2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szisz a neten: ad hoc linkgyűjtemény

szerk. 2006. szeptember 28. 22:11, utolsó frissítés: 21:39

“Szisz tragédiája az volt, hogy az általa félt éjszaka-kútba maga hordta vödrönként a vizet.” #b#104 ezer Google-találat#/b# közül szemléztünk tizennégyet.

>> TÉMAKOMMENT
Új! Van észrevételed? Szólj hozzá itt
Nagysomkúton, szülőfalujában emléktábla, Szatmárnémetiben szobor és színházi bérlet őrzi a Szilágyi Domokos nevet. A Google-ben 104 ezer találat.

>> Hol a vécé?
Előjátékféle a Szilágyi Domokos és a Securitate kapcsolatáról szóló közleményhez. Láng Zsolt a Transindexen megjelent A pórusok metafizikájához című írása.


VISSZAEMLÉKEZÉSEK

>> Legenda Szilágyi Domokosról
„Mindannyian úgy hittük ott, akkor is, a döbbenetben meg a gyászban együtt, hogy nem feltétlenül csak egyéni indíttatású tragédiáról van szó. Ha ezt viszont kimondom, azok között a körülmények között, soha többet ki nem adják. Hogyha az derülne ki, hogy ez a fickó többek között utálta azt, amiben van.”

Beszélgetés Szilágyi Domokos kortársaival, barátaival, lejegyezte Albert Zsuzsa. Megszólal Csiki László, Lászlóffy Aladár, Kolozsvári Papp László, Kovács András Ferenc, Vári Attila, Szakolczay Lajos, Péterfy László, Széles Klára, Illyés Kinga. Forrás, 2000. december (a Bartók Rádióban 2000. március 10-én és április 7-én elhangzott műsorok szerkesztett változata).

>> Interjú Szilágy Adalbert Bélával
A költő bátyja 2003-ban a Szatmári Friss Újságnak adott interjút. “Úgyhogy, többek között volt egy olyan időszak, amikor a kolozsvári egyetemisták egy részét a szeku elvitte: közöttük volt Domokos öcsém is.”

>> Szakolczay Lajos aforizmája a Kortársban
Kikötő – Jegyzetek éjfél után. Egy elejtett mondat: “Szilágyi Domokos, Szisz tragédiája az volt, hogy az általa félt éjszaka-kútba maga hordta vödrönként a vizet.”

>> Az egyik erdélyi ötvenhatos per
P. Sebők Anna beszélget Dávid Gyulával a Kortársban. “Aztán elkezdődött a győzködés. Lényegében arra akart rávenni, hogy legyek besúgó bent, a Szekuritate pincéjében. Amit én ott helyben rögtön kategorikusan elutasítottam.”


ADATOK, MŰVEK

>> Egy mikrofon árnyéka
Demény Péter ismertetője (Korunk, 2002) a Balázs Imre József szerkesztette Vissza a Forrásokhoz – nemzedékvallató kötethez. “Mi látható szabad szemmel? Mi az, hogy első Forrás-nemzedék?”

>> Szilágyi a Magyar Elekronikus Könyvtárban
Szilágyi Domokos (.JPG kép); Amennyit parlag hevertem; Bájoló (paródiák, tréfás rögtönzések); Kényszerleszállás; Kerítsük sorját a csodáknak (gyermekversek); Szilágyi Domokos versei; Szilágyi Domokos versei 2.; Zúzmarás tavasz

>> SZ. D. a hunlit.org-on
Minden kötetről (1962-1978) egy bekezdés, minden évszámhoz egy tőmondat. Az írói adatlapnak német verziója is van.

>> Szilágyi a Wikipédiában
Élete és halála tizenkét mondatban; „legismertebb versei” címszó alatt pársoros részlet a Bartók Amerikábanból és a Játékok I.-ből.

>> Szisz a Sulineten
Magyarországi középiskolás szinten: „Életének történéseiről nagyon kevés adat áll rendelkezésre, igazi élete, igazi arca műveiben tükröződik.”


MAZOCHISTÁKNAK

>> Index-topik: Öngyilkos költők és verseik

>> Szisz-szobor Szatmáron

>> Szilágyi az on-line könyvesboltban

>> Szilágyi az esküvői meghívókon

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS