2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Funar eljátszana a Markó furulyáján

Bálint B. Eszter 2006. október 20. 17:08, utolsó frissítés: 16:54

Nacionalista, #b#Frunda György szerint egyenesen sovén#/b# retorikája volt a #i#B1 Tv#/i#-n sugárzott csütörtök esti #i#Naşul#/i# talk-shownak.
Scandal monstru cu români şi unguri, vagyis Szörnyű botrány románokkal és magyarokkal volt a címe a B1 Tv csütörtök esti Naşul talk-showjának. Radu Moraru műsorvezetőnek sikerült is botrányt generálnia nacionalista retorikájával.

Az adás tegnap este kilépett megszokott sablonjából: ezúttal nem csak arról szólt, hogy a „keresztapa” elbeszélget meghívottjával egy éppen aktuális közéleti, politikai témáról, hanem négy meghívott és amerikai showokból ismert tapsoló-fütyülő közönség is került.

Aurelian Pavelescu független képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (PPCD) alelnöke, Frunda György RMDSZ-es szenátor, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt bukaresti szervezetének elnöke és Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester, nagy-romániás szenátor beszélgetett a románság és magyarság viszonyáról, a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogairól, autonómiáról, Markó Béla csíkszeredai és agyagfalvi beszédéről.Váratlan fordulatok

A nagy-romániás kapcsolatairól, barátságairól is ismert műsorvezető egy adott ponton kilépett szerepéből: Funart „idézve”, állást foglalt, lehazugozta Frundát. Erre az RMDSZ-es szenátor felállt és távozott a műsorból.

Az egymás mellett álló négy székből tehát egy - Pavelescu és Orban között – megüresedett. Adta magát a beköpés: ez itt a székelyföldi autonómia.

Ezután rögtön előkerült a szokásos vitatéma: kik a székelyek, s ha már csak alig kétszázan élnek Romániában, akkor miért kell nekik autonómia. „A székelyeket a magyarok elmagyarosították” – adott meghatározást a székelységre Funar, hozzátéve: már többször is ajánlotta RMDSZ-es politikusoknak, hogy a székelységnek is legyen képviselője a román parlamentben, hiszen az alkotmány előírja, hogy valamennyi nemzeti kisebbség képviseltetheti magát.


A székely az olyan, mint a móc


Frunda távoztával ketten képviselték a romániai magyarságot a közönség soraiban: Korodi Attila RMDSZ-es környezetvédelmi államtitkár, valamint Gujdár Gabriella, az Új Magyar Szó politikai szerkesztője.

Korodi ugyan próbált érveket felhozni, mondván többek között, hogy a székely a magyarok között az valami olyasmi, mint a móc a románok között, s nekik sincs parlamenti képviselőjük, sőt románoknak is vallják maguk. Csakhogy senki nem vette számba érvelését. Hasonlóképpen Gujdár mindhiába érvelt sokszor és jól az éppen megvitatott kérdéskörökben.

Szó volt Markó egyre autonómiapártibb retorikájáról, az RMDSZ-ben szükséges reformról, arról, hogy mit akarnak a magyarok, hiszen Románia a kisebbségi kérdés megoldásának mintapéldája, miniszterelnök-helyettesük is van.


Elismerte hogy magyar származású, majd nackózott


Az RMDSZ-t gyakran pártoló PNL képviselője sem mutatott túlzott toleranciát, bár elismerte, hogy magyar származású, ráhangolódott a nacionalista retorikára. A 22 órától 0:40-ig sugárzott műsor meghívottjai éjfél körül kezdtek teljesen felengedni, ekkor már viccek, dalok is elhangzottak.

Példa: halászik a román, a magyar és a cigány. Közösen kifognak egy aranyhalat, a hal pedig megszólal: túl sokan vagytok ahhoz, hogy mindenkinek teljesítsem három kívánságát, de mindenki kívánhat valamit.

Megszólal a magyar: egy olyan országot szeretnék, amelyben kizárólag magyarok élnek, és ahol együtt élhetne a világban szétszóródott összes magyar. A hal teljesíti kívánságát. A cigány hasonlóképpen kér egy országot, amelyben együtt élhetne a világban szétszóródott összes cigány, és rajtuk kívül más nemzetiség nem élne.

A románra kerül sor, aki megjegyzi: a cigányok külön országban, a magyarok külön országban, akkor én már csak egy kávét kérek.


Funar Markó furulyáján játszana


Orban volt az, aki énekelt is meg gitározott. Korodit is bíztatta a műsorvezető, ám a politikus arra hivatkozva, hogy rég nem zenélt, visszautasította a felkérést. Funar csak annyit mondott: szívesen eljátszana Markó furulyáján.

Majd Frundának dedikált zenés üzenet is elhangzott: a közönség soraiból előtűnő Cătălin Crişannal a keresztapa eljátszatta egyik legismertebb számát, melynek refrénje:

„Dacă pleci, vreau să vin cu tine/Dacă pleci, ia-mă şi pe mine”. (Ha elmész, veled akarok jönni/Ha elmész, vigyél magaddal)


Frunda: nem is nacionalista, hanem sovén


„Nem is csak nacionalista, sovén, vérlázító volt az ahogyan a románságot a magyarság ellen hangolták” – jelentette ki a Transindex kérdésére Frunda György szenátor.

Elmondta, amikor Radu Moraru műsorvezető felkereste, hogy vegyen részt ebben a műsorban, jelezve, kik lesznek még ott, arra kérte Morarut, vigyázzon arra, hogy valamennyi álláspont kinyilvánítására legyen egyenlő esély.

„Amikor az autonómiáról kezdtem beszélni, Funar rávágta, hogy hazudok, majd értésemre adta, hogy hazudik az egész RMDSZ. Mocskolták az egész RMDSZ-t, s az egész erdélyi közösséget” – emlékezett vissza, hozzátéve, ebben a vitában nem volt hajlandó részt venni.


Nem szabad hitelesíteni őket

Több alkalommal megpróbált érveket felhozni állításai mellett, de nem engedték szóhoz jutni. „Amikor láttam, hogy megsértik az egész romániai magyar közösséget, felálltam, s eljöttem. Nem bántam meg. Ma is kaptam gratuláló sms-eket, az irodámban is többen jelezték, jól tettem. Ilyen vitákban nem szabad részt venni, mert azzal hogy megjelensz és érvelsz, hitelesíted tulajdonképpen őket” – vélte Frunda. Szerinte a közönséget is meghatározott szempontok alapján válogatták.

Pozitív kivételként említett meg egy fiatal srácot, aki a maga 16 évével a Román Tudományos Akadémia legfiatalabb tagja, és aki pozitív jövőképet ismertetett a románság és a magyarok viszonya kapcsán, miközben több alkalommal is idézett Ady Endre verseiből, valamint az Ady és Octavian Goga közötti barátságot is példaként hozta fel.


A CNA-nak állást kellene foglalnia

Ami a műsorvezetőt illeti, Frunda elmondta, ő maga is lázított, az újságírói deontológia több előírását is áthágva. „Szakmai hibákat követett el. Egy újságíró nem mondhat olyant, hogy az RMDSZ hazudik, minthogy elege van Markóból, belőlem, s abból a néhány RMDSZ-es politikusból, akik gyakran szerepelnek a sajtóban, és hagyjunk már helyet a fiataloknak. Felháborító volt a hangneme, s az egész műsor egy uszítás volt” – sommázott az RMDSZ-es szenátor. Hozzátette: szerinte az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA) mindenképp állást kell foglalnia a műsor kapcsán.

A CNA azonban pillanatnyilag nem működőképes, mivel a lejárt mandátumú tagok helyére még nem jelöltek újakat, így nem tudnak érdemben döntéseket hozni a tévéműsorokban elhangzottak kapcsán.

Ralu Filip CNA-elnöknél érdeklődtünk arról, hogy mi a véleménye a Naşulban elhangzottakról. Filip – mint mondta - nem látta a műsort, ám megígérte, hétfőig megnézi, s akkor majd érdemben nyilatkozik. Arról viszont tájékoztatott, hogy mérési adataik szerint átlagosan 200 ezer személy látta a műsort, ami viszonylag alacsony nézettségnek számít.


Humoros indulatgerjesztés

Humorra leplezett indulatgerjesztésnek nevezte a műsort Gujdár Gabriella is. Szerinte fontos szem előtt tartani azt, hogy ez egy show volt, aminek a szórakoztatásról kellett szólnia, még akkor is ha éppen komoly témát vetettek fel. Ám a hergelést, az RMDSZ-es meghívottak kelepcébe csalását az ÚMSZ újságírója is nehezményezi.

„Szerintem az adás producere már jó előre tudta, hogy milyen irányba viszik majd a beszélgetést: a román-magyar konfliktusra akarták kihegyezni a műsort. Egyik hozzászólásomban mondtam is, hogy hamis az üzenet, hamis látszatot keltenek, mert a mindennapi életben ez nem így működik. Ami ott történt, az csak a pártok harca” – fejtette ki Gujdár.

„Nem tudom, kinek áll ez érdekében. Talán egyszerűen kereskedelmi érdekről, nézettségnövelésről volt szó” – mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS