2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EP-képviselőjelöltek arról, hogy miért éppen ők legyenek azok

B.P.E. - S.Z. 2007. január 16. 18:41, utolsó frissítés: 17:53

Közigazgatási tapasztalatukkal, kommunikációs- és lobbiképességeikkel vagy éppen fiatalságukkal érvelnek a jelöltek. #b#Van, aki berúgná a labdát.#/b#


Várhatóan jövő héten határoz a Szövetség Operatív Tanácsa arról, hogy az EP-képviselőjelöltek milyen sorrendben kerülnek fel a választási listára. A végleges sorrend a február 17-ei Szövetségi Képviselők Tanácsán dől majd el, Markó Béla RMDSZ-elnök mindenesetre elégedett a jelöltek listájának minőségével.

Mit gondol, miért ön kellene szerepeljen az első két-három befutó helyen az EP-képviselői listákon? - kérdeztük azoktól az RMDSZ-politikusoktól, akik tegnap estig leadták a jelöléshez szükséges dokumentációt.


A körkérdésben 11 jelölt szerepel – Csutak István volt integrációs minisztériumi államtitkárt nem sikerült telefonon elérnünk. Az anyag elkészítésekor felhasználtuk egy korábbi, hasonló témájú cikkünket.


Európai típusú és léptékű tapasztalat

Bara Gyula, Borbély László tanácsosa így válaszolt: „európai típusú és léptékű tapasztalatom van közigazgatási téren. Ez egy olyan tudás, képesség, amelynek hasznát tudja venni az RMDSZ az Európai Parlamentben. Értem az európai közpolitikák alakulását, épülését és implementálódását. A többi (szakmai tapasztalat, nyelvtudás stb.) megtalálható az általam benyújtott dokumentációban.”


Komoly és vaskos helyismeret

Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester: „lényegében az elmúlt öt év tevékenysége késztetett arra, hogy az EP-képviselőjelölti listára jelentkezzem. A nagyváradi önkormányzatban egy évig voltam tanácsos, majd négy évig alpolgármester.

Azt hiszem, mindenekelőtt igen komoly és vaskos helyismeret kell ahhoz, hogy országos és különösképpen európai uniós fórumok előtt képviselni lehessen a közösséget. A helyismeret alatt értem elsősorban a közösség szükségleteinek, elvárásainak, gondjainak-bajainak ismeretét.

Ezzel párhuzamosan olyan gyakorlattal kell rendelkezni, ami lehetővé teszi, hogy kisebbségben eredményeket érjünk el. Az önkormányzat egy ilyen intézmény, ahol gyakorlatilag a 27 városi tanácsos közül 7 RMDSZ-es tehát mindenképpen kisebbségből kellett eredményeket elérni. Mint alpolgármester is megfelelő lobbit kellett a polgármester felé kifejteni. Azt hiszem, ez a lobbitevékenység igen fontos egy EP-képviselő számára.


Érdeklik az EU-s intézmények

„Teljesítem a jelöléshez szükséges feltételeket. További érv jogász végzettségem, illetve az, hogy érdekelnek az EU-s intézmények. Úgy gondolom, van esélyem, mert az RMDSZ deklaráltan támogatja a fiatalokat” - nyilatkozott Fekete Emőke, államtitkár rangú államtanácsos a miniszterelnöki hivatalban.


Üti a szintet

Hodgyai Géza gyergyószentmiklósi városi tanácsos, vállalkozó: “én megfordítanám a kérdést: miért ne lehetnék befutó helyen? Hiszen régóta hasonló dolgokkal, kohéziós alapokkal foglalkozom, most elérkezett az ideje a határokon átnyúló együttműködésnek. Úgy gondolom, ütöm a szintet, de bárki is jut be, nem hiszem, hogy gondok lesznek.


Egy csapatot kellene összeállítani

Jakab István volt pénzügyi államtitkár már egy hónapja eldöntötte, hogy indul a tisztségért: “az EP-ben gazdasági területen szeretnék tevékenykedni, a kohéziós és regionális fejlesztés nagyon fontos lesz számunkra, ugyanakkor a közös agrárpolitikával is foglalkoztam már, és a költségvetési és versenypolitika is foglalkoztat. Jakab úgy látja, hogy azoknak a jelölteknek, akiket valóban érdekel az európai képviselet, egy csapatot kellene összeállítaniuk, és így akár egy harmadik befutó helyet is meg lehetne szerezni.”


Fiatal is képviselje a magyarságot

Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár: “az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) fontosnak tartja, hogy fiatal is képviselje a magyarságot a választásokon és az EP-ben. Szakmai felkészültségem, tapasztalatom kormányzati és önkormányzati szinten komoly alapot jelent a tisztség betöltésére.”


Mind politikailag, mind szakmailag megfelel

Nagy Zsolt távközlési miniszter így válaszolt körkérdésünkre: “kilenc éve vagyok az RMDSZ külügyise, több éve állok kapcsolatban az Európai Néppárttal, úgy a pártot, mint egyes képviselőket jól ismerem. Az Európai Bizottság munkáját is alkalmam volt megismerni, ezenkívül két év kormányzati tapasztalattal rendelkezem, így tehát mind politikailag, mind szakmailag megfelelek az elvárásoknak.”


Nem muszáj ő ott legyen

“Nem muszáj én ott legyek az első három helyen” – mondta Niculescu Tóni külügyi államtitkár. “Ha EP-képviselő leszek, aduim a következők: nagyon jól kommunikálok általában véve, nagyon jó kapcsolatot építettem ki európai intézményekkel és ezeknek a képviselőivel az évek folyamán. Másrészt pedig EU-csatlakozás és integrációs kérdésekkel foglalkoztam sokáig.

Szerintem nem egy sajátos szakmában kiemelkedő munkát folytató politikusra van szükség, hanem egy nagyon jó lobbizóra, aki nem kell arra költsön időt és energiát, hogy bemutatkozzon, hanem akit már eleve ismernek, és nem csak az EPP-ben, hanem több politikai párt színeiben, ugyanis egymagadban csak a keresztény-demokrata segítséggel nem tudsz elérni nagy dolgot, főleg kisebbségiként.”


A legsötétebb időkben is kommunikált

Sógor Csaba szenátor akkor nyilatkozott lapunknak, amikor még nem volt biztos benne, hogy indul. “Beszélek angolul és németül, illetve kezdő szinten franciául és hollandul. A kommunikációs készség az, amire a legnagyobb szükség van, hiszen az EP-ben elsősorban lobbizni kell, meggyőzni az embereket. A szövetségben én vagyok az, aki a legsötétebb időkben is kommunikáltam az RMDSZ-en kívüli erőkkel, akiknek támogatásában most is bízhatok – olyan jelölt kell, akire elmennek az emberek szavazni, akiben megbíznak.


Nem csinál forradalmat

Szabó Károly szenátor, ideiglenes EP-képviselő: egy versenyben minden jelölt úgy gondolja, hogy megérdemli a bejutást. 17 éves parlamenti tapasztalattal rendelkezem, sok parlamentet láttam már belülről – többek között az európait is, és meg tudok felelni az RMDSZ által támasztott elvárásoknak. Nem fogom forradalmasítani az európai magyarság helyzetét a kétéves parlamenti ciklus alatt, viszont tudom, hogy mihez tudnék hozzászólni, min tudnék változtatni ebben a kvázi törvényhozási folyamatban. A mottóm:”Utolérhetetlen labda után nem rohanok, az elérhetőt viszont berúgom.”


Az uniós tudás nem elegendő

Winkler Gyula megbízott kereskedelmi miniszter: “10 éves politikai és közigazgatási tevékenységem alatt olyan európai és nemzetközi tapasztalatokra tettem szert, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, még akkor is, ha csak egy fél mandátumról van szó: tagja voltam az európai integrációs bizottságnak, megbízott miniszterként a külkereskedelmi kapcsolatokért – és kiemelten az európai uniós kapcsolatokért – felelek. Ugyanakkor úgy vélem, hogy az uniós tudás, tapasztalat nem elegendő: kell a kapcsolat a közösséggel, és területi RMDSZ-elnökként és a szövetségben folytatott tevékenységem révén nálam ez is adott.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS