2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fiatal magyar politikus lehet befutó a liberálisok EP-listáin

Sipos Zoltán 2006. november 14. 18:20, utolsó frissítés: 17:53

Csibi Magornak a PNL ifjúsági szárnya szavazott bizalmat. Ha a technikai jellegű elvárásoknak is eleget tesz, jó eséllyel lehet képviselő Brüsszelben. #b#Interjú.#/b#


Miért épp a PNL-ben kezdted felépíteni a karrierred, lévén, hogy az RMDSZ-en belül is létezik egy (meglehetősen kicsi) liberális platform?

Csibi Magor: - Már kezdem megszokni, hogy minden interjú ezzel a kérdéssel kezdődik. Bár számomra a magyar identitás nagyon fontos, ez még nem elég ahhoz, hogy ennek alapján képes legyek politikailag azonosítani saját magam. Ahhoz, hogy definiálni tudjam a politikai identitásom, egy olyan párt kellett, amelynek van nyíltan felvállalt és következetesen épített doktrínája.


Nagyon sok RMDSZ-politikust tisztelek a következetes munkájáért, ezek közül elég csak Nagy Zsoltot vagy Kelemen Hunort említeni. Ennek ellenére nem gondoltam soha konkrétan arra, hogy szeretnék az RMDSZ színeiben politizálni.

>>TRANSFÓRUM: Csibi Magor, a PNL ifjúsági szervezetének alelnöke válaszol>>

Mennyire volt könnyű – vagy nehéz – magyarként érvényesülni egy “román” pártban?

– Szerintem a politika emberfüggő. Mivel maga a pártom is elég toleráns, soha nem volt probléma amiatt, hogy magyar vagyok. Én úgy érzem, hogy elsősorban kompetencia alapon ítélik meg az embert, és csak azután következnek más kritériumok. Láthatjuk, hogy például Varujan Vosganian is kulcsfigurája a pártnak évek óta.


Mennyire befolyásolta a karriered az, hogy egy ideig Andrei Marga (volt BBTE-rektor, liberális politikus) közeli munkatársa voltál?

– Marga professzor úrnak sokat köszönhetek, elsősorban akadémiai szinten. Ő volt az, aki bevezetett az oktatáspolitikába, ő próbált meg rávenni arra is, hogy nyitottabb legyek a filozófia fele. Emellett közös munkánk során esélyem volt rengeteg romániai és külföldi személyiséget megismerni, így minden szinten rengeteget tanultam tőle. Tőle tanultam azt is, hogy egy embert elsősorban szakmai alapon kell megítélni, a kompetencia minden kritériumnál fontosabb.


Elemzők régóta beszélnek arról, hogy a nagy román pártok egyszercsak az erdélyi magyarság fele is nyitnak majd, specifikus üzenettel. Értelmezhetjük-e gyors karriered ilyen nyitásként?

– Amint azt már az előbb is mondtam, nem hiszem, hogy a karrierem összefügg azzal, hogy erdélyi magyar vagyok. Nem a párt nyitott felém, hanem én döntöttem úgy, hogy belépek. Ami ezután következett, már csak rajtam és kollégáimon múlott. Szerencsére Hargita megyében és országos szinten egyaránt nyitott és ambíciózus kollégákkal találkoztam, akik az első perctől kezdve támogattak. Amúgy politikai kapcsolataim nagy része barátság is: a legtöbb kollégámmal nemcsak gyűléseken találkozunk.Milyen kapcsolatot ápolsz az RMDSZ-politikusokkal? Elképzelhető majd Brüsszelben a közös lobbizás?

– Vannak barátaim az RMDSZ-ben, vannak politikusok, akiket tisztelek, és vannak olyan politikusok is, akik még személyes példaként is szolgálhatnak nekem. Mindenképpen nagyon valószínű, hogy együtt fogok működni az RMDSZ-beli liberálisokkal.

Egyébként az EP-ben is szeretnék minél inkább kompetenciára alapozott tevékenységet folytatni, célom bekapcsolódni az oktatáspolitikai kérdések tárgyalásába, alakításába az oktatáspolitikai bizottság keretében. Ugyanakkor azt sem kell elfelejteni, hogy az EP-ben nekem a liberális frakció, az ALDE által kitűzött irányvonalakat kell követnem. Az RMDSZ a néppárti frakcióhoz (EPP) tartozik, mi az ALDE csoporthoz, ennek következtében nekünk a liberális politikákat kell követnünk.


Az oktatási bizottságban adott esetben közöd lehet az erdélyi magyar felsőoktatás kérdéséhez is. Szerinted hogyan oldható fel a magyar egyetem létrehozása körüli patthelyzet?

- Ne haragudj, de úgy érzem, hogy távolodunk a tulajdonképpeni témától...

Szerinted fontos-e a romániai magyarság érdekeit képviselni a liberális pártban, illetve az Európai Parlamentben, vagy ez nem téma?

– Ha figyelemmel követjük az elmúlt hónapok eseményeit, nyilvánvalóvá válik, hogy a PNL következetesen kiállt a kisebbségek számára kulcsfontosságú törvénytervezetek mellett.


Persze, de te hogyan látod ezt?

– Természetesen a kisebbségi ügy is egyike a témáknak, viszont nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy ez kulcsfontosságú számomra. Nem akarom demagóg módjára azt mondani, hogy ez lesz az elsőrendű aktivitásom. Eddig sem erre építettem a szakmai előmenetelem, hiszen számomra az oktatáspolitika a tevékenységi köröm legfontosabb része, és ez elsősorban szakmai kérdés, így nem hiszem, hogy radikálisan változni fog.


Ha az oktatáspolitika a szakterületed, most muszáj lesz visszatérnem a romániai magyar oktatás helyzetére...

– Számomra az a fontos, hogy egyelőre sem a román, sem a magyar diák nem részesül európai szintű egyetemi oktatásban, sőt sokak számára hátrány is, hogy egyetemi diplomát szereztek. Amíg ez nem változik, a fő prioritásom az oktatási reform sürgetése és véglegesítése marad.


Hogyan sikerült "befutó" helyre kerülni az EP-listán? Mennyire rendeződhet át ez a helyzet, ha netalán a liberálisok a demokratákkal egy listán indulnak?

– Az én tudomásom szerint egyelőre még szövetségben állunk a demokrata párttal, így egyáltalán nem lehet kizárni a közös lista lehetőségét, sőt mi ezt támogatjuk is. Különféle belső szűrőmechanizmusok működnek a liberális párton belül, így a befutó helyeket csak márciusban fogják véglegesíteni.

Egyelőre egy szavazás “áll mögöttem” a TNL (a liberális párt ifúsági szárnya) részéről, mely a Târgu Jiuban rendezett ülésen úgy döntött, hogy csak egy jelöltet állít, hogy annak minél nagyobb esélye legyen a bejutásra. Hárman indultunk, engem választottak meg, jelentős előnnyel.


EP-képviselői mandátumod "lehetséges", "valószínű", vagy "biztos"? Te ezt hogyan látod?

– Mindenképpen reális esélyem van arra, hogy a listán nagyon előnyös helyzetben legyek. Lesz helyem, csak a pozíció az, ami még kérdéses. A mi célunk az 5.-6. hely – ha 20 százalékot szerzünk, akkor 7 hely lesz befutó a liberális pártban. De reálisan számíthatunk legalább 6 helyre. Ugyanakkor sok minden múlik majd rajtam, illetve azon, hogy mennyire tudok meggyőző lenni a bizottságok előtt.Tehát további "vizsgákat" kell abszolválj párton belül?

– Valójában én most a politikai támogatást szereztem meg. Ezután következik a jelölés elfogadása, végül a szakmai jellegű meghallgatások jönnek. Itt azt kell bebizonyítanom, hogy megfelelek a kritériumoknak, megfelelően fel vagyok készülve.


Mit gondolsz, ezután a látványos karrier után mennyire lesznek vonzóak romániai magyar fiatalok számára a román pártok?

– Remélem, hogy egy fiatal sem azért fog pártot választani, hogy minél gyorsabb és minél látványosabb karriert fusson be. Csak rövid távon lehet ezekre az elvekre alapozva politizálni.

Én azt szeretném, ha azért jönnének a fiatalok a pártunkba, mert azt látják, hogy képesek vagyunk a liberális doktrínára építve egy valós alternatívát kínálni, és az országnak egy felelős kormányzást biztosítani. Nem pedig azért, mert egyik vagy másik politikus rövid idő alatt képes volt karriert építeni.


Még egy kérdés: hogyan látod a Tăriceanu-Stolojan kofliktust? Te hol állsz kettejük között?

– Nem látom be, hogy hogyan lehet Tăriceanu-Stolojan konfliktusról beszélni úgy, hogy eddig csak Stolojan úr támadott, és a miniszterelnök úr próbálta minél elegánsabban kikerülni ezeket a támadásokat. Tudomásom szerint Stolojan úr jelen pillanatban nem tagja a Nemzeti Liberális Pártnak, így nem tevődhet fel a kérdés, hogy egy olyan valakit támogassak, aki a párton kívülről próbál minél hatékonyabban destabilizálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS