2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hányan férünk el Gyurcsányfő tenyerén?

Sipos Géza 2006. április 10. 19:59, utolsó frissítés: 19:56

Gyurcsány helyezést érne el a Médiabefutó versmondó kategóriájában, de diszkó-technikáján #b#van még mit#/b# csiszolnia. Szubjektív az MSZP dzsemborijáról.

Az MSZP kampánydala keretezte az MSZP Budapest belvárosába, a Batthyány-örökmécshez szervezett nagygyűlését. Nem túl fantáziadúsan így is lehetne kezdeni a mintegy négyezel embelt vonzó dzsembolilól szóló szösszenetet. De minek, amikor arról is beszélhetünk, hogy reinkalnálódott a Monty Python Repülő Cirkusz egyik hallatlanul humolos alakja, a Brian, azaz Blájön élete c. filmből ismerős Poncius Pilátus.Aki tölténetesen selypít, akárcsak Hiller István, az MSZP elnöke, aki így eleve, minden további extla nélkül képes feldobni bálmilyen politikai lendezvényt.

A Pythonos párhuzam azért is talál a hétfő délutáni rendezvényre, mert a többezer résztvevő és a színpadon helyet foglaló szocialista vezérkar kezdetnek hosszú perceken át várakozott arra, hogy lehozzák egy közeli ház tetejéről azt az exhibicionista ifjat, aki a tömegnek háttal letolta a nadrágját. Az illető az egyezményes középső ujjal is beintett, de emellett


még fotózott is, majd eltüntették.

De félre a fikázással. Hiller pártelnök szeretetreméltó, lovagias figura – akárcsak valamelyik Jókai-regény jóságos, vidéki polgára, aki féltően ügyködik azon, hogy a regény hősszerelmesei a végén egymáséi lehessenek.A nadrágletoláshoz képest sem öltözködése, sem beszéde nem keltett különösebb feltűnést. A Fidesz kampányára célozva azt hozta a jelenlevők tudomására, hogy "nem-ekből nem épül az ország, hanem csak igenekből", és a cél az, hogy Magyarország erősödjön és gyarapodjék.

Úgy látszik, a sportjellegű szlogeneknek nagy keletje van az itteni politikában. Orbán Viktor Berlusconiéktól koppintotta a Hajrá, Magyarország-ot (Forza Italia).

Gyurcsány Ferencék valószínűleg a szlogen sikerének hatására dobták be a Húzzunk belé-t, ami azért is passzol, mert a magyarok kajakban, kenuban erősek, és hát a lapátokat húzni kell, hacsak valakinek nem esik le, hogy kapcsolja be hátul a motort (a jelszó eredetileg a kormányfő blogjáról származik, az ottani hozzászólók közösséggé szerveződésük egyik eszköze lett, tőlük vette át Gyurcsány – szerk. megj.).
"Abból a három millióból, akivel Orbán konzultált, egymillió hol van? Talán épp azért maradtak távol, mert ő beszélt velük" – helyezett el egy poént Hiller, amit egy botra támaszkodó néni elnéző mosollyal így kommentált: ahhoz képest, amit a másik oldal mond mirólunk, ez szenteltvíz! A pártelnök azt is bejelentette, seperc alatt megállapodtak az SZDSZ-szel, mire a tömeg megint üdvrivalg és belehúz.


Itt van Brumi – mondja egy apuka, mikor a pulpitushoz lép

Kuncze Gábor, a szabaddemokraták elnöke. Elemében van, mert itt lehet felszabadultan poénkodni. Sokan voltunk, és elegen leszünk – utal a híres orbáni bon mot-ra (megkockáztatjuk, ez a mondat fog hosszú időkre rögzülni Orbán Viktortól, sajnálhatja persze, hogy a szólásmondások szerzőinek nevét nem rögzíti a kulturális emlékezet).


A pártelnök megköszönte azokat, akik átszavaztak rájuk, meg azoknak is köszönte, akik listán a szocikat, az egyéni képviselőjelöltek közül meg az SZDSZ-eseket támogatták. Sopánkodnak is ezen a szabaddem. aktivisták, hogy így rászorult a párt a nagy testvér segítségére.

Gyurcsány Ferenc korábban már ismert elemekből rakta össze beszédét, de ennek ellenére – vagy épp ezért – exta lelkesedéssel adta elő. Magyarország legyen nyitott és nagyszerű, mondta, hogy "a siker bekopogtasson valamennyi udvarba és házba".


Az est legjókaiasabb mondatai végülis hozzá fűződnek, mintha csak az ifjú Széchenyi naplóját olvasnánk, 1820 körül: "szeretném a magyarokat fölemelni", továbbá "van egy álmom a méltányos közösségiségről". A kormányfő szavaiból kitűnt továbbá, hogy képesek vagyunk legyőzni a kishitűséget,


továbbá van abban erő, hogy nem kell egyformának lenni.

Nemcsak győzni fogunk 13 nap múlva, hanem nyerni is – biztatta zárszóként szavazóit a kormányfő. Az üzenet belülről jön: ezzel arra célzott, nem lesz mozgósítás. A kormányfőnek egy árva szava sem volt a mai nap aktuálpolitikai fejleményeiről, vagyis arról, hogy hírek szerint a Fidesz akár a miniszterelnöki poszt átengedésével is próbálta volna magához édesgetni a lécet épphogy átugró MDF-et, de ezt Dávid "Vaslady" Ibolya elutasította.


A gyurcsányi beszéd lassan standarddá váló elemekből építkezett, emiatt gyakorlatilag bárhol az országban elmondható, ha a szónok némi helyi specialitással fűszerezi. A délután valószínűleg főpróbája volt a kezdődő országjárásnak: ahogy egyik MSZP-s tiszségviselő szavait elcsíptük, húsvétig nem is lesznek Budapesten.


És a végén jött az extra:

a párt vezérkara ütemre tapsolt és ringatózott az MSZP Igen (tényleg ez a címe) kampánydalára. A miniszterelnök két gyereket is felsegített az első sorból a színpadra, közben pattogott a csörgődob és pengett a ritmusgitár, igazi diszkós hangulat, ami már annyira megszokott MSZP-gyűléseken, hogy nem is keltett nagy feltűnést. Gyurcsány Ferenc féltérdre ereszkedve dedikál az utolsó akkordok alatt, még pár kézszorítás és a langaléta kormányfő távozik.

Működött a show. Személyében valódi sztárja van az MSZP-nek is. Ami beszédeinek furcsa pátoszát, az időnként össze nem álló alanyokat, állítmányokat és tárgyakat részben feledteti, az a következő. Úgy tűnik, tényleg modernizációban gondolkodik, és úgy tűnik – a beszéd egyik kulcsszava szerint – hisz is benne.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS