2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újratárgyalják Iránban az önvédelemért halálra ítélt 18 éves lány ügyét

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2006. június 09. 14:36, utolsó frissítés: 13:25

#b#Nazanin#/b#ért az ENSZ, az AI és a "blogtestvérek" is összefogtak. Iránban folytatódnak a bírósági úton elkövetett #b#gyerekgyilkosság#/b#ok.
Mintegy 174 ezer aláírás gyűlt már össze a tavaly önvédelemért halálra ítélt iráni lány, Nazanin Mahabad Fatehi megmentéséért. Az iráni hatóságok - feltehetőleg a nemzetközi közvélemény nyomására - az ügy újrakivizsgálását rendelték el.

>> NAZANIN: ÖNVÉDELEMÉRT KÖTÉL. „Vérpénz”: az iráni nők élete feleannyit ér, mint a férfiakéA lány tavaly márciusban leszúrta egyik támadóját, aki meg akarta erőszakolni. Nazanint egy iráni bíróság elsőfokon kötél általi halálra ítélte még januárban.


Azóta börtönben van,

a bíróság pedig hétről hétre halasztotta az újabb ítéletet. Nazanin még 17 éves, tehát kiskorú volt, amikor az incidens történt: 2005 márciusában 16 éves unokahúgával sétált Teherán egyik külvárosában, amikor három férfi támadta meg őket.

Az önvédelem jogán, nem szándékosan elkövetett gyilkosságért, ha fel is mentik végül, Nazaninnak


tekintélyes összegű "vérpénzt"

(dieh) kell fizetnie az áldozat családjának. Ha egy nő esik gyilkosság áldozatául, a dieh összege ennek fele.

Dieh fizetendő akkor is, ha autóbaleset történik és valaki megsérül vagy meghal, illetve más fizikai sérülések esetében is jár, ha ismert a tettes vagy a baleset okozója.

Az Iráni Iszlám Köztársaság büntetőtörvénykönyve úgy fogalmaz: a vérpénz egy muzulmán nő áldozatért ugyanannyi, mint egy muzulmán férfiért, mindaddig, amíg el nem éri a maximális vérpénz összegének egyharmadát (amely az AFP április 11-i jelentése szerint jelenleg 28 700 dollár). Ha eléri, a maximálisnak csak a felét kell a nőért kifizetni. (A vérpénz kiegyenlítését már 2002 óta petícióban kérik az iráni kormánytól.)

A napokban a 26 éves Nazanin Afshin-Jam kanadai exszépségkirálynő, aki a névrokona megmentéséért indított aláírásgyűjtést szervezte, a kanadai parlament és az Egyesült Nmezetek Szervezete előtt is bemutatja az ügyet, valamint a petíciót.

A 26 éves modell és énekes akciója a kurd lányért hihetetlenül gyorsan


százezreket mozgósított az interneten:


a petíciót a világ minden tájáról származó nők és férfiak, muzulmánok és keresztények írták alá, egy-egy bátorító bejegyzéssel támogatva a kezdeményezést.

A MySpace.com-on a két Nazaninnak blogja is van; a "kisebbikét" is valószínűleg a "nagy" írja. A modell blogjának egyik legutolsó, június 1-jei bejegyzése szerint a Halálbüntetés Eltörléséért Nemzetközi Bizottság (International Committee Against Execution) megerősítette a perzsa nyelvű Hamshari című lap értesülését, miszerint a halálos ítélet visszavonását az Iráni Iszlám Köztársaság igazságszolgáltatásának feje, Mahmud Hashemi Shahrudi ajatollah rendelte el. (A nyílt levelet, amelyben Nazanin szabadon bocsátását kérik az alulírottak, többek közt hozzá is eljuttatták.)
Ennek ellenére a harc még nem ért véget - írta Nazanin Afshin-Jam. Megvan annak az esélye, hogy a lányt az újabb jogi procedúra során


ismét halálra ítélik,

vagy pedig úgy jár, mint egyik sorstársa, Kobra Rahmanpour, akit szintén önvédelemből elkövetett gyilkosságért ítéltek halálra, és hét évet ült börtönben, amíg végül felmentették és szabadon engedték.

>>
Új hírek Nazaninról a Save.Nazanin.googlepages.com-on

>>
Nazanin a Wikipédiában


Mivel Nazanin erőszakkísérlet áldozata, börtönbüntetésre sem ítélhetnék; de egyelőre mégis egy teheráni börtönben ül. Védelmezője, az iráni származású kanadai modell most próbál újabb ügyvédet szerezni az újabb tárgyalásokra, olyant, akinek már van tapasztalata hasonló esetekről.Az Amnesty International emberjogi szervezet közleményben figyelmeztette az iráni kormányt és a nemzetközi közvéleményt, hogy a közel-keleti országban súlyosan megsértik az emberi jogokat és a Nemzetközi Gyermekjogi Konvenciót.

A szervezet aktivistái egyértelműen az ENSZ, a különböző országok kormányai, valamint a nők jogaiért küzdő és emberjogi aktivisták közbelépésének számlájára írják a Nazaninra vonatkozó ítélet megváltoztatását.Az AI május 19-i állásfoglalásában megjegyzi: jelenleg


Irán az egyetlen ország,


ahol olyan elkövetőket ítélnek halálra, akik tettük elkövetése idején kiskorúak voltak. Ezeket "bírósági úton elkövetett gyerekgyilkosságoknak" (judicial killing of children) nevezi.

2005-ben a Gyermekjogi Konvenció Bizottsága előtt az iráni küldöttség azt nyilatkozta, az országban felfüggesztették azon személyek kivégzését, akik 18 éves koruk előtt követték el a bűntettet. Idén május 13-án azonban egy 17 és egy 20 éves, meg nem nevezett fiút akasztottak fel Khorramabadban, Lorestan tartomány fővárosában. A jelentések szerint egy 12 éves fiú megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték el őket.

Idén ez az első kiskorú-kivégzéses eset, amiről az AI értesült. Ugyanakkor több halálos ítélet megszületéséről szereztek tudomást. Január elején a Legfelsőbb Bíróság visszautasította a 19 éves Delara Darabi halálos ítéletének fellebbezését. A lányt két, 17 éves korában elkövetett gyilkosságért ítélték el, előbb be is vallotta a tettet, ám később visszavonta a vallomást. Azt állította,


19 éves férfi tettestársának kérésére

vállalta magára a gyilkosságot, hogy megmentse őt, azt hívén, őt 18 éven aluliként nem ítélhetik halálra.

Az AI által számon tartott esetek között több is van, ahol az elkövetőt 14-16 éves korában elkövetett tettéért ítéltek halálra.

Az emberjogi szervezet "elismeri a kormányok jogát és felelősségét arra, hogy igazságot szolgáltassanak a bizonyítható bűntettekért, de feltételek nélkül ellenzi a halálbüntetés alkalmazását". Ideje Iránnak betartani az ígéreteket, és késedelem nélkül megváltoztatni a vonatkozó törvényeket - fogalmazott a közlemény.

Forrás: bodogmusic.com, myspace.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS