2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Radikális vagy mérsékelt muzulmánok: mi a különbség?

B. D. T., S. Z. 2006. november 29. 10:41, utolsó frissítés: 2006. november 28. 16:54

A radikálisok vallási fanatikusok, iskolázatlanok, szegények, kilátástalan a helyzetük, utálják a demokráciát – #b#mindez csak előítélet.#/b#

Általánosan elfogadott vélekedés a nyugati politikai elemzők körében, hogy a terror elleni háborút akkor lehet megnyerni, ha az iszlám világ elutasítja a radikalizmust. De kik a muzulmán radikálisok, és mik az indítékaik? Erre több elmélet létezik: a radikálisok vallási fanatikusok, szegények, kilátástalan a helyzetük.

A Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin on-line kiadása által közölt Gallup-felmérés szerint a mérsékelt és radikális muzulmánok közt nincs is olyan nagy különbség, mint azt korábban gondolták. A kutatás során 9000 személyt interjúvoltak meg a muzulmán világ kilenc országában.Mivel a terroristák gyakran értelmezik saját céljaik szerint a muzulmán vallás tanait, nyugati politikusok gyakran láttatják a muzulmán vallást a terrorizmus vallásaként.

Sok esetben úgy tartják, hogy a vallási túlbuzgóság radikális nézeteket eredményez.

Az adatok mást mutatnak, kiderült, hogy a radikálisok nem vallásosabbak a mérsékelteknél.

Nem titok, hogy a muzulmán világban nagy a szegénység és az iskolázatlanság; sokan épp ebben látják a szélsőségesség egyik gyökerét. De úgy tűnik, épp a radikálisok jobb anyagi helyzetűek, illetve iskolázottabbak.

Gyakran úgy vélik, az öngyilkos merénylőket reménytelen helyzetük vezérli. Ez sem igaz: a radikálisok nem reménytelenebbek, mint a mérsékeltek. A radikálisok közül többen fejezték ki elégedettségüket a pénzügyi helyzetükkel és életminőségükkel kapcsolatban, mint a mérsékeltek, sőt, többségük optimista a jövővel kapcsolatban.Miért utálnak minket? - teszik fel gyakran a kérdést a nyugatiak. A szokásos válasz az, hogy a radikálisok utálják a nyugati életmódot, a szabadságot és a demokráciát, de ez a felmérés tükrében nem áll: mind a mérsékeltek, mind a radikálisok csodálják a nyugati technológiát, a demokráciát és szólásszabadságot.Tehát mi különbözteti meg a radikálisokat a mérsékelt muzulmánoktól? Bár minden muzulmán egyetért abban, hogy a nyugati világnak jobban kellene tisztelnie az iszlámot, a radikálisok inkább úgy érzik, hogy Nyugat irányítani próbálja életstílusukat. Másrészt a mérsékeltek inkább szeretnék a Nyugattal való kereskedelmi kapcsolatokat erősíteni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS