2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Fidesz politikai direct mailinggel erősít a határon túl

szerk. 2006. március 03. 12:50, utolsó frissítés: 11:56

#b#Nem eshetett#/b# jól a Fidesz kampánycsapatának az, ahogyan Balla D. Károly ungvári író válaszolt Orbán Viktor kampánylevelére.


Orbán Viktor a nyári tusnádi szabadegyetemen jelezte először, hogy nem lenne ellenvetése, ha a határon túli magyarok közvetlenül bekapcsolódnának a kampányba. Most, amikor minden egyes szavazat számít, nem is lenne érdektelen a mozgósítás.

Márcsak azért is, mert a szocik – teljesen konjunkturális módon – megszerváltak egy olyan bejelentést, miszerint lám, ők is támogatják az önálló Bolyai Egyetemet (és itt nagyjából minden kreativitásuk kimerült).
A Fidesz jobban rádolgozott az ügyre, és direct mailinggel marketál, ahogy ők nevezik: a határon túl. Az SZDSZ közönye még az elegancia jeleként is értelmezhető lenne, némi jóindulattal persze – ők otthon kampányolnak Light-Magyarország-térképpel.

Akadhat olyan határon innen élő, akiknek megdobbantja a szívét, ha Orbán Viktor mozgósító levelét veheti kézbe. Nem így történt Balla D. Károly esetében, aki "lefegyverző" válaszlevelet intézett Orbán Viktorhoz.


Orbán mozgósító levelének szövege

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Tamási Áron


Tisztelt határon túl élő honfitársaim!

A 2006-os esztendő sorsdöntőnek ígérkezik a magyar közösség életében, határon innen és túl egyaránt.

Már csak néhány hét van hátra a parlamenti választásokig, amelynek tétje nagyobb, mint 1990 óta bármikor. A tét az, hogy a múlt fogságában vergődő, eladósodott és önbizalmában megingott nemzet tud-e változtatni a sorsán? Tud-e gyarapodó, megbízható, a nagyvilág által is megbecsült országot teremteni? A tét mindannyiunk számára, határon innen és túl az, hogy sikerül-e ismét összetartó közösséggé kapcsolnunk össze a világ minden részén elő magyarságot?

Határon túl élő honfitársaink fontos, alkalmasint döntő szerepet játszhatnak az elkövetkező választások során. 1875-ben Franciaországban egyetlen szavazaton múlott, hogy köztársaság lett az államforma. Egyetlen leadott szavazat sorsdöntő lehet!

Arra kérem tehát, hogy fogjunk össze, dolgozzunk együtt a választási győzelem érdekében! Arra kérem, hogy amennyiben lehetősége nyílik rá, segítse munkánkat, éljen a választás jogával áprilisban, adja le szavazatát a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségre, és biztassa erre a környezetében élő honfitársainkat is! Mellékelten küldünk némi segítséget a szavazásban történő részvétel megkönnyítésére. Nincs az a távol élő magyar, akit nemzetünk nélkülözhetne, és nincs az a leadott szavazat, amely ne tudná befolyásolni közös jövőnket!

Az új magyar kormány feladata az lesz, hogy újraélessze a magyar szolidaritást. Lakjék bár a világ legtávolabbi szegletén is, minden magyarnak tudnia és éreznie kell, hogy létezik egy olyan hely, ahol otthon van, ahol számon tartják. Ennek a helynek Magyarországnak kell lennie!

Ehhez a munkához kérjük az Ön megtisztelő munkáját és bizalmát!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK!
Budapest, 2006. január 30.
Tisztelettel köszönti: Orbán ViktorBalla D. válasza a honlapján közzétett formában

>> lásd eredetileg itt


A névnapom elég rég volt, a születésnapom pláne, vajon mit akar tőlem Orbán Viktor a Szovjet Hadsereg napján érkezett tegnapi levelében? A címzés majdnem pontos, az irányítószám nem stimmel, a többi igen. A feladó neve kétszer akkora betűből van, mint a címzetté. Személyes üzenet, áll a borítékon, de mire elkezdi a levelét, addigra az elnök úr elfelejti a nevemet, inkább tisztelt határon túli honfitársaként szólít meg. Ez se igazán stimmel, de erről alább. Nyilván körlevélről van szó, a kék golyóstollal rótt aláírás azonban, úgy tűnik, eredeti és nem sokszorosított. Nézzük azonban a tartalmát. És nézzük tegnapi válaszomat, amelyben viszonzásként én is a saját nevemet írtam nagyobb betűvel:


SZEMÉLYES ÜZENET
BALLA D. KÁROLYTÓL


Orbán Viktor
1088 Budapest, Szentkirályi u. 18.
valasztas2006@fidesz.hu


TISZTELT FELADÓ!
Ön a nekem küldött, iktatószám nélküli, január 30-án kelt kéretlen levelében a közelgő választás tétjéről szólva többek közt ezt írja:

A tét mindannyiunk számára, határon innen és túl az, hogy sikerül-e ismét összetartó közösséggé kapcsolnunk össze a világ minden részén elő magyarságot?

Az Ön szájából ennek a kijelentésnek számomra nincsen hitele, hiszen Ön számos esetben – kijelentéseivel és tetteivel egyaránt – nagyban hozzájárult a magyarság megosztásához, szétszakításához. Hogy egy engem is érintő konkrétumot is említsek: Ön és az Ön pártja nem hárította el a Magyarok Világszövetségének a kettős állampolgárságra vonatkozó népszavazási kezdeményezését, mi több, mellé állt az ügynek, résztvételre buzdított és – mint oly sokszor – megpróbálta belpolitikai célokra felhasználni a határon túli magyarság szorongatott helyzetét.

Ön nevét és tekintélyét adta egy politikai ámokfutáshoz, egyértelműen pozitív állásfoglalásra késztette a magyar állampolgárokat egy olyan kérdésben, amelyre nem lehetett jó választ adni. Ezen felül még azt is sugallta, hogy aki nem az Ön és a pártja megkívánta módon szavaz, az nem becsületes magyar ember. Szerintem ez tisztességtelen, magyarellenes és antidemokratikus magatartás volt az Ön részéről, amelyet magyarként, demokrataként és határon túliként egyaránt elutasítok, kivált azért, mert Ön énrám, határon túli magyarra hivatkozva ragadtatta magát érzelmi zsarolásra.

De léphetnénk hátrább az időben, említhetném, hogy az Önök kormányzása idején alakult ki és épített maga köré védfalat az a határon túli klientúra – legalábbis Kárpátalján így történt –, amely nem az adott nemzeti kisebbség, hanem a saját érdekeinek a védelmében működve kisajátítani igyekezett minden "magyar ügyet", lehetetlenné téve a külső kezdeményezést, pártérdekeknek rendelve alá a civil érdekeket, saját alattvalóivá téve azokat, akik csak közvetítésével juthattak hozzá különböző támogatásokhoz, magyarországi tanulási, képzési lehetőségekhez.

A kárpátaljai magyarok vagy arra kezdtek törekedni, hogy a kedvezményezettek kedvezményezettjei legyenek, vagy elfordultak a nemzeti értékek mentén szerveződő formációktól. Csoda-e, hogy amikor egy másféle elveket valló és más gyakorlatot folytató (de azonos súlyú, bár más jellegű hibákkal terhes) ellenszervezet fellépett és a 2002-ben hatalomra került magyarországi koalícióban támogatóra talált, akkor végletessé vált a magyarság kettészakadása, amely mára oda vezetett, hogy a kárpátaljai magyarság képtelen kollektív jogait hatékonyan érvényesíteni, hosszú évek óta először nem lesz képviselője az ukrán törvényhozásban, és a helyi hatalomért folytatott harcban is egymás ellen indulnak jelöltjei.

Mindebben Önnek, tisztelt Feladó, tevőleges szerepe volt, kérem tehát, ne jöjjön nekem a magyarság egységbe kovácsolásával, ne jöjjön azzal, hogy

fogjunk össze, dolgozzunk együtt a választási győzelem érdekében! Arra kérem, hogy amennyiben lehetősége nyílik rá, segítse munkánkat, éljen a választás jogval áprilisban, adja le szavazatát a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségre, és bíztassa erre a környezetében élő honfitársainkat is!

– mert Ön és az Ön pártja ennek az egységnek a legfőbb bomlasztója, nem pedig kovácsa.
Végül engedje meg, hogy tudomására hozzam, nem vagyok az Ön honfitársa, lévén ukrán állampolgárként és születésemtől a mai napig állandó itteni lakosként élek Kárpátalján, így ha akarnék, sem tudnék a Fideszre szavazni. Hogy akarnék-e, az a fentiekből, gondolom, kiderül. Egyben kérem, szóljon kollégájának, az MSZP elnökének, hogy ha meg akarja kímélni magát a válaszomtól, ő már ne küldjön levelet; kár a 170 Ft-ért.

Tisztelettel köszönti:
Balla D. Károly
Ungvár, 2006. február 23.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS