2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többen, mint a gonoszak?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. január 09. 17:58, utolsó frissítés: 17:56

Euróképviselő jelölt-jelöltek az RMDSZ-nél: Winkler, Eckstein, Korodi, Jakab, Szilágyi, Niculescu, Sógor, Csutak. Frunda nem indul. Január 15-ig még lehet jelentkezni.

Eddig Winkler Gyula, Eckstein-Kovács Péter, Niculescu Tóni, Korodi Attila, Sógor Csaba, Jakab István, Csutak István és Szilágyi Zsolt jelezte indulási szándékát az RMDSZ jelöltjeivel betöltendő európai parlamenti helyekért – erősítette meg a Transindexnek Frunda György, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke az Új Magyar Szó értesüléseit.

A szenátor kifejtette: ezen a héten (január 15-ig) még lehet iratcsomókat leadni, ezt követően a Szövetségi Operatív Tanács (SZOT) meghallgatja és rangsorolja a jelölteket a nyelvtudást, az európai uniós intézményrendszer ismeretét, a politikai és külpolitikai, illetve a vezetői tapasztalatot és a szakirányú végzettséget figyelembe véve. Az SZKT feladata gyakorlatilag annyi, hogy rábólintson erre a rangsorra.

Az EP-választásokra a tervek szerint május 13-án kerül sor, Frunda az ÚMSZ-nek elmondta: az RMDSZ legalább két helyet szeretne megszerezni az Európai Parlamentben.
Az európai színtéren legjártasabb RMDSZ-es tisztségviselő nem indul az EP-választásokon. Frunda kifejtette: egyrészt tovább szeretné vinni itthoni munkáját – a kisebbségi és az emberi jogok problémáját a szenátusban, a nemzetről szóló jelentés alkalmazásának követését –, másrészt az Európa Tanácsban is sok tennivalója van.

Úgy látja: az ET-ben betöltött tisztsége és az EP-képviselőség közt magától értetődő összeférhetetlenség van, ugyanakkor az EU is tagja lesz az ET-nek, át fog venni jogi és politikai eszközöket, egyezményeket – például az emberi jogok egyetemes chartáját.

Az ÚMSZ értesülésének némileg ellentmond, hogy saját bevallása szerint Eckstein-Kovács Péter szenátor, Niculescu Tóni külügyi államtitkár és Csutak István volt európai integrációs államtitkár sem döntötte még el, hogy kíván-e indulni.


A többi potenciális jelöltet arra kértük, foglalja össze röviden, miért tartja úgy, hogy ő a megfelelő személy az EP-képviselői tisztség betöltésére.

Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár: “az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) fontosnak tartja, hogy fiatal is képviselje a magyarságot a választásokon és az EP-ben. Szakmai felkészültségem, tapasztalatom kormányzati és önkormányzati szinten komoly alapot jelent a tisztség betöltésére.”


Jakab István volt pénzügyi államtitkár már egy hónapja eldöntötte, hogy indul a tisztségért: “az EP-ben gazdasági területen szeretnék tevékenykedni, a kohéziós és regionális fejlesztés nagyon fontos lesz számunkra, ugyanakkor a közös agrárpolitikával is foglalkoztam már, és a költségvetési és versenypolitika is foglalkoztat. Jakab úgy látja, hogy azoknak a jelölteknek, akiket valóban érdekel az európai képviselet, egy csapatot kellene összeállítaniuk, és így akár egy harmadik befutó helyet is meg lehetne szerezni.”

Winkler Gyula megbízott kereskedelmi miniszter: “10 éves politikai és közigazgatási tevékenységem alatt olyan európai és nemzetközi tapasztalatokra tettem szert, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, még akkor is, ha csak egy fél mandátumról van szó: tagja voltam az európai integrációs bizottságnak, megbízott miniszterként a külkereskedelmi kapcsolatokért – és kiemelten az európai uniós kapcsolatokért – felelek. Ugyanakkor úgy vélem, hogy az uniós tudás, tapasztalat nem elegendő: kell a kapcsolat a közösséggel, és területi RMDSZ-elnökként és a szövetségben folytatott tevékenységem révén nálam ez is adott.”

Sógor Csaba szenátor még nem biztos abban, hogy valóban indulni fog, egyelőre az “autonomista szárny” január 12-i döntésére vár. “Beszélek angolul és németül, illetve kezdő szinten franciául és hollandul. A kommunikációs készség az, amire a legnagyobb szükség van, hiszen az EP-ben elsősorban lobbizni kell, meggyőzni az embereket. A szövetségben én vagyok az, aki a legsötétebb időkben is kommunikáltam az RMDSZ-en kívüli erőkkel, akiknek támogatásában most is bízhatok – olyan jelölt kell, akire elmennek az emberek szavazni, akiben megbíznak.

Szilágyi Zsoltot, az RMDSZ volt képviselőjét, az EMNT alelnökét nem sikerült elérnünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS