2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy üzletember tündöklése, bukása és szabadulása

szerk. 2006. március 28. 19:05, utolsó frissítés: 19:02

#b#[Csibi-lógia]#/b# A csíkszeredai vállalkozó jelenleg szabadlábon védekezik: ezentúl családjával és üzleti ügyeivel kíván foglakozni – de mi vezetett idáig?


2003 október 30.

A csíkszeredai városi tanács megkereséssel fordul a Năstase-kormányhoz a városban sűrűn előforduló erőszakos cselekedetek ügyében. A beadvány autógyújtogatásról, cégszékhelyek felgyújtásáról, utcai harcokról, közéleti és magánszemélyeket ért fenyegetésekről tesz említést.


Ugyanezen a napon jelenik meg a Hargita Népe napilapban Szondy Zoltán helyi tanácsos Az erőszak tengere Csíkban című írása, melyben azzal vádolja a Hargita megyei rendőrséget, hogy a beavatkozást elkerülendő bizonyos, évek során felgyűlt jelentéseket különálló esetekként vizsgál és nem keresi azok közt az összefüggést. A cikk többször is utal egy bizonyos vállalkozóra illetve Neptunusz istenre, de nem nevesít.

Az országos sajtó felkapja a témát. Az Adevarul és az MTI is közöl anyagokat a témáról, ezúttal már név is szerepel az írásokban: Csibi István az a helyi vállalkozó, aki már 5 éve rettegésben tartja Csíkszeredát. A riportok nagyrészt a Csibi személyével kapcsolatos legendákról, szóbeszédekről számolnak be.


2003 november 25.

Csibi István egyenként 900 millió régi lej kártérítést kér az Adevarul, Romániai Magyar Szó és Udvarhelyi Híradó napilapoktól az őt érintő írások leközlése miatt. A vállalkozó rágalmaknak, megalapozatlan vádaknak tartja a cikkekben megfogalmazott állításokat.


2003 december 11.

Ráduly Róbert RMDSZ-képviselő a belügyminisztérium segítségét kéri a csíkszeredai rendbontások ügyében. Ráduly azt akarja megtudni a Ioan Rus belügyminisztertől: indult-e rendőrségi kivizsgálás Szondy Zoltán újságíró és városi tanácsos bántalmazása ügyében, illetve az Adevarul országos napilapban megjelent tényfeltáró írások kapcsán.


2003 december 30.

Ismeretlen tettesek másodszor is bántalmazzák Szondy Zoltán újságírót, aki Csibi viselt dolgairól cikkezett a helyi napilapban. Szondyt karácsony másodnapján támadja meg egy férfi tömbháza lépcsőházában, és egy fémrúddal ütlegeli. Az újságíró a korábbi, szeptember 27-i esethez hasonlóan feljelentést tesz a rendőrségen.


2004 január 9.

Nem vállalja a Csibi István vs. Hargita Népe-peren a bíráskodást a csíkszeredai törvényszék hivatalból kijelölt bírónője.


2004 január 28.

A január elején megjelent A félelem pszichózisa – ki fia a csíkszeredai maffia? című riportjukért bepereli a Krónika Kiadó Rt.-t, Rostás Szabolcs szerkesztőt és Csinta Samu felelős szerkesztőt Csibi. A vállalkozó 100 ezer eurónak megfelelő összeget kér erkölcsi kártérítés címén.


2004 március 18.

Vannak szemtanúk, akiknek a segítségével azonosítani lehetne Szondy Zoltán támadóit – nyilatkozza Ioan Rus belügyminiszter, aki azt is elmondja, hogy a marosvásárhelyi ügyészség irányítja a Szondy-ügyben nyomozó hatóságokat.


2004 március 24.

Tanúként idézi be a kolozsvári bíróság Ráduly Róbert képviselőt a Csibi vs. Krónika perben. Ráduly a tárgyaláson elmondja, szerinte a Krónika objektíven írt az erőszakos cselekményekről és számára vitán felüli, hogy az említett cselekedetek mögött Csibi áll.


2004 március 25.

"Egyértelműen Csibi István áll a csíkszeredai lakosok kedélyét öt-hat véve borzoló esetek mögött" – nyilatkozza Kurkó János György csíkszeredai vállalkozó a Krónikának.

Kurkó elmondása szerint Csibi Transzilván Figyelő című kétnyelvű lapja reklámszerződésnek álcázott védelmi pénzeket követel több csíkszeredai vállalkozótól. A vállalkozó azt is közli, hogy a Csibi tulajdonában levő Neptun Kft. 1999-ben támogatóként 100 millió lejt ígért a csíkszeredai hokicsapatnak, ha a jégkorongozók megszerzik a bajnoki címet.

Az alkoholforgalmazó vállalkozás azonban egy évre rá kivonult a támogatók köréből, és a felajánlott összeg utolsó részletével azóta is adós. Mikor ezt Kurkó szóvá tette, egyik autóját ismeretlenek savval leöntötték, két továbbit felgyújtottak, majd telefonon többször halálosan megfenyegették.


2004 március 26.

Ioan Rus belügyminiszter az Europa FM rádióadó műsorában kijelenti, Szondy Zoltán annak áldozata, akiről cikket írt.


2004 április 23.

Kommandósok letartóztatják Csibit három társával együtt, a marosvásárhelyi ügyészségre szállítják majd visszaviszik a csíkszeredai ügyészségre. A zárt ajtók mögött folyó kihallgatás után előzetes letartóztatásba helyezik.

A vádpontok: gyilkossági kísérlet, rablás és rablási kísérlet. Az ügyészség zsarolási ügyekben is vizsgálatot indít, a vállalkozót továbbá erőszakos adósságbehajtási ügyekkel kapcsolatban is faggatják.


2004 április 27.

Leváltják a Hargita megye rendőrkapitányságának nyolc vezetőjét, miután a Csibi-ügy kapcsán kiderül, hogy súlyos hivatali mulasztásokat követtek el. Ez mintegy igazolja azt a gyanút, hogy a rendőrség összejátszik az erőszakos cselekmények megrendelőivel és végrehajtóival. Ezzel párhuzamosan az országos korrupcióellenes ügyészség (PNA) is érdeklődni kezd a Csibi-ügy iránt.


2004 április 29.

Sandor Stefan rendőrfőbiztos, a Hargita megyei rendőrség logisztikai szolgálatának frissen leváltott vezetője egy sajtótájékoztatón nem tagadja, hogy Csibi barátja, akit nagyon sokszor meglátogatott, és akinek tanácsokat is adott.


2004 április 30.

Kiderül, hogy a Hargita megyei ügyészség még az ősszel megtagadta a nyomozást Csibi István csalási ügyeiben.

Ugyanaznap a vállalkozó ügyvédje kijelenti, hogy Ioan Rus belügyminiszter, Verestóy Attila szenátor és Ráduly Róbert képviselő akarja tönkretenni Csibit.

Cătălin Dancu szerint védencét azután tartóztatták le, miután Verestóy Attila RMDSZ-szenátor Ioan Rus belügyminiszterrel tárgyalt. Dancu azt állítja, Verestóynak és Csibinek több közös cége volt, de nézeteltéréseik támadtak pénzügyekben, ezért a kapcsolatnak vége szakadt.

Az ügyvédek arról próbálják meggyőzni a tanúkat: a bíróság előtt már ne vállalják közléseiket, vagy vonják is vissza korábbi vallomásaikat. Újabb sajtóper indult a Krónika ellen, ezúttal egy Kurkó János-interjú miatt.


2004 május 2.

Menesztik a Hargita megyei törvényszék főügyészét, a megye pénzügyőrségének vezetőjét és helyettesét: a hivatalos indoklás szerint elbocsátásuk oka, hogy együttműködtek a vizsgálati fogságban lévő Csibi Istvánnal, valamint eltussolták az általa és társai által elkövetett bűncselekményeket.


2004 május 5.

Gyilkossági kísérlet alapos gyanújával indítanak eljárást Csibi ellen. A vádirat szerint a vállalkozó korábbi személyi titkárát és a Neptun Kiadó igazgatóját, Magyari Tibort egy baseballütővel bántalmazta, majd emberei egész éjszaka fogva tartották. Az alkartörést szenvedett Magyari csak másnap kereshette fel a megyei kórházat, ahol azt kellett nyilatkoznia, hogy leesett a lépcsőn.


2004 május 13.

Elutasítja a kolozsvári bíróság Csibi István első keresetét a Krónika ellen. Az előzetes letartóztatásban levő vállalkozó második keresetét önszántából vonja vissza.


2004 május 14.

A bírák és a koronatanúk védelmének érdekében a Legfelsőbb Ügyészség szorgalmazza a per áthelyezését Marosvásárhelyről.


2004 május 28.

Két újabb vád merül fel: Csibi ellen egy gyerekotthon őre elleni támadás, valamint személyes szabadság korlátozása, anyagi károkozás és a közerkölcs megsértése miatt is indul büntetőeljárás.


2004 június 6.

Rekordidő alatt ér véget a Csibi ellen emberölési kísérletért indított per első tárgyalása: a Maros megyei bíróság úgy döntött, felfüggeszti a pert, amíg a Legfelsőbb Bíróság nem dönt az ügy áthelyezéséről, amit a vádlott kért. Ugyanakkor elutasítják a vizsgálati fogságban levő vállalkozó szabadlábra helyezését.


2004 június 14.

A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a kolozsvári bíróságon tárgyalják az ügyet. Csibi az Amnesty International-hoz fordul.


2004 június 17.

A Hargita megyei törvényszék újabb harminc nappal hosszabbítja meg Csibi valamint két társa, Tankó Róbert és Katona János előzetes fogva tartásának időtartamát.


2004 június 18.

Ügyészségi források szerint Csibi az illegális alkoholkereskedelemből származó bevételeket valutában csempészte Magyarországra, hogy onnan külföldi befektetésként származtassa vissza.


2004 június 23.

Csibi hamis tanúzás miatt feljelentést tesz Ráduly Róbert ellen. A vállalkozó szerint az RMDSZ-képviselő, aki egyedüli tanú a Csibi ellen indított egyik perben, hamisan állította azt, hogy szemtanúja volt annak az esetnek, amely a letartóztatást eredményezte.

Ráduly vallomása szerint 2003 szeptember 11-én a Csíkszereda-Székelyudvarhely útszakaszon szemtanúja volt, hogy a vádlott és két társa, Tankó Róbert és Katona János autóval üldözött és leállított egy tehergépkocsit. Csibi ügyvédei szerint birtokukban van egy irat a képviselőházi plénum munkálatait szervező testülettől, amely szerint a képviselő jelen volt a parlamenti ülésen.


2004 július 1.

Hatósági közeg elleni sértés, személyes szabadság korlátozása és a közerkölcs megsértése az új vád Csibi ellen. További hat dosszié esetében előrehaladott szakaszban van a vizsgálat.


2004 július 14.

Újabb 30 napos előzetes letartóztatási parancsot ad ki a csíkszeredai bíróság Csibi István és Tankó Róbert ellen. A csíkszeredai üzletember ellen eddig 31 vizsgálat indult, ebből 25 bűnvádi, 6 gazdasági bűntettekkel kapcsolatos. Csibi ellen egy esetben, gyilkossági kísérlet ügyében történt vádemelés.


2004 július 15.

Csibi oszlophoz kötözött egy férfit, szétzúzta ujjait, élve eltemette, majd szabadon engedte – számol be a Háromszék. A kínzás miatt újabb bűnvádi eljárás indul a vállalkozó ellen.


2004 július 26.

Kisebb incidens Ráduly Róbert csíki polgármester és a Neptun Kft. egyik őrző-védő embere között: a polgármester fényképezőgéppel próbált a Neptun székhelyén bizonyítékot szerezni arról, hogy a cég közterületen "Magánterület, belépni tilos!" feliratú táblát helyezett el. A biztonsági kézzel betörte a polgármester szolgálati autójának csomagtartó-ablakát.


2004 augusztus 6.

Rágalmazás miatt bepanaszolják Csibi ügyvédei a Legfőbb Bírói Tanácsnál (CSM) Dan Petrut, a marosvásárhelyi ítélőtábla főügyészét.


2004 szeptember 13.

Kipakol Szabó Lóránt, Csibi egy volt testőre. Szabó visszaemlékezése szerint Csibi élvezte, ha alkalmazottai parancsszóra térdepelnek és imádkoznak, vagy ha pofozzák egymást, esetleg esőben öntözik a virágokat. A volt testőr szerint főnöke rendkívül agresszív, pár perc alatt őrült dühbe lovallja magát.


2004 szeptember 17.

A Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) szerint szerint Csibi négymilliárd lej (mintegy 121 ezer dollár) csúszópénzzel fizetett le több Hargita megyei magas rangú köztisztviselőt, rendőrtisztet, pénzügyőrt 1999-2003 között. Így tudott elkövetni sorozatosan "a szervezett bűnözésre jellemző" cselekményeket, melynek folytán az államkassza 300 milliárd lejjel (9 millió dollár) károsult.

A rendőrség őrizetbe veszi a Hargita Megyei Pénzügyőrség helyettes vezetőjét, Ştefan Gogut. A PNA közleménye szerint a tisztviselő Csibi István hű emberei közé tartozott – Gogu megtiltotta beosztottainak, hogy Csibi cégeit ellenőrizzék, de a vállalkozó konkurenciáját naponta átvizsgálták.


2004 szeptember 30.

A rendőrök túl erősen, sőt fájdalmasan megszorították a bilincset – panaszkodik Csibi.


2004 október 1.

A PNA is kihallgatja a vállalkozót. Elrendelték Moise Flueras, a Hargita megyei pénzügyőrség vezetőjének 24 órás őrizetbe vételét, mivel az ügyészségnek bizonyítéka van arra, hogy Flueras közvetlenül, vagy közvetve kenőpénzt, illetve különböző javakat fogadott el Csibi Istvántól (többek között egy csíkszeredai telket, egy Mercedes Vito luxusautót és egy snowmobile-t), összesen mintegy 50 ezer eurós értékben.


2004 október 11.

A PNA kéri a magyar hatóságoktól bizonyos bankszámlák azonosítását, hogy felderítse a Csibi István által Magyarországra utalt összegek útját.


2004 november 11.

Csibi „kiemelt adózó” – érvelnek az ügyvédek annak érdekében, hogy védencük szabadlábon védekezhessen.


2004 december 11.

Az emberölési kísérletért indult perben a vádlott tagadja, hogy Magyari Tibor a személyi titkára lett volna, illetve hogy agresszióra került volna sor. Magyari vallomása szerint Csibi baseballütővel verte meg.


2004 december 30.

Egész Hargita megyét uraló maffiahálózatot hozott létre Csibi egy főügyész, néhány rendőr, valamint a gazdasági rendőrség egyes vezetői segítségével – állapítja meg a PNA a tízhónapos vizsgálat befejeztével. A korrupcióellenes ügyészség szerint Csibi és cégei több tíz milliárd lejjel károsították meg az államkasszát.


2005 január 11.

Csibivel kapcsolatban a pénzmosás alapos gyanúja is fennáll – állapítja meg a PNA. A székelyföldi vállalkozó több olyan törvényellenes kereskedelmi tevékenységet is folytatott, amelyek bevételeit látszólag legális üzletekbe fektették be, az így megforgatott összegeket pedig átcsempészték külföldre.

Az üzletember adóparadicsomként nyilvántartott országokban is tartott fenn cégeket: ezek révén a pénz egy részét az adóhatóság megkerülésével az itteni vállalatainak törzstőke-emelésére használta.


2005 február 21.

Hátsek Gusztáv, a Csibi tulajdonában levő Transzilván Figyelő című lap igazgatója egy interjúban beszámol arról, hogy tervbe volt véve Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester valamint "egy fontos üzletember" meggyilkolása. Hátsek feladata az lett volna, hogy interjú ürügyén egy félreeső menedékházba csalja Rádulyt.


2005 március 13.

„Köszönjük mecénásunk segítségét, akit teljeskörű hálánkat biztosítunk. Isten fizesse meg azért, amit tett, és tegye a legjövedelmezőbbé minden vállalkozását!" – írja Csibiről Ioan Roman, korábban a csíkszeredai, majd Maros megyei csendőrség parancsnoka. A vállalkozó Roman katonai kiképzési szakkönyvének kiadásához nyújtott támogatást.


2005 április 20.

Újra kihallgatja Csibit valamint hét rendőrt a korrupcióellenes ügyészség.


2005 április 26.

Öt év börtönbüntetést kap Csibi emberölési kísérletért. Az ítélet értelmében ötvenmillió lejes kártérítés kifizetésére is köteles az üzletember, aki 2000-ben egy baseballütővel megpróbálta szétverni egyik cégének egykori igazgatója, Magyari Tibor fejét.

Az egyik ügyvéd, Májai László elmondta a Krónikának: tíz napon belül megfellebbezik az ítéletet, mivel úgy vélik: jog- és tényállás nem áll a döntés mögött.


2005 július 15.

A Csibi-ügyben vizsgált nyolc csíkszeredai rendőr közül kettőt előléptetnek.


2006 január 27.

Több mint 20 tanú megváltoztatta a vallomását – hozza a sajtó tudomására Dan Petru marosvásárhelyi főügyész. Elmondja, hogy a Csibi-ügyön dolgozó rendőr értesítette, a tanúk egy részét megfélemlítették, vagy egyéb módszerekkel rávették, hogy változtassák meg vallomásaikat.


2006 február 27.

Az RMDSZ soha semmilyen politikai vagy gazdasági kapcsolatban nem állt Csibivel és cégeivel – reagál Kelemen Hunor Csibi ügyvédjének arra a kijelentésére, hogy az üzletember ellen folyó bűnvádi eljárást a szövetség körüli érdekcsoportok nyomására kezdték el a hatóságok.


2006 március 22.

Csibi elhagyja a a botoşani-i börtönt, miután a suceavai fellebbviteli bíróság elrendeli Csibi szabadlábra helyezését. A bíróság előzőleg elfogadja a fellebbezést az egyetlen, még érvényben lévő előzetes letartóztatási parancs ellen.


2006 március 23.

„Eljött a te időd, meg fogsz halni, te szemét” – hallhatta telefonon Kurkó János, aki elmondása szerint felismerte Csibi hangját. Kurkó egyike azoknak, akik annak idején feljelentették az üzletembert, és aki azóta is kulcsfontosságú tanúnak számít több ügyében is.


2006 március 24.

A bűnözés ellen közösen, pártszínektől függetlenül kell fellépni – mondja Szondy Zoltán azon a sajtótájékoztatón, melyet Csibi István szabadlábra helyezése kapcsán tartott Kurkó János üzletemberrel és Ráduly Róbert polgármesterrel közösen (Ráduly időközben képviselőből Csíkszereda polgármestere lett – szerk. megj.). Az Antena1 tévécsatornának nyilatkozva Csibi István leszögezi, nem fenyegette meg Kurkót.


2006 március 25.

A szabadlábon védekező Csibi egy beszélgető-showban lép fel az OTV-n. A több mint három órás műsorban kifejti: letartóztatása mögött az áll, hogy a Verestóy Attila nevével fémjelzett érdekcsoport megegyezett Victor Hrebenciuc-kal, a PSD egyik legbefolyásosabb vállalkozó-parlamenti tagjával az ő politikai félreállításáról.

Csibi konkrét esetként az Agroind privatizációját említette, amellyel, mint állítja, letartóztatásáig vártak, és amely így versenytársáé, Ferenczy Károlyé lett – aki Verestóy sógora. Csibi a csíkszeredai politikai-gazdasági elit ellene való összefogásáról beszélt, amit azzal magyaráz, hogy üzletileg nagyon sikeres volt, és túlságosan nyitott a románok felé.


2006 március 27.

Sem a börtönben, sem szabadulásom után nem foglalkoztatott a bosszú gondolata – állítja Csibi István. Egy sajtótájékoztatón kijelenti, ezentúl kizárólag családjával és üzleti ügyeivel kíván foglakozni, Szondy Zoltán pedig a barátja.


2006 március 28.

Cáfolja a rendőrség Csibi István védőügyvédjének, Lucia Fortunának azt az OTV-s adás során tett kijelentését, miszerint az üzletember letartóztatása utáni időszakban több autót gyújtottak volna fel Csíkszeredában, mint azelőtt.

A rendőrség közleményben szögezte le, hogy 2002 és 2004 áprilisa között – Csibi István előzetes letartóztatását megelőzően – a városban 6 személygépkocsit gyújtottak fel, valamennyit szándékosan.

Ezzel szemben az előzetes letartóztatás idején a megyeszékhelyen csupán egyetlen autó gyulladt ki, bizonyíthatóan, hogy ezt nem szándékos rongálás, hanem műszaki meghibásodás okozta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS