelyi rendőrséggel, eddig sem voltak kifogásaik a március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban – mondta a szóvivő.

A nagygyűlés programjának összeállítására Gazda Zoltán sepsiszentgyörgyi színészt kérték fel. Gazda hangsúlyozta: nem az MPSZ sepsiszéki szervezetének elnökeként, hanem a művelődési élet szereplőjeként kapta ezt a felkérést. A programfelelős elmondta: a forgatókönyv összeállításában fontos szempont volt, hogy elsősorban helyiekre, és ne magyarországi meghívottakra támaszkodjanak. Így a díszszónok, Raffay Ernő történész mellett


egyetlen nem erdélyi fellépője lesz

a rendezvénynek. Gazda elmondta: eredetileg Szörényi Leventét kérték fel egy rövid előadásra, de ő elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni a rendezvényen, így helyette az Illés zenekar „jogutódjának” számító fiatal zenekar fog fellépni.

Beszédet Szász Jenő fog mondani (mint a házigazda Székelyudvarhely polgármestere, és nem mint MPSZ-elnök – teszi hozzá Gazda), valamint Tőkés László püspök és Csapó József SZNT-elnök, aki az erre az alkalomra készült kiáltványt fogja felolvasni.

Szintén Csapó fogja átadni az SZNT idei nagydíját a vargyasi önkormányzatnak, amely Strasbourgig vitte az autonómia ügyét. A tavalyi díjazott, Bardócz Ferenc szintén beszédet mond.

Természetesen figyeltünk arra, hogy március 15. nemzeti ünnep, így kórusmű, lovasbevonulás, a Szózat, a két himnusz (a magyar és a székely), illetve egy Petőfi (A székelyekhez) és egy Ady-vers (Fölszállott a páva) előadása is szerepel a programban – mondja Gazda Zoltán.

Kérdésünkre, hogy mit fog tartalmazni a Csapó által felolvasandó kiáltvány, Gazda kifejtette: nem illetékes ebben a kérdésben, de megerősítette, hogy lényege a székelyek autonómiaigényének kinyilvánítása lesz.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS