2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Percről-percre: a magyarországi választások

S. G., S. Z. 2006. április 11. 19:03, utolsó frissítés: 17:10

Most azon van a parázás, hogy vajon együttműködik-e az MDF a Fideszszel. A hírhátteret vasárnap éjszakai #b#fotókkal ízesítjük.#/b#

Orbán Viktor már vasárnap este megkereste az MDF vezetőségét, hogy tárgyaljon velük a Fidesz-jelöltek második fordulóbeli támogatásáról, illetve egy közös nemzeti kormány kialakításának lehetőségéről.

Dávid Ibolya ettől elzárkózni látszott, mikor kijelentette, nem fogják hatalomra segíteni Orbán Viktort, ugyanakkor nem fognak asszisztálni Gyurcsány Ferenc kormányalakításához sem. Azonban míg az MDF vezetősége nem tudatja hivatalosan is döntését a Fidesszel, ez a kérdés függőben marad (ez várhatóan csütörtök délelőtt dől el, a jelöltek és a megyei elnökségi tagok találkozóján). Tény, hogy a párt vezetése kedden


csak ajánlotta

a jelölteknek, hogy ne tárgyaljanak visszalépésről. A helyi szervezetek közben lázadoznak – a Békés megyei szervezet például kinyilvánította, hogy nem ért egyet Dáviddal és várhatóan két jelölt is visszalép a Fidesz javára, de másutt is folynak a tárgyalások.

Mindenesetre a legnagyobb bulit

Budapesten a választás éjszakáján kétségtelenül a szabaddemokraták csapták, miután a párt átlépte a választási küszöböt. A legkitartóbbak hajnali ötig söröztek a Városháza előtt felállított sátorban és környékén, majd miután a kampányközpont bezárt, a környékbeli kiskocsmákban.

Szadeszes aktivisták ugyanakkor kissé letörten, kissé szégyenkezve említették, hogy egyes helyeken a szoci szavazók baráti segítségnyújtása, vagyis átszavazása is kellett az eredményhez, és körükben az sem volt túlságosan népszerű, ahogy a tömeg az ő sátrukban is a gyurcsányi húzzunk bele szlogent skandálta.


Az SZDSZ-es választási folklór

szerint két kereszténydemokrata, illetve fideszes politikus minimum szerencsétlennek nevezhető nyilatkozata többet dobott a szabaddemokrata szereplésen, mint bármilyen reklámkampány. Mikola István és Semjén Zsolt a homoszexualitás és a szinglilét elleni kirohanásairól van szó.

Az előbbi még a kisebbségi magyarokat is szóba hozta a Fidesz kongresszusán, megpendítve, hogyha beszerválják a kettős állampolgárságot, akkor minden hálás kisebbségi a Fideszre szavazna, jól, és akkor máris itt 20 évre a Kánaán.


Mikola és Semjén mondatai

seperc alatt elhíresültek, az MSZP ellen-reklámfilmet is gyártatott a "határon túliak" témára. Ezek annyira magas labdák voltak, hogy hülyeség lett volna le nem ütni őket. A két politikus sikeresen felbosszantotta a liberális szavazókat, akik – és többségük ezt el is ismeri – nem igazán lehetnének büszkék pártjuk vitaminszegényen sápatag kormányzati teljesítményére.


A Hírszerző elemzőjének az a tippje, hogyha az SZDSZ jobban megkülönböztette volna magát az MSZP-től, az hozhatott volna még két-három százaléknyi szavazatot a konyhára. Az SZDSZ híveinek mindezzel együtt jókora lendületet ad, hogy pártjukat már nem kell süllyedő hajónak látniuk, melynek fedélzetén ők az utolsónak maradó, muzsikáló zenészek.


Korántsem mondható el ugyanez

a Fidesznek kampányoló fiatalokról, akik tényleg rengeteget dolgoztak, a szívüket kitették és a lábukat lejárták a győzelem érdekében – és ennek ellenére a Fidesz-KDNP pártlistára 63 ezer 726-mal kevesebb szavazat érkezett, mint az MSZP-ére.Apropó, mozgósítás. Politikai ügyekben rendkívül jól tájékozott forrásunk szerint nem elég egy-az-egyben átvenni a republikánusok door-to-door kampányát, mert a módszer önmagában nem csodafegyver. A saját támogatók többszöri meglátogatása például egyszerű gyakorlati akadályokba ütközik.
Ha az aktivista délelőtt kopogtat, jobbára csak nyugdíjasokat talál otthon. Ha estefele jár körbe, akkor a munkahelyről hazatérők családi életébe csöppen bele, ami nem túl szerencsés pillanat az illetők szavazásra biztatására. Ez okból számos, elvileg személyesen átadandó reklámanyag a többi szórólap közé vegyülve a postaládákban kötött ki. Mindent összevetve forrásunk abban látja


a MSZP és a Fidesz kampánya közti

koncepcióbeli különbséget, hogy a szocik decentralizálták a hadműveletet. Ennek megvolt az az előnye, hogyha a helyi stáb valami butasággal – például támogatók listázásával – lebukott, akkor a botrány is helyi szinten maradt. A fiatal demokraták ezzel szemben központosítva mozgósítottak. Ennek az előnye a standardizált jelleg, de úgy tűnik, ez nem elegendő.Száztíz képviselői hely még függőben van a második fordulóra. Orbán pártelnök megfogalmazása szerint ebből 75-öt kell "behúzni". A gond csak az, hogy a versenyben maradt választókerületekben 61-ben az MSZP, illetve az SZDSZ képviselő-jelölje futott be első helyre. Fidesz-KDNP első hely csak 47 kerületben van.

Ebből kiindulva valószínűleg nem a nagy konzervatív párt kialakításáról szóló magasröptű tervek, hanem egyszerűen az a belátás vezérli az MDF elnökasszonyát, hogy nem jó vesztes ügy mögé állni. Dávid Ibolya láthatóan azt is vállalja, hogy emiatt árulónak kiáltják ki.

Végül, ha tényleg győz, Gyurcsány Ferencnek azt is vállalnia kell, hogy az államháztartás összegereblyézése miatt számos népszerűtlen intézkedést kell meghoznia, annak pedig nem 100 lépésnek, hanem öt-hat nagy ugrásnak kell lennie. A valódi kérdés az, hogy sikerül-e a nagyvállalkozóból lett politikusnak "államférfiként" (kedvenc szakkifejezése) beblogolnia magát a történelemkönyvekbe.Alább 2006-os a magyarországi parlamenti választások első fordulóját dokumentáló híreinket olvashatják, fordított időrendi sorrendben.


2006 ÁPRILIS 11., HÉTFŐ

18:07
Levélben kérte fel Orbán az együttműködésre az MDF-et

17:38
Nem lépteti vissza jelöltjeit az MDF

16:42
Az MSZP és az SZDSZ már meg is állapodott a visszaléptetésekről

16:30
Magyarországi választások: négy forgatókönyv a második fordulóra

16:06
Üdvözlik az országgyűlés sokszínűségét a határon túli vezetők

15:59
A Magyar Televízió választási műsorát nézték a legtöbben

13:02
Tőkés: nagy veszélyben van a magyarság

12:57
Markó: a szoros eredmény a demokrácia működésének bizonyítéka

12:31
Végleges eredmények: 1,18%-kal győzött az első fordulóban az MSZP

12:27
Spiegel Online: választási krimi Magyarországon12:13
Financial Times: kérdéses Orbán Viktor jövője, ha nem következik be fordulat

01:47
Egry Gábor: az MDF a FIDESZ felmorzsolására is játszhat

01:13
Dávid Ibolya: az MDF nem segíti hatalomra Orbán Viktort

01:04
Orbán: megkeressük az MDF-et

00:58
Herényi Károly: nem lesz MDF-FIDESZ kormány

00:44
Orbán Viktor: reális esélyünk van a győzelemre

00:29
Gyurcsány biztos abban, hogy két hét múlva kormányt alakíthat

00:09
Gavra Gábor: a FIDESZ tömegbázisa kicsit fásultabb, mint 4 évvel ezelőtt2006 ÁPRILIS 10., VASÁRNAP

23:59
Szilágyi Zsolt: a Fidesz mobilizációs hálózata döntheti el a második fordulót

23:37
Kelemen Hunor: az elmúlt négy év nem osztotta meg jobban, de nem is fogta össze jobban a magyarországiakat

23:29
Csakis egy Fidesz-MDF koalíció fordíthat a második fordulóban a mai eredményen

23:27
Már 1,14% az MSZP előnye

23:24
Eckstein-Kovács: a kicsi is szép

23:19
Szász Jenő: az MDF bejutásával lehet esély a kormányváltásra

23:08
Nincs kitörő hangulat a szociknál

22:57
Küszöb fölött az MDF, túllépte a 6%-ot az SZDSZ22:52
Választási csalások: idén a láncszavazás volt a sláger?

22:50
Már csak 0,01 százalék hiányzik az MDF-nek a bejutáshoz

22:22
Győzelmi mámor az SZDSZ-nél

21:51
Kevesebb, mint 2% a Fidesz előnye

21:50
Tolna: még mindig küszöb alatt az SZDSZ

21:40
Somogy: feldolgozva az adatok fele, a Fidesz 10%-kal vezet

21:39
7%-kal kevesebb részvétel 2002-höz képest, de Budapest vezet

21:38
Veszprémen is becsúszik az MDF

21:34
Tolnán is a jobboldal vezet

21:30
Vas megye: 23%-al jobb egyelőre a Fidesz

21:27
Zala: 17% a Fidesz előnye

21:16
50% fölött a Fidesz Somogy megyében

21:07
A Fidesz tömeges kampánycsendsértéssel vádolja az MSZP-t

20:44
Nem kellett közbelépniük a rendőröknek

20:32
Verzió-konfliktus: a Gallup szerint az SZDSZ, a Szonda, a Tárki és a Capital szerint a MDF nem jut be

20:15
A legfrissebb felmérések: 46%-ot mért az MSZP-nek, 41%-ot a Fidesznek a Medián

17:16
Szinte 4%-kal kevesebb részvétel, mint 4 évvel ezelőtt

17:07
Működésbe lépett a Fidesz sms-es, címlistás mozgósítási akciója?

16:55
A részvétel továbbra is kicsi: 15 óráig 48,9% voksolt

15:19
Egyetlen helyen próbáltak üres szavazólapot kicsempészni

13:52
Két százalékkal kisebb a részvételi arány 2002-höz képest

12:42
Választások Magyarországon: 27,23%-os részvétel 11 óráig

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS