2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hangulati áttekintés: március 15. román szemmel se semmi

Bálint B. Eszter 2006. március 09. 16:50, utolsó frissítés: 16:03

Ziua, Gândul, Adevărul, Cotidianul: valami készül?


Ziua – jönnek a kopasz székelyek

Félkatonai székelyek címmel közöl összeállítást a készülődésekről, összefüggésbe hozva a SZNT székelyudvarhelyi rendezvényét egy Székely Légió elnevezésű, magyarországi székhelyű szervezettel.


A napilap címoldalon, nagyméretben közli a szervezet címerét is, amely egy kétíves pajzs, közepén egy markolatával felfelé álló támadótőrrel, melynek hegye mellől jobbra és balra is három-három havasi gyopár nyílik, a háttérben pedig a felkelő nap látható.

A címer előtt egy skinheadre emlékeztető férfi guggol, kezében fegyverre emlékeztető tárggyal – ez a figura egyébként visszatérő motívuma a Székely Légió honlapjának is.

Bár a Ziua újságírója összefüggésbe hozza a magát félkatonai alakulatnak megnevező szervezetet az SZNT-vel, csupán „forrásokra” hivatkozik.
A Ziua ugyanakkor arra is felhívja olvasói figyelmét, hogy "a magyar kormány nem támogatja az autonomistákat", és "Tőkés László harcra bujtogat".


Gândul – jönnek a román hazafiak is

A napilap Székelyek kérik, hogy az ENSZ garantálja autonómiájukat címmel közli az interneten is keringő 12 pontot.

A Gândul honlapján több tíz hozzászóló kommentálja a cikket, illetve magát a székelyudvarhelyi nagygyűlést. Többek között kiderül, hogy bukaresti, kolozsvári, valamint konstancai egyetemisták is tízesével szervezkednek, készülődnek Udvarhelyre.

Van, aki Mongóliába küldené haza a magyarokat, mások csak Magyarországig „exportálnának” minden erdélyi magyart.

A tájékozottabbak azt is tudni vélik, hogy de rossz lehet erdélyi magyarnak lenni, hisz se Romániában, se Magyarországon nem szeretik, a magyarországiak ugyanis „lebüdösoláhozzák”, ha oda megy. Nem maradnak el azonban azok a hozzászólások sem, amelyek csendre intik a harcos kedvűeket, felszólítva mindkét oldalt, ne öntsenek olajt tűzre.

Megint mások viszont orosz hátteret adnak a székely nemzetgyűlésnek, egyenesen úgy vélik, hogy maga a KGB szerveztette meg a nagygyűlést a székelyekkel, mivel Moszkva fel van háborodva amiatt, hogy amerikai katonai támaszpontok létesülnek Romániában.

A magyar hozzászólás sem marad el – Ferencz Attila – a fórum rendszeres vendége – dühében, csupa nagy betűkkel „beismeri”, hogy a magyarok valóban mind hülyék.


Adevărul – az Európai Idő 12 pontja

A lap a szerdán Marosvásárhelyen elkobozott Európai Időnek szentel nagyobb felületet. Az Adevărul fényképes illusztrációjából és tudósításának szövegéből az derül ki, a rendőrség olyan információkkal rendelkezik, hogy a lapban "alkotmányellenes merényletnek", "az ország törvényei ellen irányulónak" mondott közlés jelent meg.

De ha elolvasták a lap példányait és nem igazolódnak az előzetes információk, "akkor majd a rendőrség visszaadja a példányokat az újságárusoknak", amiből "jól látható", hogy "szó sincs elkobzásról".


Cotidianul – a hatóságok éberségéről

A lap arról számolt be, hogy Traian Băsescu államfő tanácskozásra hívta Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőt, a belügy- és az igazságügyi minisztert a Cotroceni-palotába. A lapbeszámoló tudni véli: arról tárgyaltak, hogy "miként járnak el a hatóságok március 15-én a magyarok által szervezett székelyudvarhelyi nagygyűlés kapcsán".


Eközben a mai nap is bőven is szolgáltat témákat a pénteki lapoknak:

Gazda Zoltán háromszéki MPSZ-elnök sajtótájékoztatóján kijelenti, hogy március 15. miatt megkétszerezik Kovászna megyében a csendőrök számát, majd kiderül, hogy csupán most sorozzák be az újoncokat.

Egy közlemény szerint a Kovászna megyei nagy-romániások testületileg készülnek Udvarhelyre, csakis az állíthatja meg őket, ha időközben Traian Băsescu közbelép.

Eközben Mircea Duşa volt Hargita megyei prefektus leszögezi, a Hargita megyei románok sokkal nyugodtabbak lennének március 15-én, ha az ünnepen Traian Băsescu is Hargita megyében tartózkodna. Eközben a Hargita megyei civil szervezet, az Avram Iancu Hazafias-kulturális Társaság minden román nemzetiségű polgárt arra szólít fel, ne vegyen részt a március 15-i udvarhelyi "alkotmányellenes rendezvényen".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS